Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (207)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Endnu en dag med 'sort' andetræk

fredag 21. juni 2024
af Henrik Jørgensen, Hanelie Sidhu, & Ole Friis Larsen

Sunrise_over_fields.jpg

Sunrise over the fields of Gedser

The ringing: Da nettene skulle op lød der en gryntende lyd som jeg først troede var pindsvine som sloges, men da jeg kom nærmere lød det mere som en som snorkede. Så tænkte at der måske var nogen som havde slået telt op, men jeg fik hurtigt opdaget at det var et rådyr som åbenbart havde stået og sovet og at det så var den som snorkede.

Ellers var dagen pænt stillle, men årets første unge grønirisker blev fanget.

Young_greenfinch.jpg

Young Greenfinch "Grønirisk"

ringing_totals2106.JPG

The moths: As it was already rather warm this morning, the moth were qute flighty and some flew off, just when I opened the trap. Most of the moth I got though. It was the second time today, that I got Cerula vinula "Hermelinskåbe" in the trap, and as it is just a beatiful moth, I will put it in the blog a second time.

Hermelin.jpeg

 Cerula vinula "Hermelinskåbe"

 

Moth_22.06._Final.png

 

Trækket på Odden: Fredag morgen var overskuet, men lun, og vinden kom til en forandring fra nordøst. De fem standardtimer bød på en overraskelse og et lidt uventet træk. Der er altid et eller andet at komme efter på hele Nordens sydspids.

Trækket af Ederfugle (Somateria mollissima) fortsatte med 935, der alle var hanner. På tre dage er der i standardtiden registreret 3.611 Ederfugle, som stort set kun har været hanner, idet der kun har været 20 hunner med i trækket. Alene antallet er selvfølgelig interessant med 1.200 hanner af Ederfugle i dagligt gennemsnit på ’efterårstræk’ i juni. Det er sådan noget, der gør det til et spændende privilegium at arbejde med de mest almindelige fugle. Vi registrerer trafikken af fugle – og overlader det til forskere at finde ud af, hvorfor trafikken er, som den er i en tid med klimaforandringer, mangel på insekter og for Ederfuglene måske mangel på andre former for mad i en forurenet Østersø, som får dem til at søge mod bedre lokaliteter på et tidligt fældningstræk.

 Juni tredje 1712Et udsnit af en af fredagens flokke af Ederfugle. Der var ingen hunner, men en broget skare af hanner i forskellige overgangsstadier fra yngledragt til sommerdragt med sorte hoveder. Formentlig er der også unge hanner fra sidste år (2k, andet kalenderår) i trækket. De ligner de voksne/adulte hanner i lidt lysere overgangsdragter fra brune ungfugle til første voksendragt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Et pænt træk af Sortænder (Melanitta nigra) var nyt for de seneste tre dages tællinger, men ikke så overraskende, for vores kolleger ved Põõsaspea neem i Estland 800 kilometer øst for Gedser Odde registrerede torsdag 236 Sortænder på sydvestgående træk, men fredagens tal på 614 ved sydspidsen var til gengæld uventet stort.

Sjovt var det også med et lille træk af Krikænder (Anas crecca) på 14 fugle, som både kom i en fin lille samlet flok og hver for sig i dagens flokke af Ederfugle.

Juni tredje 1711En Tejst i sommerdragt skilte sig først og fremmest tydeligt ud med sin meget mindre størrelse i forhold til områdets rastende Ederfugle, men formen med det spidse næb og dragten i det hele taget med den store hvide plet på oversiden af vingen var også karakteristisk for arten. Foto: Ole Friis Larsen

Juni tredje 1709

Endelig var der en Tejst (Cepphus grylle) i fuld sommerdragt, som ankom lige omkring solopgang og stadig dykkede ivrigt efter mad ved Gedser Rev, da standardtiden sluttede. På et tidspunkt var der også en voksen/adult Sule (Morus bassanus), som jagtede tæt på land over revet i nogle minutter, før den forsvandt mod vest.

Det har været tre interessante dage med få arter, men alligevel fint havtræk. Selv om tællingerne er foregået efter fuglestationens standardregler har de været spontane og uden for de sæsoner, hvor vi organiserer standardtællinger. Derfor kan de ses som en stikprøve til inspiration, men er også forbi nu. Tak for denne omgang.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Hanelie Sidhu, Jasper Mosman, Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen.