Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Sodfarvet Skråpe forbi Gedser Odde

tirsdag 13. august 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: 

Efter vinden havde gået i syd-øst og vinden havde taget en smule mere til var der mere stille end i går.

Solen var selvfølgelig på hele dagen og det gjorde hurtigt at nettene var synlige.

Hele 3 runder havde vi tomme net selv om der var fugle i haven, men net med sol på er ikke det bedste for fangst. Men vejret og de fugle vi fangede nød vi.

Om eftermiddagen satte vi igen net op og fangede efter svaler, vi fik også gråspurv, gul vipstjert og tornirisk som bi-fangst, men alt i alt en rigtig god fangst på de 2 net ved søen.

I går aftes forsøgte vi fangst af natravn uden held og i aften forsøger vi igen.
landsvale 13 08 2024
Landsvale, foto: Joakim Matthiesen

13082024

Trækket på Odden: En overraskende fin dag i det tidlige efterårstræk på sydspidsen. Der var ganske vist stadig ikke nogen stor trafik med 1.250 fugle fordelt på 30 arter, men der var flere bemærkelsesværdige observationer over bølgerne, som kom med hvide skumtoppe fra sydøstlige retninger, og så foregik tællingen i godt selskab med Orla Jacobsen. Tusind tak for det.

Dagens mest bemærkelsesværdige fugl blev en Sodfarvet Skråpe (Ardenna grisea), en mørk stormfugl som yngler omkring Antarktis og ellers strejfer om på verdenshavene mod nord til Island, Grønland og ind i Skagerrak, når kraftig blæst fører enkelte fugle derind. Dagens fugl fløj relativt langt fra land omkring Odden mod sydvest, men påkaldte sig straks opmærksomhed ved at flyve meget anderledes, end vi er vant til at se fugle gøre.

Skråper kaldes på engelsk for shearwaters, fordi de synes at skære ned i vandoverfladen med deres vingespidser. Flere af arterne suser af sted i en bølgende flugt uden at bevæge vingerne, som holdes vinkelret ud fra kroppen, mens fuglene hele tiden udnytter lave vinde ved at rotere halvt om sig selv, og det ser ud, som om først den ene vinge, så den anden skærer ned i vandet, og præcis sådan fløj denne skråpe. I teleskopet forekom den selv i godt solskin nærmest ensfarvet mørk på både over- og underside, og så var det en Sodfarvet Skråpe.

I Danmark ses Sodfarvede Skråper mest langs den jyske vestkyst og i hård vind langs kysten af Nordsjælland. Vores kolleger på Blåvand Fuglestation så fredag 9. august 40 Sodfarvede Skråper ud for Danmarks vestligste punkt, men ved Gedser Odde er arten et sjældent syn dybt inde i de danske farvande. Dagens fugl er således kun den fjerde observation af arten ved Gedser Odde i DOFbasen med tre tidligere observationer i november 2001, oktober 2011 og oktober 2013.

Der er muligheder, om end meget små, for at se yderligere skråper ved Gedser Odde i de kommende dage med vind fra sydøst. Forleden blev en Almindelig Skråpe (Puffinus puffinus) set så dybt inde i Østersøen som ud for Estland – på vej mod sydvest.

 GFU tirsdag aug 1882Det er næsten ikke til at se det. To af dagens Almindelige Kjover i silhuet. Vi vil altid gerne dokumentere observationer af fåtallige og sjældne fugle ved Gedser Odde, men det er ofte svært på grund af store afstande, og i godt solskin, som i disse dage, foregår det yderligere i stærkt modlys. For skråpen var der ikke noget at gøre. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En anden fin oplevelse tirsdag morgen var hele fem Almindelige Kjover (Stercorarius parasiticus); de kom først tre og senere to sammen, alle fem var af den mørke type. Med pæne træk af terner har vi i dagevis spejdet forgæves efter kjover, som i høj grad lever af at forfølge terner og stjæle deres mad. Tirsdag var der mange fouragerende terner ud for Gedser Odde, men alle fem kjover trak hastigt og målrettet forbi, tilsyneladende uden at interessere sig for ternerne, måske var de allerede mætte.

 GFU tirsdag aug 1879Ung Splitterne - med mørke tegninger på oversiden til forskel fra de adulte/voksne - øver sig i at klare sig selv ud for Gedser Odde tirsdag morgen, men er stadig afhængig forældrefuglenes omsorg. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Bemærkelsesværdige var netop også ternerne, hvoraf vi så seks arter inklusive fire af verdens største terneart, Rovterne (Hydroprogne caspia), som netop nu ses på træk mange steder, og verdens næstmindste art, Dværgterne (Sternula albifrons). Over 110 Splitterner (Thalasseus sandvicensis) trak noget uventet den ’forkerte’ vej i store flokke mod øst og nordøst ind i Østersøen. Det var måske fugle, som i de foregående dage er trukket forbi og endt på Rødsand vest for Gedser, som fandt det attraktivt at søge den vej efter føde. Mange terner strejfer for tiden mere om efter mad, end de er på et egentligt målrettet træk. De har ungerne med sig og bruger en del tid på at finde mad og fodre dem.

GFU tirsdag aug 1881Dagens observationer byder ofte på sjove oplevelser, og vi spøgte med flere muligheder med den hvide due, der blev jaget væk af en Hættemåge (Chroicocephalus ridibundus) på stranden, hvor der åbenbart ikke var plads til nogen fredsbebuder. Senere så vi den hvide due flyve mod syd. Sandheden var dog nok blot, at Hættemågen bare ville have fødemulighederne på det stykke strand for sig selv, og at den tilfældigvis hvide due var en undsluppet tamfugl på vej ud i sin egen frihed. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på fuglestationen: Joakim Matthiesen, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.