Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (219)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Svaler i luften

onsdag 14. august 2024
af Joakim Matthiesen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Det blev ikke til de store tal i standardtiden i dag. Til gengæld lykkedes det Henrik og jeg at fange pænt med svaler og et par gule vipstjerter ved søen om eftermiddagen. Det er altid sjovt med lidt andre arter end dem man er vandt til. 
landsvale
Ung landsvale fik en ring om benet, foto: Joakim Matthiesen
14082024

Trækket på Odden: Endnu en dag med småt træk, der akkurat nåede over 600 fugle på de fem standardtimer, fordelt på 31 arter. Det kan måske se lidt kedeligt ud, men det foregik i vidunderlig solskin, og når der kommer få fugle, er der mere tid til at øve sig i at tælle godt og indentificere fuglene under de vanskelige forhold ved Gedser Odde med modlys og ofte store afstande. Desuden sker der næsten altid et eller andet interessant.

Denne onsdag kom en Tyknæbbet Nøddekrige (Nucifraga caryocatactes caryocatactes) susende ud mod Odden i retning fra fuglestationens have klokken 7:10. Den var let at få øje på, som den blev forfulgt af en flok larmende Landsvaler (Hirundo rustica), der åbenlyst ikke brød sig om det selskab. Det blev et superkort trækforsøg, da Nøddekrigen vendte 180 grader ude ved spidsen af Odden og fløj direkte tilbage til stationshaven.

To timer senere kom Nøddekrigen igen susende ud mod Odden klokken 9:50. Denne gang forsøgte den sig et par gange med et udtræk, hvorefter den fulgte kysten mod nord, arbejdede sig højt op og fløj ud over vandet på en sydøstlig kurs, indtil den ikke var til at se længere. I løbet af eftermiddagen hørte vi den igen i stationshaven. Der skal flere tilløb til.

GFU onsdag aug 1888Den ringmærkede Nøddekrige i et af dagens forsøg på at samle mod til turen ud over havet. Underarten afgøres blandt andet af det kraftige og lidt buede næb på oversiden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Nøddekrigen var ringmærket for nylig med en ring, der stadig var blank, og der er næppe nogen tvivl om, at det var den samme adulte/voksne fugl, som blev ringmærket på fuglestationen mandag 12.08.2024. Tyknæbbet Nøddekrige er den nærmeste underart; den anden underart, Tyndnæbbet Nøddekrige (Nucifraga caryocatactes macrorhynchus) hører til længere mod øst i Sibirien, men forekommer også i Danmark i såkaldte invasionsår. Tyknæbbet Nøddekrige yngler i Sydsverige, så fuglen ved Gedser Odde kan udmærket komme derfra, men vores kolleger på træklokaliteten Põõsaspea neem i Estland har i den seneste uge set 50-60 Nøddekriger om dagen på sydvestligt træk, så det kan også være en af dem, der er nået til Gedser Odde. Invasioner af Nøddekriger i Danmark foregår normalt senere på efteråret.

GFU onsdag aug 1885Denne adulte/voksne han Tårnfalk (Falco tinnunculus) tjekkede lige, om der skulle være noget at fange, før den trak ud over havet mod syd. De meget firkantede sorte spidser på halen givet et nemt tip om, at fuglen er mindst et år gammel og af hankøn (2k+, andet kalenderår eller mere). Bemærk også fældningen i vingerne som et tegn på alderen. De første halefjer har mere runde spidser og er ikke så markant sorte, som hos den unge Tårnfalk på billedet herunder. Den er en af de faste falke på Odden lige for tiden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU onsdag aug 1887

Dage med få fugle er desuden en naturlig del af det samlede træk, og der er stadig masser at undre sig over og at finde svar på. Tirsdag var der masser af terner i luften over havet tæt på Gedser Odde på en solrig dag med vind fra sydøst. Onsdag var der stort set ingen at se under næsten de samme forhold. Hvorfor mon det?

Ved Põõsaspea neem har de i de seneste dage mest set Sortænder (Melanitta nigra), Strandskader (Haematopus ostralegus) Havterner (Sterna paradisea), Fjordterner (Sterna hirundo), Skarver (phalacrocorax carbo) og Stormmåger (Larus canus), så der er formentlig stadig en del terner på vej mod Gedser Odde plus et nyt træk af Stormmåger (Larus canus). Desuden må der snart dukke nogle flere arter af rovfugle op.

En Dværgfalk (Falco columbarius) prøvede sidst på eftermiddagen at fange svaler over engen ved fuglestationen. Det var den første ved Gedser Odde i dette efterår.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på fuglestationen: Joakim Matthiesen, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.