Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Gang i efterårstrækket
Ringmærkningen: Igen i dag var der kun en ganske let vind fra syd vest da vi åbnede nettene, hvilket normalt er godt for ringmærkningen og vi blev ikke skuffede. Med 38 mærkninger og 8 genfangster blev det således den antalsmæssigt hidtil bedste dag. Specielt Gulbug (Hippolais icterina), Gærdesanger (Curruca curruca) og Kærsanger (Acrocephalus palustris) markerede sig med pæne antal. I morgen ser vejrudsigten fortsat spændende ud, så spændende hvad morgendagen bringer.
Trækket på Odden: Onsdag morgen var lun og blå med næsten ingen vind og flere måner på himmelen før solopgang, idet vores egen måne skinnede i nært selskab med Jupiter, som havde tre måner synlige i teleskopet. Det var ligefrem til at se båndene af storme i planetens atmosfære. På havet lettede hundredvis af Hættemåger (Chroicocephalus ridibundus) og Stormmåger (Larus canus) fra den blanke havoverflade, hvor de i hvert fald havde tilbragt en del af natten på deres træk ud af Østersøen. Det var så intenst i tiden omkring solopgang, at Hættemågerne ligefrem blev dagens næstmest talrige art ved Gedser odde med næsten 440 i trafikken.
Ligesom Månen var i godt selskab, var det fint med Mads Elley fra fuglestationen som kollega på observationsposten. To, tre eller flere ser altid mere end en, og vi havde en fælles udfordring i at bestemme alle de terner, der kom forbi, selv om der kom en del færre end mandag. Vi endte med lige under 250 Fjordterner (Sterna hirundo), over 150 Havterner (Sterna paradisea) og lidt over 100 ubestemte på grund af lysforholdene og store afstande. Vores fordeling var anderledes end på andre danske træklokaliteter, hvor der i de seneste dage er set flere Fjord- end Havterner, men i overensstemmelse med en post i Estland længere inde i Østersøen og vores egne resultater i de seneste dage.
Havterne i modlys, hvor man fint ser, at alle håndens svingfjer på yderste del af vingen er gennemsigtige i modsætning til Fjordternen, hvor kun inderste del af hånden er gennemsigtig - se bloggen for mandag 30.07.2024. Den slags kendetegn er gode i det modlys, vi har på Gedser Odde. Foto: Mads Elley/GFU
En indikator, men ikke en sikker identifikation af Hav- og Fjordterner, er, at Havterner ofte kommer i mere kompakte flokke og lavere over vandet end Fjordternerne i mere løst formationer. Reglen gælder bare ikke, når de kommer i blandede flokke, som mange gjorde denne tirsdag, så det var godt, at vi var to til at kigge, vurdere og repetere kendetegn.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på fuglestationen: John Stokholm Jensen, Søren Mygind, Ole Friis Larsen.