Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Når småt er godt

lørdag 10. august 2024
af Joakim Matthiesen & Ole Friis Larsen

Ringmærkning: Vind og spejlnet er ikke nogen god kombination. Derfor havde jeg godt på forhånd regnet ud, at jeg ikke ville kunne åbne alle net i dag. Dog var der fin læ i meget af haven og overaskende 184 netmeter kunne åbnes. Den stærke vind betød desværre også at der ikke var mange nye fugle, som havde fundet vej til haven i løbet af natten. En rødrygget tornskade på lukkerunden hjalp dog lidt på det hele. Ellers kan nævnes 3 unge kærsangere, som alle var fyldt med fedt - klar til deres træk til Afrika.

kaersanger10082024
En af dagens tre unge kærsangere, foto: Joakim Matthiesen10082024

Trækket på Odden: Der var godt selskab straks fra morgenstunden ved den faste observationsplads i læ af busken på Odden, og det så ud til, at der ville være flere til at observere, end der ville komme fugle i trækket. Efterhånden kom der alligevel lidt gang i trafikken, og selv om det ikke udviklede sig til nogen stor dag, var der alligevel noget at fornøje sig over i den forholdsvis kraftige vind.

På stranden fandt vi en Stenpikker (Oenanthe oenanthe), som tog en pause i sit træk. Senere var der to af dem. Desuden fandt vi en Tejst (Cepphus grylle), som landede på vandet og dykkede for at finde mad. I Danmark er der ynglebestande på øer i Kattegat og ned til Sprogø i Storebælt, men arten ser ud til at brede sig videre mod syd. I sommer der set rastende fugle i havnen i Rødbyhavn, og der har været forlydender om ynglepar i havnen i Puttgarden på Femern/Fehmarn.

GFU lordag aug 1872 En af lørdagens adulte/voksne hanner af Rørhøg. Dragterne er meget varirede hos Rørhøgene, og derfor er det ofte muligt at skelne de enkelte individer fra hinanden. Denne han havde desuden 'fældningshak' i hånden, hvor to nye fjer var ved at vokse frem. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU lordag aug 1870En Musvåge (Buteo buteo) passerede tæt forbi og var ude over havet, men fortrød og kom ind over land igen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Selv om trækket i standardtidens fem timer blev småt med under 300 fugle, var det varieret med 24 arter, og forekomsten af flere Rørhøge (Circus aeroginosus) markerede måske starten på efterårets træk af rovfugle mod Afrika. Vi så en ung Rørhøg fra i år (1k, første kalenderår), som vendte om og forsvandt mod nord. Senere så vi i silhuet en Rørhøg trække ud mod syd over havet. Det kunne være den unge fugle, men det kunne også være en helt anden Rørhøg. Yderligere to-tre adulte/voksne hanner blev set i området, og en af dem trak ud over havet.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Ole Friis Larsen og Joakim Matthiesen