Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (218)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Kanariefugl i fri flugt med svaler

torsdag 15. august 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: 

Igen i dag var det med varmt og fugtigt, men til gengæld var der lidt flere skyer og det er altid godt da nettene så ikke er så synlige.

Der var også tydeligt flere fugle som gik i nettene, så jeg fortsatte en ekstra time.

Joakim havde sidste dag i denne periode, men han tog afsted lige før standard sluttede da der var set brilleterne i Jylland så jeg sagde jeg bare kunne tage det sidste hvis han ville tage afsted på den. Men vi havde nogle hyggelige dage selv om vi ikke fangede så mange, men til gengæld var der så fine ting i nettene og vi fik en del svaler om eftermiddagen.

I aften vil jeg forsøge med natravn igen, så der vil komme opdatering hvis heldet er med mig.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Skovpiber/Tree pipit 1/0

Jernspurv/Dunnocok 1/0

Rødstjert/Redstart 2/0

Kærsanger/Marsh warbler 1/0

Gulbug/Icterine warbler 5/1

Gærdesanger/Lesser whitethroat 11/0

Tornsanger/Whitethroat 8/2

Munk/Blackcap 3/0

Gransanger/Chiffchaff 2/0

Løvsanger/Willow warbler 4/1

Broget fluesnapper/Pied flycatcher 1/0

Rødrygget tornskade/Red-backed shrike 1/0

Gråspurv/House sparrow 2/0

Total 42/4

Trækket på Odden: De små tal fortsatte torsdag, der var ligeså smuk og lun som de foregående dage, men med vind fra vest, hvorfra der også kom noget tiltagende dis og tog en del af udsigten over havet. Vi mistede dog næppe meget, men disen gav et kortvarigt ryk af svaler, som åbenbart ville væk fra tågen. Tællingen foregik desuden i godt selskab med DOF Storstrøms formand og medlem af styregruppen for Gedser Fuglestation, Bo Kayser, samt hen mod slutningen flere andre.

Dagens sjoveste observation blev en gullig og okkerfarvet tamfugl, som kom i rykket af svaler, rastede et øjeblik ved den gamle marinestation, og så trak ud mod syd. Det var antagelig en undsluppet Kanariefugl, i hvert fald en finke, men tamfugle kan være svære at bestemme. De er ofte større end originalerne og har helt andre farver.

GFU torsdag aug 1894Det korte kraftige næb peger på en finkefugl. Resten kan der være tvivl om, men det er formentlig en undsluppet Kanariefugl, der rastede og trak ud fra Gedser Odde torsdag morgen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Mindre modig, men ikke desto mindre meget trækvillig var ’vores’ Tyknæbbede Nøddekrige (Nucifraga caryocatactes caryocatactes), som i lighed med onsdag morgen kastede sig ud i endnu et trækforsøg torsdag klokken 07:00. Den blev fulgt af en sværm af vrede svaler, som den tydeligt forsøgte at slippe væk fra. Først fløj den langt og højt mod nord for derefter at returnere og gøre et nyt forsøg i en mere nordøstlig retning. Vi slap den af syne og antog, at nu havde den endelig forladt landets sydspids, men lige efter klokken 10 var den tilbage ved fuglestationen. Nøddekrigen har nu sørget for god underholdning i flere dage, men det er selvfølgelig også interessant at kunne følge en bestemt fugl – med ring fra fuglestationen på højre ben og på et tidspunkt, hvor der ikke er andre af arten i området – i talrige forsøg over flere dage på at trække ud. Fuglen har tydeligt en voldsom trang til at komme videre, men vover det ikke.

GFU torsdag aug 1893En af dagens to Rørhøge. Der kan være nogen variation i dragten hos unge Rørhøge. Nogle har lysere tegninger eller mangler dem helt, nogle kan være mere eller mindre lyse på forvingerne som adulte/voksne hunner, og nogle kan vise lyse pletter på undervingerne som denne med et 'komma' af hvidt inderst på håndsvingfjerene/primærerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

To unge Rørhøge (Circus aeroginosus) fra i år (1k, første kalenderår) repræsenterede dagens rovfugletræk. Den ene kom af sted over havet, den anden blev. Rørhøge hører ellers til de rovfugle, der ikke har problemer med at flyve ud over vandet. De fortsætter ofte deres målrettede kurs direkte ud over havet. En Sølvhejre (Ardea alba) tog en kort pause ved vandhullet på engen ved fuglestationen, før den fortsatte med blikket rettet mod syd.

Selv om dagens tal forblev små, ved det bemærkelsesværdigt med flere arter af svømmeænder. Især 32 Skeænder (Spatula clypeata) var et fint antal.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på fuglestationen: Joakim Matthiesen, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen + John Bang Jørgensen som gæst.