Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (219)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Returnanternes søndag

søndag 18. august 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: 

Det var næsten vindstille fra NV, men kun12 grader da nettene skulle op.

Allerede på første runde kunne jeg se at der ville komme en del fugle i dag, men jeg var varmet godt op efter gårdagens mange fugle så der kunne nåes at ringmærke en del mellem hver runde og alt biometri blev taget.

Efter gårdagens mange fugle blev der ikke genfanget en eneste derfra og slet ingen brogede fluesnappere blev set så de er alle trukket videre.

Dagens topscore var igen løvsanger med 33 og nr 2 blev gærdesanger med 25. 

I morgen loves der igen svag vind fra NV så det kan godt smide en del fugle fra sig igen.

Dagens ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:

Nattergal/Thrush nightingale 2/0

Rødstjert/Redstart 4/0

Kærsanger/Marsh warbler 1/0

Rørsanger/Reed warbler 2/0

Gulbug/Icterine warbler 4/0

Gærdesanger/Lesser whitethroat 25/0

Tornsanger/Whitethroat 12/0

Havesanger/Garden warbler 10/0

Munk/Blackcap 3/0

Gransanger/Chiffchaff 1/0

Løvsanger/Willow warbler 33/0

Vendehals/Wryneck 1/0

Musvit/Great tit 0/1

Stillits/Goldfinch 1/0

Total 99/1

 

Trækket på Odden: Ordet returnant findes åbenbart ikke i det danske sprog, men sådan nogle så vi et par stykker af på Gedser Odde denne lørdag. Den Tyknæbbede Nøddekrige (Nucifraga caryocatactes caryocatactes), som blev ringmærket på Gedser Fuglestation mandag 12.08.2024, og fløj mod nord torsdag 15. august for senere samme dag at blive fotograferet i en have i Hesnæs, blev igen fotograferet søndag 18. august lidt før klokken syv om morgenen i haven i Hesnæs, men klokken 10 var den retur i fuglestationens have. Herfra foretog den et par trækforsøg mod syd, men vendte om ved mødet med havet og slog sig ned i haven, hvor flere af deltagerne i dagens brombærfestival også fik både set og hørt fuglen.

GFU sondag aug 1909 med pilDen ringmærkede Nøddekrige kom retur til fuglestationens have søndag formiddag. Det er teoretisk muligt, men nærmest utænkeligt at en anden Nøddekrige med en ny og stadig lys ring (gylden pil) skulle dukke op lige nu på akkurat samme lokalitet. Vi er sikre på, at det er 'vores' fugl. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Ude på Odden fandt Louis A Hansen fra Gedser endnu en returnant i form af en forvildet Kanariefugl, som kom sammen med en flok svaler torsdag 15. august og trak ud, men åbenbart har fortrudt og er vendt om, ganske givet efter en kort udflugt over havet. Den har så formået at forblive uset i området det seneste par dage.

GFU sondag aug 1905Den unge Middelhavssølvmåge (1k, første kalenderår) ved Gedser Odde søndag morgen. Ifølge litteraturen skal man især hæfte sig ved det mørke bånd af lange dækfjer på vingernes oversider samt mørke tertiærer helt inde mod kroppen om mørke dækfjer yderst på vingerne + selvføvfølgelig den hvide hale med sort endebånd, som er smalt, men dog bredere end hos Svartbag med samme alder. Bemærk også cirka samme størrelse som hos Sølvmågen med krabben, om end en mørk fugl næsten altid vil 'snyde' og forekomme større end en lys fugl. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU sondag aug 1908

Ny var derimod en ung Middelhavssølvmåge (Larus michahellis), som vi fik øje på, da den lagde an til landing på vandet og viste en rent hvid hale med et markant sort endebånd. Det er noget, man ser hos unge fugle af de to fremmede sølvmågearter Kaspisk Måge (Larus cachinnans), som begge er hjemmehørende langt fra Danmark, men breder sig mod nordvest og nu begge yngler i Polen og østlige dele af Tyskland. Vi er vant til at se Kaspiske Måger ved Gedser Odde, men denne var anderledes mørk end de Kaspiske Måger, og det harmonerer netop med unge Middelhavssølvmåger. Flere fik set den unge måge fint, især da den jagtede en helt almindelig lokal Sølvmåge (Larus argentatus), som havde fundet en krabbe – en delikatesse for flere af de arter af fugle, der holder til ved Gedser Rev og leder efter mad der.

Værd at bemærke ved søndagens træk er også et pænt antal Gule Vipstjerter (Motacilla flava) og Skovpibere (Anthus trivialis) i det sydgående ryk ud over havet samt tre Stenpikkere (Oenanthe oenanthe) og et par Bynkefugle (Saxicola rubetra), der rastede og fouragerede på den nyhøstede kornmark. Et kald af en Høgesanger (Curruca nisoria) ved marinestationen førte ikke til et synligt fund af den sjældne fugl, men det er kun nogle få dage siden, at en ung Høgesanger blev ringmærket på fuglestationen for en uge siden søndag 11. august.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Desværre var DOFbasen i udu på mobiltelefonen søndag. Derfor kunne dagens rastende fugle ikke ses på DOFbasen søndag aften, men Middelhavssølvmågen er indtastet af hensyn til dokumentationen.

GFU sondag aug 1910Havearbejde, pause og bærplukning. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Nyt fra stationen: Søndag var der frit slag for brombærplukkere i fuglestationens have mellem klokken 12 og 15. Vi serverede kaffe, te og småkager. Desuden blev der ryddet op efter en del havearbejde, og mange fik set en Vendehals (Jynx torquilla), som ramte et net og blev ringmærket. Der bliver endnu en dag med brombærfestival onsdag 21. august fra klokken 12 til 15. Vi håber, at datoerne og tidspunkterne for brombærplukning til gengæld bliver respekteret. Det er meget forstyrrende for såvel fugle som ringmærkere, når der er illegal trafik af bærplukkere i haven – og det er unfair over for dem, der overholder vores tilbud om at komme på bestemte datoer.

GFU sondag aug 1911En forsigtig barnehånd tæt på Vendehalsen, som et øjeblik vagtsomt følger bevægelsen, mens den selv vrider sig, som Vendehalse gør for at minde om en farlig slange. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Folk på fuglestationen: Mads og Tina Elley, Gert Juul Jeppesen, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen + John Bang Jørgensen som gæst.