Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (219)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Eksotiske fugle over Gedser Odde

mandag 19. august 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: 

Der var fart på de 3 første runder, men så var der også ret tomt for resten.

Ved net opsætning blev vagtel hørt i retning mod Birkemose så det var en ny art for mig her nede.

I dag var det gærdesanger som der var flest af(17) og havesanger som nr 2(9).

Selv om der ikke var så meget som de 2 sidste dage var det stadig en pæn dag med 58 ringmærkede fugle.

I morgen kommer der lidt mere vind og fra sydlig retning, så vi må se hvad dagen bringer.

Lige nu forsøges der som de foregående dage fangst af natravn og der kommer opdatering hvis der skulle blive fanget en.

Dagens ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:

Skovpiber/Tree pipit 1/0

Nattergal/Thrush nightingale 3/1

Rødstjert/Redstart 1/0

Kærsanger/Marsh warbler 1/0

Gulbug/Icterine warbler 4/0

Gærdesanger/Lesser whitethroat 17/0

Tornsanger/Whitethroat 5/0

Havesanger/Garden warbler 9/0

Munk/Blackcap 8/0

Gransanger/Chiffchaff 1/0

Løvsanger/Willow warbler 6/0

Broget fluesnappper/pied flycatcher 1/0

Gråspurv/House sparrow 1/0

Total 58/1

Trækket på Odden: Mandag gav endnu en tør og solrig morgen med næsten ingen vind. Temperaturen kom hurtigt op i bekvemme varmegrader, og den slags vejr er ikke noget, der ligefrem driver fugle ud på farlige trækveje, men skønt var det med over hundrede Gule Vipstjerter (Motacilla flava) ivrigt fouragerende og i småskænderier på den høstede kornmark, hvor halmballerne fungerede som udsigtsposter. Vidunderligt var det også med lyden af Splitterner (Thalasseus sandvicensis), som denne morgen havde Gedser Rev ganske tæt på pynten som stedet, hvor man mødtes og fangede småfisk på vejen sydvestover.

GFU mandag aug 1913Ung Rørhøg (1k, første kalenderår) i dagens udtræk fra Odden. De er lette at kende på deres chokoladebrune farve med gullige eller hvidlige tegninger på hovedet. De er også til at genkende på lang astand på deres flugt med vingerne hævet i et fladt V. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Endelig var der vores Tyknæbbede Nøddekrige (Nucifraga caryocatactes caryocatactes), som brugte endnu er morgen på ikke at turde flyve ud over havet. Fra sin post øverst i et træ i mergelgraven på marken ud mod Odden kaldte den forgæves hid og did på artsfæller og foretog seks-otte tilløb i en sværm af vrede svaler, som tydeligt irriterede fuglen. Nyt var dog, at alle dagens trækforsøg for første gang tydeligt foregik mod syd, hvor den ellers har søgt nordpå langs østkysten af Falster. Vi har spekuleret på, om det var de mange svaler, der hele tiden har fået Nøddekrigen til at vende om, men mandag slap den to gange fri af svalerne på vej mod havet og vendte alligevel om. Konklusionen er, at det er ’vandskrækken’, der fastholder Nøddekrigen på Gedser Odde. Dens runde vinger er heller ikke skabt til lange flyveture, slet ikke over vand, men til korte distancer mellem træer, som vi kender det fra Skovskader (Garrulus glandarius) ogHusskade (Pica pica).

GFU mandag aug 1914Selv årets yngste svaler - den unge Bysvale (Delichon urbicum) med lidt 'grumset' underside lige over Nøddekrigen - er med på, at den skal kanøfles. På billedet herunder er det en Landsvale (Hirundo rustica), der skælder ud. Bemærk ringen på højre ben, som viser, at det er den samme Nøddekrige hver dag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU mandag aug 1915

Inde i Gedser by blev der mandag morgen hørt mindst tre Biædere (Merops apiaster). Der er hørt Biæder jævnligt hen over sommeren i Gedser, så der er næppe nogen tvivl om, at en fugl har holdt til der. Tre fugle kunne tyde på, at et par har ynglet i området.

 

Der er dermed lagt op til flere gode trækdage ved Gedser Odde i den kommende uges tid, måske med små tal, men så til gengæld med spændende arter. Det bliver denne observatør måske snydt for på grund af et ’træk’ til Grækenland i embeds medfør. På samme måde som Nøddekrigen kan han dog forventes at komme retur i slutningen af august.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen, når den virker igen. Mandag aften forekom den desværre at være i udu.

Folk på fuglestationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.