Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (285)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Masser af Spurvehøge og Lærkefalke

lørdag 7. september 2024
af Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Chris Sharp er taget hjem til Tyskland efter lørdagens ringmærkning og bliver afløst af en anden af fuglestationens faste folk, Robert Luttik, fra søndag morgen.

Trækket på Odden: Vejret er stadig det samme gennem snart mange dage med let vind fra østlige retninger og masser af sol. Det er dejlige arbejdsforhold for observatørerne fra fuglestaitonen og andre, som kommer for at opleve trækket, men det giver ikke nogen stor variation i trækket og ikke så mange fugle – og så alligevel. Trækket af rovfugle er taget til gennem de seneste dage, og lørdag nåede vi op på 85 Spurvehøge (Accipiter nisus) i standardtiden. Trækket fortsatte hen over dagen, og Louis A. Hansen fra Gedser sendte sidst på eftermiddagen en sms om mindst 220 Spurvehøge og 21 Lærkefalke (Falco subbuteo) – det tredjestørste antal registreret ved Gedser Odde.

GFU sep lor 1941Steppehøgen kom hurtigt langs kysten, og det blev kun til et enkelt foto, men det dokumenterer en slank kærhøg med færre 'fingre' end hos Blå Kærhøg (Circus cyaneus). Den mangler også de tværbåndede axilærer/armhulefjer, som ses hos Hedehøg (Circus pygargus). Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Læg dertil en Steppehøg (Circus macrourus) og en flot mørk ung (1k, første kalenderår) Hvepsevåge (Pernis apivorus).

GFU sep lor 1942Når bare lyset er godt, som det er i solskin og medlys på Odden, skiller unge Hvepsevåger sig markant ud fra Musvåger (Buteo buteo) alene med den meget gule vokshud omkring munden og næseborene i kontrast til et meget lille og meget mørkt næb. Der findes formentlig ikke to helt ens Hvepsevåger, og det gør dem altid til en festlig oplevelse. Lørdagens fugl over Gedser Odde var i den mørke ende af skalaen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På havet var der ikke meget trafik, men dog lidt flokke af svømmeænder og Sortænder (Melanitta nigra) samt lidt hanner i et par småflokke af Ederfugle (Somateria mollissima)

Længere bliver rapporten om trækket ikke i dag. Det er blevet sent, og vi har et aftenarrangement om nattens insekter og lyde på fuglestationen. Jeg er væk de næste tre uger til blandt andet en konference om Havørne (Haliaeetus albicilla) i Kroatien, men der er ikke noget at være bekymret for. Trækket bliver dækket af Lara Winsloe og andre på fuglestationen i samarbejde med de lokale fuglefolk. Det bliver helt sikkert fint, og hvis det kniber med de engelske tekster kan man altid prøve med Google Oversæt. Vi har den regel på fuglestationen, at navnene på arterne altid skal skrives på dansk og engelsk eller med det videnskabelige navn første gang, de bliver nævnt i et indlæg på bloggen.

Se alle dagens observartioner fra Gedser Odde in DOFbasen.

Folk på stationen: Lara Winsloe, Robert Luttik, Chris Sharp, Tina og Mads Elley, Gert Juul Jeppesen, Hans Lind, Ole Friis Larsen.