Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Godt gang i Gærdesanger (Curruca curruca) på Gedser

tirsdag 30. juli 2024
På et enkelt runde havde vi mere end 10 Gærdesanger og så var der ligesom gang i trækket for Gærdesanger.
af Søren Mygind & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Når der ringmærkes i juli måned er det til evig diskusion og undren om det er lokale ynglefugle eller trækgæster vi mærker. For Gærdesanger har vi set tydelige tegn på begge dele. Nogle af de Gærdesanger vi mærker er således tydelige ynglefugle, da de har meget korte vinger og haler i vækst, hvilket viser, at det ikke er længe siden at de har forladt reden. I dag fik vi dog et godt tegn på at trækket er gået i gang da der på en enkelt runde sad ca. 10 Gærdesanger i nettene. Samtidigt viser et genfund fra Ungarn af en Gærdesanger mærket i Juli måned ved Gedser for nogle år siden, at trækket kan være i gang til trods for det gode vejr og sommervarmen.      

Trækket på Odden: En forgyldt tirsdag med glødende kanter af solskin på skyerne mod øst. Desuden var det lunt og næsten vindstille. Fugletrækket lagde også hårdt ud med en flok på 59 Sortterner (Chlidonias niger) et par minutter inde i tællingen fra en halv time før solopgang. De var tidligt på færde, men ikke svære at bestemme på, at mange stadig var i tilsyneladende fuld sommerdragt med sorte undersider i skarp kontrast til deres hvide undergumper, selv i det tidlige morgenlys. Kort efter begyndte også en lind strøm af Fjordterner (Sterna hirundo) at passere langt ude, men til at tælle i håndkikkerten og identificere ved hjælp af teleskopet.

GFU terner 1827Vilkårene er ofte vanskelige ved Gedser Odde, hvor vi ikke bare ser mange af fuglene over havet på stor afstand, men også i modlys. Et af trickene med Hav- og Fjordterner, er, at hele hånden (yderste del af vingen) er gennemskinnelig og lyser op i modlys i kontrast til resten af vingen på Havterner, mens det kun er den inderste del af hånden, der er gennemskinnelig hos Fjordternerne. Døm selv her. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Selv om strømmen tog af efter et par timer, kom der mindst 867 plus formentlig en del flere i de 91, der ikke kunne noteres som andet end ubestemte enten Hav- eller Fjordterner. Der kom nemlig også op mod Havterner (Sterna paradisea) i morgenens træk over havet. De to arter kan være svære at skelne mellem, men fordelingen ved Gedser Odde har det seneste par dage passet fint med, hvad kollegerne ved Põõsaspea neem har talt i Estland som en forpost 800 kilometer længere inde i Østersøen, hvor de også har talt langt flere Fjordterner end Havterner og i øvrigt haft en tilsvarende andel af ubestemte fugle.

Noget anderledes har det været med Sortænderne (Melanitta nigra), hvor observatørerne i Estland havde fornøjelsen af næsten 66.000 mandag. De kom ikke forbi Gedser Odde tirsdag morgen, som dog bød på lige over 1.000 af de sorte andefugle, som plejer at flyve så langt ude, at vi må nøjes med at tælle dem som prikker i lange rækker.

Tirsdag var der 7.000 Sortænder forbi observationsposten i Estland, ikke mange terner, men til gengæld over 3.000 Hætte- og Stormmåger, og det peger måske på, hvad der er i vente ved Gedser Odde onsdag/torsdag. Mange af ternerne er det seneste par dage kommet ind mod Gedser Odde fra en meget østlig retning, så det er måske ikke fugle, der har passeret svenske tællepunkter.

Tirsdagens træk af Ederfugle (Somateria mollissima) var interessant med over 800 af de brune hunner/ungfugle og bare 20 af de sort-hvide hanner. Fordelingen svinger op og ned, men hen over sæsonen ser vi mest flokke med et eller andet flertal af hanner.

Fra land var det til at se, at der var træk af Landsvaler (Hirundo rustica) og Bysvaler (Delichon urbicum). Mens der er lokale ynglefugle, kan det være svært at registrere et træk, fordi svalerne ofte også flyver ud over vandet i kortere eller længere tid for at jagte insekter lavt over havet, men tirsdag kom svalerne ikke retur, og der var perioder uden svaler i luften. Det tyder på, at de lokale ynglefugle også er ved at være væk.

 GFU Tarnfalk 1828En af de fem Tårnfalke, der kom i flok. De lyse spidser på fjerene og en mere mørkt båndet end pletter overside viser, at det var en ung 1k (første kalenderår) fra i år. Det samme forekom at være tilfældet med dagens øvrige Tårnfalke. På halen ser de mørke tværbånd ud til at være lige så brede som de lyse, og det peger på en hun. Græsstrået er nok bare et, der hænger ved, efter at falken har været nede på jorden under jagten efter mad. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Værd at bemærke er også, at Tårnfalkene (Falco tinnunculus) har indledt et træk. Tæt på sluttidspunktet dukkede der først fem Tårnfalke op nærmest i samlet flok. De fouragerede undervejs over kornmarken, men holdt en sydlig kurs og forsvandt ud over vandet. Senere kom der tre mere hver for sig på samme måde.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

300724

Folk på fuglestationen: John Stokholm Jensen, Søren Mygind, Ole Friis Larsen.