Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (207)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En stille dag

søndag 21. juli 2024
Det stabile sommervejr med vind fra øst gør at der blive tyndet ud i fuglene
af Søren Mygind & Ole Friis Larsen

Efter den fine start i går blev det en mere stille dag i dag med kun det halve antal mærkninger til trods for at der i dag blev åbnet for 100 m net mere. Det faldende antal fugle er dog helt i tråd med, at antallet af fugle ofte aftager i perioder med stabilt vejr, som i øjeblikket er præget af fint sommervejr med vind fra øst. Ofte indtræffer de store antal af fugle således i forbindelse med at vejret skifter.

Allerede nu kan jeg dog se at himlen ikke længere er klart blå og det er begyndt at blæse lidt op. Samtidigt lover vejrudsigten, at vinden i nat vil dreje over i nord øst og senere i nord vest. Så det kan være at det kan sætte gang i nogle fugle i morgen. Omvendt kan vejrskiftet også betyde, at der kommer regn så nettene måske ikke kan åbnes. Så alt i alt spændende hvad morgendagen bringer.

210723

Trækket på Odden: En smuk sommermorgen med blå himmel, sol og en let vind fra øst over havet bød både på godt selskab ved trækobservationsposten på hele Nordens sydligste punkt og et fint lille træk uden store tal, men med god variation i arterne. Ofte er det en overraskelse for folk på Odden, at der allerede står folk på Odden for at se på ’efterårstræk’, men mange arter er allerede på vej sydover.

Vores kolleger ved Blåvand Fuglestation har allerede talt over 6.000 vadefugle på træk ned langs den jyske vestkyst. Det kan vi ikke hamle op med ved Gedser Odde, men søndag gav alligevel en smagsprøve med måske især et halvt hundrede Små Kobbersnepper (Limosa lapponica), over 30 Småspover (Numenius phaeopus) og et par Stenvendere (Arenaria interpres).

Mere end 150 af de små Krikænder (Anas crecca) var også et fint syn over vandet sammen med flere arter af terner. Fra land er det værd at bemærke to Tårnfalke (Falco tinnunculus), som trak ud over havet mod syd. Det var unge fugle fra i år (1k, første kalenderår), som næsten kun lige er fløjet fra rederne, før de løsriver sig og begynder at strejfe omkring. Måske var der en tredje, som forsøgte sig, men hurtigt kom tilbage. Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

På stationen: Ole Friis Larsen og Søren Mygind