Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (247)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En dag med ternernes værste plageånd

søndag 6. oktober 2024
af Lars Ulrich Rasmussen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Endnu en dag med fint vejr: solskin, ingen vind og tørvejr.

Efter 2 fine dage med halvandet hundrede fugle forventede vi ikke det store, men det blev alligevel en god dag, med mange fugle fra morgenstunden, hvorefter det fandt et roligt leje.

Højdespringeren blev Gransanger/ Chiffchaff (Phylloscopus collybita) med næsten halvdelen af ringmærkningerne.

Skaermbillede fra 2024 10 06 20 42 16

 

Trækket på Odden: En smuk og lun søndag med mange fuglefolk, oven i købet en tysk gruppe fra Berlin, som var på vej hjem fra en rundrejse i Sverige og havde lagt nogle timer ind i programmet til at se på træk ved Gedser Odde, før de skulle med færgen til Rostock. Fuglene var det derimod lidt småt med, men de fem standardtimer løb alligevel op i en ok oktoberdag med lidt over tusind fugle i timen på træk. Det blev til lige under 5.700 fugle fordelt på 46 arter.

Ederfuglene (Somateria mollissima) var der flest af med næsten 3.000 og dermed over halvdelen af dagens fugletræk, men der var også et fint træk af svømmeænder med over 1.100 Pibeænder (Mareca penelope) og et par hundrede Krikænder (Anas crecca) som de mest talrige.

Dagens bedste indslag var den Almindelige Kjove (Stercorarius parasiticus), der pludselig kom flyvende lige under os over de seneste dages tangopskyl, formet langs stranden af østenvindens bølger. Den landede og forsvandt for mange med en fjerdragt, der havde akkurat samme farve som den brune tangbræmme. Der ordnede den fjerdragten og holdt udkig efter Splitterner (Thallasseus sandvicensis) at overfalde for at stjæle deres mad. Når den satte af fra stranden, kunne vi høre den udsete terne skrige, længe før røveren nåede frem.

GFU sonda 2076Søndagens Almindelige Kjove på udkig godt camoufleret af bræmmen af opskyllede vandplanter langs stranden.

GFU sonda 2079Kjoven på vej ud for at overfalde en Splitterne med heftige forfølgelsesjagter for at få den til at slippe sin fisk. Bemærk lyse  fjer, som er afblegede og slidte, til forskel fra nye mørke fjer. Tværbåndene på det yderste af vingeundersiden er en illusion, som skyldes fjer i bevægelse. Der er ingen pletter eller bånd tilbage fra ungfugledragten, og det tyder på, at kjoven er en mindst tre år gammel adult/voksen fugl. Læg også mærke til de forlængede spidse fjer midt i halen. Det peger også på en voksen Almindelig Kjove. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU sonda 2083

Vi er vant til kjover på træk ved Gedser Odde og til at se dem kaste sig over terner, der flyver med fisk i næbbet, men det hører til de sjældne oplevelser, at kjover holder til ved stranden i timevis eller en hel dag, som denne kjove gjorde. Måske var den ikke helt rask, eller den var gammel. Vi havde en fornemmelse af, at den ikke var helt frisk, og at det var derfor, den holdt til på stranden, men den foretog adskillige udfald mod ternerne, så det kan også være, at den bare syntes, at det var et fint område til en pause i trækket. Almindelige Kjover yngler langt mod nord kloden rundt og flyver til kystområder ved Sydamerika, Sydafrika, Australien og New Zealand for at overvintre. Kjoven ved Gedser Odde var derfor højst sandsynligt på vej fra Nordkysten af Norge eller Rusland mod Sydafrika.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

 Folk på stationen: Freya-Mørup Petersen, Lara Winsloe, Larissa Britton, Lars Ulrich Rasmussen, Mads Elley, Ole Friis Larsen og Vagn Lind (der havde sidste arbejdsdag som ringmærker i denne omgang).