Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Flere ny arter for efteråret og ny ringmærker

mandag 29. juli 2024
Igen i dag dukkede et par ny arter for efterårssæsonen op i det en Nattergal (Luscinia luscinia) og en Broget fluesnapper (Ficedula hypoleuca) gik i nettene. Samtidigt var det første dag hvor John var med til at ringmærke.
af Søren Mygind & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: I dag var første dag hvor John var med til at ringmærke og vi havde derfor håbet på en god start for John. Desværre var det noget blæsende, da vi åbnede nettene og det blev da heller ikke nogen antalsmæssigt stor dag. Til gengæld var der god tid til at kikke i bestemmelseslitteraturen og diskuterer kendetegn, hvilket jo altid er godt og lærerigt.  

Dagen bød på to nye mærkningsarter for efterårssæsonen i from af Nattergal og Broget fluesnapper, som ses på billede nedenfor. Som det ses bliver den Brogede fluesnapper holdt med to hænder frem for mellem to fingre, som vi normalt gør når vi fotograferer fugle her til bloggen. Dette er fordi den Brogede fluesnapper har store vinger i forhold til benenes tykkelse og for at undgå, at den beskadiger benene hvis den pludseligt bruger vingerne blev den derfor holdt som vist. Den samme forsigtighed bør udvises for andre arter med relativt store vinger og spinke ben, som f.eks. svaler.   

broget fluesnapperBroget fluesnapper som holdes med to hænder så der kan gribes ind så det undgås at fuglen basker med vingerne og beskadiger sine ben som er meget spinkle i forhold til vingernes størrelse.

290724

Trækket på Odden: Standardperioden for efterårstræktælleriet er ikke begyndt endnu, men det er ingen hindring for at bruge standardreglerne for tællinger uden for perioden. Det er aldrig til at vide, hvad for nogle data, nogen om halvtreds eller hundrede år vil være glade for at finde. Vi tæller for den umiddelbare oplevelse i DOFbasen og her på bloggen af, hvad man måske kan opleve fortsættelsen af i morgen; vi tæller for at kunne sammenligne data år for år, som vi i disse år tænker, at vi kan få brug for, og så tæller vi altså uden at ane, hvad andre kan have glæde af i en fjern fremtid. Det er fascinerende og inspirerende.

Mandag morgen var lilla, og en halv måne lyste højt oppe på himmelen; violet på grund af havets farve en halv time før solopgang og de tunge skyer mod øst, som heldigvis var ved at blive blæst væk af en pæn vind fra nordvest. Trækket kom noget sent og langsomt i gang og var i begyndelsen mest præget af nogle Mursejlere (Apus apus), som noget overraskende kom ind over land sydfra og fortsatte nordover. Det kan sagtens være fugle, som i natten har fløjet over havet fra Sverige, men så søgte ind over land for at jage insekter, før de fortsatte trækket mod syd.

Efterhånden kom der gang i lidt træk af Ederfugle (Somateria mollissima), som langt overvejende var brune hunner eller unger fra i år. Omvendt var det med dagens Sortænder (Melanitta nigra), hvor det fine solskin og forholdsvis begrænsede øvrige arbejdspres gjorde det muligt at skelne mellem sorte hanner og brune hunner/ungfugle. Her var forholdet 4:1 i hannernes favør.

Søndag var der et stort træk på flere tusinde terner, især Havterner (Sterna Paradisea) og Fjordterner (Sterna hirundo), som altid er en udfordring at skelne imellem. Mandag var det noget mindre og derfor en glimrende øvedag. De fleste forekom med deres udseende og adfærd at være Fjordterner, og heldigvis var andre nået til samme resultat andre steder i landet ifølge DOFbasen og på databasen Trektellen ifølge kolleger i Finland og Estland, så der er over en bred front enighed om, at det mest er Fjordterner, der trækker lige nu.

De fleste fugle kom forbi som prikker langt ude over havet. Det var en fin udfordring for arbejdet med teleskopet, men det gav ingen billeder af Hav-, Fjord- eller andre terner. Det må blive en anden dag.

Denne træktæller er lige for tiden mest på fuglestationen for at male og reparere vinduer på bygningerne, men der bliver nok også tid til at registrere trækket omkring landets og hele Nordens sydligste punkt det næste par dage.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Ole Friis Larsen, John Stokholm Jensen og Søren Mygind.