Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (281)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

To fine kurver og en langt under standard

tirsdag 8. oktober 2024
af Lars Ulrich Rasmussen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: meget stille dag med ganske få fugle i haven, i luften sås en del grønsiskener. Regnvejr afsluttede fangsterne kl 11.

Skaermbillede fra 2024 10 09 06 07 55

Trækket på Odden: Vi var tre tællere fra fuglestationen. Vinden var mindre kraftig end dagen før, men der kom mere regn – og lidt uventet: en del flere fugle, om end antallet ikke var imponerende med 2.435 fordelt på 31 arter. Den slags dage er alligevel rigtig gode til flere ting.

Først og fremmest er der mere tid til at diskutere, hvordan vi bestemmer de forskellige arter. Ofte kan vi ikke bruge ret meget fra bøgerne, når vi har dårlige lysforhold, og fuglene passerer hurtigt og på stor afstand. I stedet lærer vi af hinandens ’tommelfingerregler’ og af de diskussioner, vi nogle gange har tid til. Dernæst er den slags dage gode til at justere de skøn, som vi er nødt til at foretage, når vi ikke har tid til at tælle hvert enkelt individ på hastigt forbipasserende flokke eller meget store flokke. Vi træner med andre ord vores fornemmelse for, hvor meget 25 Ederfugle (Somateria mollissima) eller Pibeænder (Mareca penelope) fylder.

Ederfuglene og Pibeænderne hører til nøglearterne i fuglestationens træktællinger. Der kommer nemlig så mange af dem, at vi kan lave pålidelige statistikker med årlige sammenligninger og dermed bidrage til at belyse udviklingen for de arter i Østersøen.

Skaermbillede 2024 10 08 153947Efterårstrækket af Pibeænder ved Gedser Odde har det meste af efteråret ligget over gennemsnittet (mørke søjler) per time. Den røde streg viser det aktuelle træk, også per time. Grafik: Trektellen

Skaermbillede 2024 10 08 154319

Trækket af Ederfugle har siden juni stort set fulgt gennemsnittet og oven i købet været lidt større i starten af oktober. Tallene er per time. De mørke søjler viser gennemsnittet over flere år. Den røde streg viser det aktuelle træk. Grafik: Trektellen.

Foreløbig ser dette efterårstræk fint ud for de to arter. Trækket af Pibeænder begyndte sidst i august, og vi kan forvente, at det fortsætter til midt i november, selv om det allerede har toppet. Vores tællinger viser, at trækket i starten af sæsonen lå lidt under normalen, men ellers mest har været over gennemsnittet ind i oktober.

Trækket af Ederfugle ser også fint ud indtil nu. Det har siden juni stort set fulgt gennemsnittet, men har i første del af oktober været over normalen. Derfor kan det blive ekstra interessant at følge frem mod den normale kulmination i anden halvdel af oktober, hvis trenden fortsætter. Vi indtaster både i den hollandske database Trektellen og på DOFbasen. Et udtræk af vores tal i Trektellen viser, at vi indtil nu har haft de tre største trækdage for Ederfugle ved Gedser Odde om efteråret 12. oktober 2013 med 28.560 fugle, 20. oktober 2022 med 33.498 og på toppen af statistikken over Ederfuglene 33.810 i løbet af seks timer 19. oktober 2021 på en dag, der også gav 4.599 Pibeænder.

Skaermbillede 2024 10 08 161310Trækket af Spurvehøge har indtil nu været en sørgelig forestilling, som den røde streg over det aktuelle træk per time viser ved mest at ligge langt under søjlerne med det gennemsnitlige træk over flere år. Grafik: Trektellen

En tredje talrig art i efterårstrækket har det imidlertid stået ringe til med i år. Spurvehøgene (Accipiter nisus) plejer at være en talrig og spektakulær art i efterårstrækket, når de suser tæt og lavt forbi folk, der kommer for at opleve trækket af rovfugle. De første Spurvehøge kom som normalt midt i august, og i starten af september tegnede det til et fint træk med dagstal over gennemsnittet, men bortset fra den første uge af september har antallet af Spurvehøge været langt under standard. Vi forventer at se Spurvehøge langt ind i november, men der skal ske meget, hvis trækket ikke skal ende langt under gennemsnittet.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Freya-Mørup Petersen, Lara Winsloe, Larissa Britton, Lars Ulrich Rasmussen, Mads Elley, Ole Friis Larsen.