Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (207)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Sikkert ynglefund af Karmindompap (Carpodacus erythrinus) ved hjælp af ringmærkning

onsdag 24. juli 2024
I dag fangede vi en Karmindompap, som var i helt juvenildragt. Det er ikke længe siden den har forladt reglen og den kan være en unge af nogle af de voksne Karmindompaper, som igennem juli månede er blevet ringtmærket og hørt synge på stationen.
af Søren Mygind

I dag fangede vi en meget ung Karmindompap. At fuglen er helt ung kan blandt ande andet ses på at rester af de gule mundvige stadig er synlige, som det ses på billedet neden for. 

GFU Karmin 1k 1796

Ung Karminindompaphvor de gule mundvige stadig kan erkendes.

Da jeg pillede fuglen ud af nettet overaskede det mig, at den havde tydelige vingebånd lidt a la Bogfinke (Fringilla coelebs). Vingebåndene dannes af lyse gule spidser på de mellemste og store dækfjer, som det ses på billedet nedenfor. Når fuglen bliver ældre er de gule spidser enten slidte og derfor mindre tydelige eller de kan magle helt på voksne fugle. Det var således første gang jeg fangede en helt ung Karmindompap på Gedser.    

 

GFU Karmin 1k 1797

Som det ses på billedet er der lyse spidser på de mellemste og store dækfjer. 

Udover at give nye oplevelser og udfordinger kan en helt ung Karmindompap ses som et sikkert tegn på, at der har ynglet Karmindompap på Gedser i år. Det er kun få dage siden fuglen har forladt reden og det forekommer derfor kke sandsynligt, at den er fløjet langt. Fuglen er måske en unge af nogle af de voksne Karmindompaper, som er blevet ringmæket og hørt synge på stationen i gennem sommeren.  

At voksne fugle ringmærkes og høres synge på en egnet ynglelokalitet i yngletiden er ikke nok til, at det kan betragtes som et sikker ynglefund, men kun et sandsynligt. Med fundet af en helt ung Karmindompap har vi derimod gjort et sikkert ynglefund.

Folk på stationen: Søren Mygind