Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Sjælden gæst i haven

torsdag 8. august 2024
af Joakim Matthiesen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Dejligt endelig at være tilbage i Gedser. Stationen og den omrkingliggende have ligner sig selv. Da jeg ankom fløj duehalen rundt ved sommerfuglebusken, brombærene stod klar til at smage på, og lodsbåden sejlede forbi i fuld fart. Sagt på en kortere måde: alt er som det plejer - og det er nu slet ikke så tosset endda.

Søren og jeg åbnede nettene på en stille morgen. Det havde regnet det meste af natten så vi havde ikke de store forvetninger til mængden af fugle i haven. Der var dog lidt at tage af og jeg nød endnu engang at kunne pille de flotte Afrika-trækkere ud af nettene. Som en lille overaskelse sad en ung husrødstjert i det ene hejsenet. Ikke en art det ligefrem vrimler med i stationshaven.

husrod
Husrødstjert, Joakim Matthiesen
Dagens fugl blev dog en ikke en fugl i nettene. Kl.06.30 høre jeg et skræppende kald bagerst fra haven, som jeg først ikke lige kunne placere. Kort efter letter en mørk, rundvinget fugl med kort hale fra toppen ad de høje træer ud mod vejen og alt står klart - nøddekrige! Kort efter møder jeg Søren som også havde hørt fuglen, som havde ledt hans tanker mod netop nøddekrige. Super fed oplevelse! Det handler om altid at være opmærksom.

I morgen ser der ud til at komme regn tidligt på dagen. Vi satser på lige at kunne gennemfører standartiden, men om det lykkes eller ej må I læse om i morgen.

08082024

Trækket på Odden: Dagens mest interessante trækfugl nåede ikke ud til observationsposten på sydspidsen. I fuglestationens have så de to ringmærkere til gengæld en Nøddekrige (Nucifraga caryocatactes). Det er en fugl, der mest ses i Danmark i det sene efterår, oktober og november, og det er ikke let at svare på, hvor fuglen over Gedser Fuglestation her i august kommer fra. Der er en bestand i Sydsverige, så det er det mest sandsynlige udgangspunkt, men vores kolleger ved Põõsaspea Neem i Estland har i de seneste dage observeret et dagligt træk på 50-60 Nøddekriger, så en mere østlig oprindelse er også en mulighed. Ud over fuglen ved fuglestationen er der i den seneste måned kun to andre observationer i Danmark, begge i Jylland.

På Odden blev det en af de mere stille dage med relativt få arter. Kun to vadefugle kom forbi, nemlig to Almindelige Ryler (Calidris alpina), og selv om der var to Rovterner (Hydroprogne caspia) i dagens trafik forblev udbuddet af arter beskedent i forhold til de foregående dage.

Det gav samlet lidt over 1.600 fugle af 22 arter, mest Sortænder (Melanitta nigra) og Ederfugle (Somateria mollissima) samt en del svaler fra land.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på fuglestationen: Joakim Matthiesen, Søren Mygind, Ole Friis Larsen.