Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (218)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Mursejlere i tusindvis

fredag 9. august 2024
af Ole Friis Larsen & Joakim Mathisen

Ringmærkning:
Som forventet blev det grundet vejret en stille dag i dag. Det lykkedes dog akkurat at hive standarden hjem kun med lidt regn i et kvarters tid. Dagens fugl blev en aflæsning af en kærsanger, som blev ringmærket her på stationen i 2022. Den blev aflæst én gang sidste år også igen i dag. Det er altid sjovt med genfangster af 'gamle' fugle. Særligt sjovt er det at tænke på, at denne fugl siden den blev mærket, har været i Afrika hele 3 gange!

090824

Trækket på Odden: Nogle dage sker det uventede, og det er den slags dage, der gør det til en fornøjelse at arbejde som frivillig med at registrere trækfugle nederst i den tragt, som Falster er. Fredag så ikke lystig ud på DMI’s forudsigelse, og den kom til at holde med tiltagende vind op til 12,3 meter i sekundet fra syd, som betyder, at der ikke er nogen læ på Odden, overskyet og regn den ene af de fem timer, men så kom Mursejlerne (Apus apus).

Efter nogle dage helt uden Mursejlere eller med ganske få af dem kom der flere mindre flokke, og det løb op i nogle få hundrede, indtil regnen kom. Efter regnen syntes de at vælte ned fra himmelen, og på tre kvarter kom der 1.700 i en lang strøm, og de fortsatte i hundredvis efter afslutningen af standardtidens fem timer. Der trak ganske enkelt Mursejlere i tusindvis ned gennem tragten mod Gedser Odde og videre ud over havet. Tidspunktet på året var ikke uventet; det er i første halvdel af august, der bliver registreret flest Mursejlere ifølge DOF/Birdlifes Danmarks Fugle, som er baseret på DOFbasen, spontane punkttællinger og andre informationer, men hvem skulle tro, at lige netop den morgen med regn og rusk skulle byde på sådan en oplevelse?

GFU Krikaender 1867Et par billeder af tilfældige Mursejlere i formiddagens våde time viste begge unge fugle fra i år (1k, første kalenderår) med lysere ansigter end hos de adulte/voksne Mursejlere og lyse rande på undervingernes dækfjer. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU Krikaender 1866

Måske var det netop regnskyerne, der drev Mursejlerene af sted, måske har der været et stort træk i usynlig stor højde i flere dage, og det var modvinden fra syd, der fik dem til at flyve lavt. Det er ikke til at vide.

På havet var der også et par sjove oplevelser. Der var få arter i trafikken ud af Østersøen, og ingen store tal med bare 18 Ederfugle (Somateria mollissima) og 278 Sortænder (Melanitta nigra), men så var der 23 Sortterner (Chlidonias nigra) i en kompakt flok tæt på land, og i samme ’spor’ kom flere flokke af vores mindste ænder mellem bølgerne, over 70 Krikænder (Anas crecca) med to af de næsten ligeså små Atlingænder (Spatula querquedula) på ’slæb’.

GFU Krikaender 1865En af dagens flokke af Krikænder. Hannerne viser typisk et enkelt hvidt vingebånd, som bliver bredere ud mod vingespidsen, mens hunner og ungfugle har to vingebånd. Hos hunner er båndet midt på vingen typisk bredere end båndet langs vingekanten, mens de to bånd hos unge fugle er lige brede. Det kan vi ikke nå at se i felten, og derfor bestemmer vi ikke Krikænderne nærmere, men på billeder kan vi studere den slags detaljer og få mere viden om trækket. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Der har været træk af Landsvaler (Hirundo rustica) i en uges tid, men ikke alle kan være med på den store rejse endnu. Regnen sendte observatøren ind under halvtaget på den stadig eksisterende gamle marinestation, og der kom to Landsvaler for at fodre deres to unger på en af rederne. Der er nok sket et eller andet med et tidligere kuld, for der hang en indtørret død unge ned fra reden, og så har parret forsøgt sig med et nyt, sent kuld. Det varer dog ikke længe, før de kan rejse. De to unger foretog flere flyveøvelser et par meter ud fra reden, mens forældrefuglene var af sted efter mad ude i regnen.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på fuglestationen: Joakim Matthiesen, Søren Mygind, Ole Friis Larsen.