Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Regn med kjover

tirsdag 1. oktober 2024
af Larissa Britton & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: The month of October has arrived and, with it, new experiences. Today, I ringed my first Song Thrushes/Sangdrossel (Turdus philomelos). It is a childhood dream of mine to see birds up-close, within my hands. I admired the thrush’s beautiful chest markings, which are reminiscent of upside-down hearts. This was the largest bird I have handled so far, and I was appreciative for this practice. The bird was well-behaved and sat well in-hand – I was thankful for its patience with me. Similarly, I am very grateful to Vagn and Freya for their patience and sharing of ringing wisdom. Tak!

Despite the few birds today, we had a surprising catch: a Common Reed Warbler/Rørsanger (Acrocephalus scirpaceus), late for the season. Freya ringed this bird. Personally, I had never seen a Reed Warbler this close, as I am more familiar to its rhythmic singing from within the reed beds. Later in the morning it started to rain, and the wind picked up, so we closed the nets and retreated inside to dry off and have some te og kaffe.

20241001 082401

Common Reed Warbler/Rørsanger (Acrocephalus scirpaceus) in hand. Very pretty. Foto: Freya Mørup-Petersen

Opdatering: Jeg gik ud i nattens mulm, regn og mørke med natkikkert lygte og ketcher og fangede en Engpiber og to Sanglærker. Da jeg kom tilbage var de andre ved at krybe til køjs, men Lara og Larissa kom med op til laboratoriet. Lara mærkede den ene lærke, da det var en ny art i hånden for hende og jeg tog de to andre fugle. Bestemt en vellykket natfangst!

Sanglaerker.jpg

To Sanglærker med vidt forskellige mål. Den til venstre havde væsentlig mere fedt end den til højre og vejede også 6 gram mere - forskellen ses tydeligt.

Udklip.JPG

Trækket på Odden: Hård vind fra øst pressede fuglene tættere på land, og vi oplevede et forrygende havtræk, hvor det mest interessante var, om vi også ville se fugle, når regnen kom. Vi kunne se på radarbilledet fra meteorologisk institut, at et stort område nærmede sig sydfra, og vi kom til at stå i tørvejr under halvtaget på den gamle marinestation i halvdelen af de fem timers standardtid. En stor del af oplevelsen blev derfor, at regnen tilsyneladende intet betød for ænder, måger og andre havfugle, men vi stort set intet træk oplevede fra land med det blæsende, våde vejr. Tre Traner (Grus grus) landede på marken, fem Røde Glenter (Milvus milvus) vendte om, og vi så næsten ingen småfugle.

GFU tirs 2047Typisk træk tirsdag morgen med Ederfugle og Pibeænder i blandede flokke. Hos Pibeænderne er hannernes flade hvide v hen over vingerne tydeligt selv på stor afstand og gør arten let at bestemme. Hunnerne har ikke den hvide tegning. Hos Ederfuglene er der lige for tiden langt flere hanner end brune hunner og unger fra i år. Også de sort-hvide hanner gør det let at bestemme arten selv på meget stor afstand. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Den første time omkring solopgang talte vi cirka tusind fugle på træk i tærvejr over havet, og sådan blev det stort set ved resten af formiddagen. Det samlede resultat på de fem timer blev 4.865 fugle af 35 arter med lige under 3.000 Ederfugle (Somateria mollissima) som dagens topscorer i antal fulgt af et pænt antal Pibeænder (Mareca penelope) på næsten 900 og lidt over 100 Krikænder (Anas crecca).

Med til fornøjelsen hørte en voksen/adult han Blå Kærhøg (Circus cyaneus), som uden at tøve trak ud over vandet, og så var der pludselig 7 kjover i samlet flok. Det var fantastisk.

GFU tirs 2048Vi fik ingen skarpe billeder af kjoverne, men det gør heller ikke noget. Det er til at se formen på den mørke fugl med lange slanke vinger. Et par lange fjer midt i halen viser, at det er en adult/voksen Almindelig Kjove. Foto: Ole Friis Larsen/GFU 

Seks af dem var Almindelige Kjover (Stercorarius parasiticus), slanke, elegante og mørke med lyse felter på vingerne i gråvejret, og en af dem var en tydeligt mindre Lille Kjove (Stercorarius longicaudus). Den var lysere og havde anderledes lyse felter på oversiden af vingerne den de Almindelige Kjover, som nok er dem, vi ser flest af, men ikke er så almindelige endda ved Gedser Odde. Hos Lille Kjove dannes de lyse felter på oversiden af vingerne af hvide skafter på de yderste primærer (de ydre lange fjer på vingerne), og vi så dem som langstrakte smalle lyse felter yderst på oversiden af vingerne.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

People at the observatory:  Vagn Lind, Hans Lind, Lara Winsloe, Larissa Britton, Freya Mørup-Petersen, Tina & Mads Elley, Ole Friis Larsen