Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (218)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En snert af rovfugle

fredag 16. august 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: 

Da nettene skulle op var der en del mere vind end de andre dage og der kom et par dryp, men mere kom der heller ikke.

Første runde var der lidt fugle på men så sluttede det også. Jeg havde ellers troet at der blev ringmærket omkring 20, men 1/3 af fuglene havde allerede ring på.

Tina kom ud lidt efter 8 og en tysk famillie gik med et par runder, og de var heldige at en løvsanger fra tidligere fra morgenen blev genfanget så de fik set en fugl.

Forklaringen på at der ikke var flere fugle var nok at der lå regn lige vest for Falster.

Senere i aften vil jeg forsøge igen med natravn, og der kommer opdatering hvis der fanges en.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Nattergal/Thrush nightingale 2/1

Rødstjert/Redstart 1/0

Solsort/blackbird 0/1

Gulbug/Icterine warbler 0/2

Gærdesanger/Lesser whitethroat 2/0

Tornsanger/Whitethroat 1/0

Havesanger/Garden warbler 0/2

Munk/Blackcap 2/0

Løvsanger/Willow warbler 1/0

Broget fluesnapper/Pied flycatcher 3/0

Total 12/6

Trækket på Odden: Selv om trafikken på trækruterne over havet og fra landsiden fortsætter med lave antal, er der forandringer at spore i luften. Fredag morgen trak fem Spurvehøge (Accipiter nisus) ud, og yderligere et par at de lavtflyvende rovfugle vendte om efter konfrontationen med havet og vinden fra sydvest. Læg dertil tre unge Tårnfalke (Falco tinnunculus), som også fløj ud mod Tyskland, og det lignede et oplæg til mere af det træk af rovfugle, som vi godt ved er på vej.

Der var mindst tre Rørhøge (Circus aeroginosus) på samme tid over marken ud mod Odden, en ung 1k/første kalenderår og to adulte/voksne hanner, som var til at skelne fra hinanden på, at den ene havde fældningshak inderst i hånden, mens den anden ikke var i synlig fældning.

 GFU fredag aug 1896En af dagens Fjordterner i næsten uvant morgenbelysning ind over land. Hvide pletter på den ellers grålige underside viser, at skiftet til vinterdragten er i gang. Det kan vi ikke se, når de flyver forbi i modlys. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En lille flok Fjordterner (Sterna hirundo) skød genvej ind over land og lod sig for en gangs skyld beundre i fint medlys. På undersiden skilte nye hvide fjer sig ud i let kontrast til sommerdragtens mere grålige fjer, og det var fint at se de mørke spidser på håndsvingfjerenes/primærernes undersider som en bredere og mere diffus vingebagkant end hos Havternerne (Sterna paradisea). Næbbene bliver mørkere hen over sommeren, men i sollyset var det stadig til at se de sorte næbspidser.

Den Tyknæbbede Nøddekrige (Nucifraga caryocatactes caryocatactes), som har været i området en uges tid og blev ringmærket på fuglestationen mandag 12.08.2024 kom i luften over stationen kvart i otte fulgt af en sværm af vrede svaler, som dog hurtigere end i de foregående dage lod den flyve i fred. Nøddekrigen flaksede sig hurtigt højere op og forsvandt efter nogle minutter ud af syne mod nord. Resten af dagen så eller hørte vi ikke mere til den. Omkring klokken 18 blev en ringmærket Nøddekrige fotograferet i en have i Hesnæs på Falster 30 kilometer nord for Gedser. Det kan næsten kun være den fra fuglestationen.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

 GFU fredag aug 1898Om eftermiddagen gik John amok med hækkesaks og sin medbragte le for at rekonstruere udsigten over havet fra fuglestationens havemøbler. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Folk på fuglestationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen + John Bang Jørgensen som gæst.