Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Fine flokke af ænder på årets første efterårsdag
The ringing:
A steady morning's ringing was enjoyed today. A good number of birds with a pleasing variety of species resulting at the close of nets in 65 birds of 12 species.
A Sedge Warbler was probably the most unusual catch of the day as few of these are caught here. This specimen was only the third of this autumns migration, a low number when compared to the figures for Lesser Whitethroat and Willow Warbler whose totals so far are into the two hundreds. As a person whose usual ringing site is in woodland where we catch very few warblers I'm finding it very interesting to catch such good numbers of warblers. Its a bit like doing a warbler refreshment course, particularly regarding ageing the birds. And all is one of the reasons I like coming here.
The Catch was:
Dunnock/Jernspurv 2/-; Redstart/Rødstjert 2/-; Sedge Warbler/Sivsanger 1/-; Icterine Warbler/Gulbug 3/-; Lesser Whitethroat/Gærdesanger 11/-; Whitethroat/Tornsanger 8/-; Garden Warbler 4/-; Blackcap/Munk 13/-; Chiffchaff/Gransanger 6/-; Willow Warbler 11/-; Spotted Flycatcher/Grå Fluesnapper 3/-
Total 65 all new.
Trækket på Odden: Årets første efterårsdag blev en fin oplevelse på landets sydligste punkt med pænt træk af fugle over havet, hvoraf mange nok vil fremhæve morgenens seks kjover, men også trækket af svømmeænder bød på et godt ryk. Desuden var der som sædvanlig i weekender på denne tid af året godt selskab af fuglefolk, blandt dem Louis A. Hansen og Michael Grell, som har vikarieret, mens undertegnede har været bortrejst. Også Jimmy Skat, som har været et kendt ansigt blandt observatørerne ved Gedser Odde gennem mange år, har taget en tørn med sensommerens registrering af trækket på nogle af de dage, der ellers ikke var blevet dækket.
Mens trækket af rovfugle stadig var bemærkelsesværdigt svagt, kom der søndag et smukt træk af vores mindste andeart, Krikand (Anas crecca), med næsten 500 fugle, og over 100 af de stornæbbede Skeænder (Spatula clypaeta). September er træktid for de såkaldte svømmeænder, og der er sikkert flere på vej. Vores kolleger ved Põõsaspea Neem i Estland talte søndag tæt på 1.200 Skeænder og lige under 1.000 Spidsænder (Anas acuta), som vi måtte nøjes med godt en håndfuld af. Ud over svømmeænderne havde vi søndag et godt antal dykænder i form af 600 Sortænder (Melanitta nigra). Dem vil der også komme flere af.
Blandt dagens 8 kjover kunne vi uden videre bestemme 6 til Almindelige Kjover (Stercorarius parasiticus), mens de to øvrige forekom mere terneagtigt lette i flugten og derfor måske var af den mindre art Lille Kjove (Stercorarius longicaudus), men på grund af afstand og modlys lod vi dem flyve som ubestemte Lille Kjove/Almindelig Kjove.
En Tyknæbbet Nøddekrige (Nucifraga caryocatactes), der blev ringmærket på Gedser Fuglestation 12. august, var stadig i området søndag morgen og forsøgte igen, igen at trække ud over havet, men manglede stadig modet. Vi kan se, at det er den samme fugl på den ring, som den har på højre ben. Ringen ses ikke godt på dette foto, men den er ved at skifte den fjerdeinderste lange fjer på vingerne, og de nye fjer bliver lidt længere hver dag som et godt kendetegn på, at det er samme fugl. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
En brevdue trængte åbenbart til et hvil og noget at æde ved Gedser Odde frem for at haste mod syd. Den gik omkring tæt på observationsposten, og ved hjælp af en række fotos kunne vi fastslå koden på den gulgrønne ring til DV 0779/24/895. Dueejerne bruger andre ’nummerplader’, end vi bruger for vilde fugle, men lidt søgning på nettet viste, at DV står for Verband Deutscher Brieftaubenzüchter, så der er næppe tvivl om, at duen forventes at flyve videre mod Tyskland. Den hvide kode så midlertidig ud og sad på et apparat, der registrerer, når (måske) duen er i mål i det løb, den deltager i. Den slags duer er ikke interessante for vores arbejde med trækfugle, men vi ser dem jævnligt på Odden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på fuglestationen: Chris Sharp, Ole Friis Larsen.