Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Fascinerende fald af småfugle

lørdag 17. august 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: 

Allerede på første runde var der flere fugle end der var på hele dagen i går, så jeg vidste at der måske kunne komme lidt fart på.

På anden runde kom der så virkelig fart på hvor de fleste var broget fluesnapper og løvsanger, der var så mange at jeg løb tør for poser og måtte ind og hente nye.

Der var dog ikke flere fugle end jeg kunne nå at tage fuld biometri på alle fuglene. Normalt ville man have nøjes med alder køn og vingelængde på store dage, men jeg kunne nå at ringmærke lidt mellem hver runde. Mads og Klaus kom mens der var fart på så de tog 2 runder og så var alle fugle hurtigt klaret.

Da der var en del fugle fortsatte jeg en ekstra time, men sidste runde var der så godt som tomme net selv om der stadig var mange fugle i haven(solen var på nettene så de kunne ses).

I aften forsøger jeg endnu en gang med natravn, så nu må den snart sidde der!

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Nattergal/Thrush nightingale 0/1

Rødstjert/Redstart 2/1

Gulbug/Icterine warbler 3/0

Gærdesanger/Lesser whitethroat 7/1

Tornsanger/Whitethroat 1/0

Havesanger/Garden warbler 3/0

Munk/Blackcap 1/0

Skovsanger/Wood warbler 1/0

Gransanger/Chiffchaff 1/0

Løvsanger/Willow warbler 36/0

Grå fluesnapper/Spotted flycatcher 1/0

Broget fluesnapper/Pied flycatcher 36/0

Gråspurv/House sparrow 5/0

Stillits/Gold finch 1/0

Total 98/3

Trækket på Odden: Lørdag morgen var kold det første par timer, indtil skyerne flyttede sig så langt mod sydøst, at solen kom frem og gjorde det til endnu en smuk morgen på hele Nordens sydligste punkt. Selv om det blev en morgen med endnu færre arter og mindre tal i trafikken med bare lidt over 550 fugle fordelt på 18 arter var lyden af Splitterner (Thalasseus sandvicensis) aldeles vidunderlig, og om kort tid er de alle væk.

Trækket består imidlertid ikke kun af de fugle, som vi tæller i deres flugt, men kan også være et betagende skue af fugle, som flyver om natten, men æder og hviler sig om dagen. Inde fra fuglestationen fortalte Henrik i walkie talkien, at der havde han en travl morgen med et stort 'fald' af mange Brogede Fluesnappere (Ficedula hypoleuca). Bestanden er gået meget tilbage i Danmark for den fine insektæder, og mange ser ikke længere ret mange af dem. Desuden fangede Henrik en del Løvsangere (Phylloscopus trochilus), som også hører til de små afrikatrækkere, der er faldet drastisk i antal. Løvsangerne var lette at få øje på helt ude på spidsen, hvor der var en del i fuld gang med at finde morgenmad i krattene.

GFU lordag aug 1901Et par af dagens måske flere hundrede Brogede Fluesnappere i fuglestationens have. Hannerne er sorte og hvide, men hunner og unge fugle er gråbrune med store hvide felter på vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU lordag aug 1903

Lidt længere væk havde 10-12 Brogede Fluesnappere travlt med at fange insekter i luften i et ’hul’ med læ og solskin i mergelgraven mellem fuglestationen og Odden. I teleskopet var de god underholdning, og samtidig dukkede mindst tre Bynkefugle (Saxicola rubetra) op på marken, hvor de rastede på halmballer og jagtede insekter på jorden. Endnu en afrikatrækker i tilbagegang, men også en fornem repræsentant for det småfugletræk, der lige nu hovedsagelig foregår om natten.

GFU lordag aug 1900Løvsanger i buskene yderst på Odden. Den skal over Sahara og har brug for at holde sig i topform hele vejen ned over Europa for at kunne komme over ørkenen. De unge fugle fra i år er lige nu meget mere gule på undersiden end de adulte/voksne Løvsangere. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Ingen af de tre arter er sjældne, men de er heller ikke noget hverdagssyn i det østlige Danmark, og de gjorde det til endnu en skøn dag med fuglene på Gedser Odde.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på fuglestationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen + John Bang Jørgensen som gæst.