Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Et rigtigt møgfald
Ringmærkningen: Dagen startede ud med let vind fra nord. Vi var fire ringmærkere, så vi håbede på en god dag med masser af fugle. Første runde var relativt stille, med 10-15 fugle, herunder en Sangdrossel i øverste netlomme, som klattede mig i ansigtet - heldigvis havde jeg munden lukket!
Ved anden runde tog tingene en drejning, da der lige pludselig var så mange fugle, at jeg løb tør for poser, på trods af jeg havde mange med og jeg måtte løbe tilbage til labbet for at hente flere poser og kasser. Det var tydeligt at der havde været et mindre småfuglefald om natten. Igen var der en del drosler i dag og flere af dem fik også klattet på mig.
Efter klokken 9 blev tingene mere roligt, men vi forsatte med at ringmærke efter standard og lukkede først, da vi blev trætte 15.45, hvor vi havde 5-10 fugle per runde. Dagen bød mest på Jernspurve og Gransangere, men værd at nævne var en Rødtoppet Fuglekonge og sæsonens første Grønsiskener og Vindrossel. Billeder blev der ikke mange af grundet den travle standard, men som jeg sidder her og skriver dette må jeg sige, at jeg er godt træt og godt tilfreds.
Trækket på Odden: Nu kommer gæssene. Torsdagens træk ud af Østersøen var både interessant og underholdende. Vinden var slået om i nord til forskel fra de foregående dages østprægede blæst, og vi fik ikke havtrækket så tæt på, men den kolde luft var klar, og det var let at se langt ud over havet. Vi fik de første signaler om gåsetrækket med et par Blisgæs (Anser albifrons), en lille flok Tundragæs (Anser serrirostris) i kølvandet på den første fugl af arten onsdag, og så kom der Bramgæs (Branta leucopsis). Dagens 350 Bramgæs fløj lidt i forskellige retninger, men vi kan roligt kalde dem et første varsel om et stort træk på vej. Kollegerne på den estiske træklokalitet Põõsaspea neem observerede 800 km fra Gedser Odde et bemærkelsesværdigt stort ryk af 13.500 Bramgæs. Det er russiske ynglefugle på vej væk fra Sibirien for at overvintre i Nordvesteuropa.
En af torsdagens flokke af Bramgæs. Det kan være svært at se detaljer i overskyet vejr, men de hvide hoveder og kontrasten mellem mørk hals og lys bug gør det ofte forholdsvis let at bestemme dem. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Ellers var torsdag morgen præget af Ederfugle (Somateria mollissima) med dette efterårs hidtil største antal på 7.800 fugle som dagens suverænt dominerende art. Langt de fleste var hanner. Det hedder sig, at det er et stigende antal Havørne (Haliaeetus albicilla), der er skyld i, at hunnerne og deres unger falder kraftigt i antal, men så galt er det næppe med Havørnene. På en konference i om Havørne i Osijek i Kroatien i september fortalte en forsker fra universitetet i Turku om undersøgelser, der viser, at Ederfuglene er begyndt at søge væk fra de yderste øer uden træer og buske i den finske skærgård for i stedet at yngle mere skjult under buske og træer på de indre øer og inde på fastlandskysten, hvor Havørnene måske er med til at stresse andre rovdyr og på den måde måske ligefrem er med til at beskytte Ederfuglene. Så er der nogle ’bander’ af unge Havørne, som kan rydde hele øer i skærgården for Ederfuglenes æg og unger, men, som forskeren sagde: ”Vi har over 100.000 øer i skærgården, og nogle flokke af immature (unge) Havørne kan altså ikke overkomme at plyndre alle øerne”.
Den store og overraskende variation, der kan være i trækket ved Gedser Odde kom torsdag til udtryk ved, at vi kun så 6 Traner (Grus grus) dagen efter, at vi havde det hidtil tredjestørste dagsantal på lokaliteten med 3.660 fugle – hvilket ganske givet skyldtes, at den hårde østenvind pressede ekstra mange Traner, der ellers ville være fløjet direkte fra Sverige til Rügen i Tyskland, ind over Sjælland, Lolland og Falster. Markant anderledes var det også med kun 3 Røde Glenter (Milvus milvus) efter det rekordstore antal på 162 for Odden onsdag formiddag.
De fleste Tårnfalke (Falco tinnunculus) på trækket ved Gedser Odde ser ud til at være unge fugle. Derfor var det flot torsdag formiddag at opleve en adult/voksen han trække ud med en smuk rødtonet underside og kun få mørke pletter på vingeundersidernes dækfjer. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
I alt blev det til 9.905 fugle af 41 arter.
Se alle torsdagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
People at the observatory: Vagn Lind, Lara Winsloe, Larissa Britton, Freya Mørup-Petersen, Lars Ulrich Rasmussen, Mads Elley, Ole Friis Larsen