Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (245)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Pænt træk af ænder i regn

søndag 13. oktober 2024
af Lars Ulrich Rasmussen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Det småregnede til morgen, så vi fik ikke åbnet nettene før et kvartér efter standardbegyndelse. Vi gik næsten hele tiden rundt mellem de 74 m net , der var åbne og ringmærkede blot 4 fugle: 1 Gærdesmutte/Wren Troglodytes troglodytes og 3 Gransangere/Chiffchaff Phyloscopus collybita inden vi lukkede nettene permanent for i dag klokken 10:45.

Trækket på Odden: Vejrudsigten havde proklameret en våd morgen, og det kom til at holde med regn i de fleste af dagens fem standardtimer. Derfor var vi noget usikre på, hvad vi ville komme til at opleve. Der er undersøgelser, som viser, at regn ikke har den store betydning for ænder, når de trækker. Det er fugle, der er vant til vand. En rapport fra vores kolleger ved Põõsaspea neem i Estland tyder endda på, at Pibeænderne (Mareca penelope) ligefrem foretrækker lidt regn, når de trækker. Fugle udvikler en masse varme, når de basker med vingerne, og de kan kun svede gennem tungen, så kølig luft med småregn kan måske være med til at holde kropstemperaturen nede på en behageligt niveau under flyvning over længere strækninger i modvind, som der var over havet fra vestlige retninger med op til 14 meter i sekundet søndag morgen.

Uanset hvad kom vi ud til et ganske livligt træk med 500 fugle i timen. Der var flest Ederfugle (Somateria mollissima) med næsten 1.600. Trækket foregik langt ude over havet, og vi talte dem som prikker i teleskopet, så det var ikke mange af dagens Ederfugle, der kom køn og alder på. Vi kunne godt skelne mellem sort-hvide hanner og brunlige hunner og ungfugle, men man kan ikke holde rede på to tal, når man tæller lange rækker, der passerer forbi teleskopets lille synsfelt.

Netop de måske regnelskende Pibeænder stod for dagens næsthøjeste antal med lidt under 500 fugle. De arbejdede sig af sted i modvinden tættere på Odden, så det var til at se, at der i en del af flokkene var et par af de små Krikænder (Anas Crecca).

En del småfugle kom ud til Odden, blandt andet tre Landsvaler (Hirundo rustica), men de fleste vendte om ved mødet med havet. Blandingen af regn og hård vind var ikke noget for dem.

Mandag tegner det til mindre vind og mere sol. Det kan give et træk med flere udtrækkende fugle fra land.

Se alle søndagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Freya-Mørup Petersen og Lone Madsen er taget hjem. Tilbage er Lara Winsloe, Larissa Britton, Lars Ulrich Rasmussen, Søren Mygind og Ole Friis Larsen.