Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (219)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Endnu en ny art for efteråret - som der kommer mange flere af

mandag 5. august 2024
For første gang her i efteråssæsonen gik en Gærdesmutte i nettet og blev ringmærket. Dem kommer der mange flere af.
af Søren Mygind & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen:  I forhold til de mange dage i den forgangne uge med pæne tal var det en mere stille dag på kontoret i dag med 14 mærkninger og 7 aflæsninger. De relativt mange aflæsninger i forhold til antallet af mærkninger viser at trækket nok står lidt stille. 

For første gang her i efteråret gik en Gærdesmutte i nettet. Dem kommer der helt sikkert mange flere af i løbet af efteråret.

Som det kan ses på billedet neden for havde Gærdesmutten gul mundvig, hvilket fortæller, at det er en ungfugl fra i år. Måske en unge af et lokalt ynglepar.

gaerdesmutte mundvig

Som det ses har Gærdesmutten gul mundvig hvilket fortæller, at det er en fugli sit første kalenderår (1 K).

Senere på efteråret forsvinder den gule mundvig og så skal Gærdesmutter alders bestemmes ud fra om de store dækfjer har en rødbrun nuance, om de sorte bånd er velorganiseret eller ej og på fældningsgrænser. Alle subtile karakterer det kan være svært at se. Men med en fugl med kendt alder er der god mulighed for at øve sig. Gærdesmuttens dækfjer ses på billedet nedenfor.

Gaerdesmutte daekfjer

Dækfjer af Gærdesmutte hvor farvenauancer m.m. er afgørende for aldresbestemmelsen senere på efteråret.

Men som sagt en stille men smuk dag på kontoret hvor solen skinnede fra en næten skyfri himmel. Og på en stille dag er der også god tid til at smage på havens brombær. Efterhånden er jeg blevet helt god til at adsikille de modne fra de ikke modne ud fra subtile karakter som bærernes glans. Og tager jeg her fejl ved aldersbestemmelsen sladrer smagsløgene helt sikkert!

  BrombaerBrombær i haven   

050824

Trækket på Odden: En blå mandag i mere end en betydning: Himmel og hav var blå efter solopgang, og temperaturen steg til sommergrader, men også blå i den forstand, at trækket tog en fridag. På tysk er blå mandag blevet til en pjækkedag, idet begrebet antages oprindeligt at stamme fra tøjfarvning. Når farversvendene brugte planten Vajd til at farve lærred – cowboybukseblåt – om søndagen, skulle stoffet hænge til tørre om mandagen for at ilte og gøre den blå farve uopløselig i vand. Derfor kunne farversvendene holde en fridag. Det fremgår i hvert fald af Wikipedia.

Hvorom alting er udeblev fuglene i stor stil fra mandagens træk, og det blev kun til lidt under 600 fugle af 20 arter, hvoraf Sortænderne (Melanitta nigra) blev topscorere med 144 individer, tæt fulgt af 143 Ederfugle (Somateria mollissima), men så var der Gøgen (Cuculus canorus).

GFU Kuk 1857Strandens paria. Den unge Gøg har flere træk fælles med en Spurvehøg (Accipiter nisus), og den er ikke populær blandt Oddens vipstjerter og svaler. De lyse fjerspidser på oversiden røber den unge alder. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En ung Gøg fra i år (1k, første kalenderår) hoppede rundt i sandet på stranden en lille halv time og fandt åbenbart rigeligt at æde i den sparsomme grønne vegetation på samme måde, som en tilsvarende unge Gøg gjorde forleden, fredag 2. august, så mon ikke, det er den samme fugl, der har holdt til i området i flere dage? Ringmærkning har ifølge Dansk Trækfugleatlas vist, at de voksne/adulte Gøge forsvinder fra Danmark midt i juli, og de unge følger efter i september. Det kunne tyde på, at gøgeungen på Odden er fra en rede lige i nærheden, og den unge fugl på stranden har masser af tid til at komme i form til trækket og finde ud af, at den må videre ud over havet ved Gedser Odde for at komme til Afrika.

 

Se alle dagens observationer ved Gedser Odde i DOFbasen.

 

Folk på fuglestationen: Søren Mygind, Ole Friis Larsen.