Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (283)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Havearbejde, efterårstræk og ringmærkning

onsdag 19. juni 2024
af Hanelie Sidhu, Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkning: I dag var der en del mere fart på end de foregående dage og hele 9 fugle uden ring blevet fanget plus 2 kontroller.

Marsh_Warbler.jpeg

Marsh Warbler "Kærsanger"

Det var de typiske arter nu i yngletiden som blev fanget, men mest sjove var nok stillits som vi ikke fanger så ofte men som er en ganske normal fugl i området.

19.06.2024_birds.JPG

 

Moths: It was a good night for moth, both Hans in his garden and I here at the bird observatory had many in our traps. I had mainly species that I already knew, but Hans came with some new ones to the station, that he had caught. One of them was Sphinx ligustri “Ligustersværmer”, a big moth that is easy to recognise, but I had not seen it before, so it was great to see it.

Ligustersvaermer.jpeg

Sphinx ligustri “Ligustersværmer”

A new species in the trap here was Evergestis extimalis “Korsblomsthalvmøl”.

Evergestis_extimalis.jpeg

Evergestis extimalis “Korsblomsthalvmøl”

 

Moth_19.06.2024.png

 

Havearbejde: Onsdag var desuden en ekstra arbejdsdag i haven. Der kommer et halvt hundrede amerikanere og tyskere for at besøge såvel fyrtårnet som fuglestationen, og mens John slog græsplænen, var der andre i gang med kratrydder og trillebør for at få stationen til at se lidt pænere ud, end den ellers gør. Også andre praktiske forberedelser til besøget blev klart. Gæsterne skal nok blive taget godt imod.

Trækket på Odden: Hvem skulle nu tro, at efterårstrækket allerede er i gang før sankthans? Det er altid sjovt at komme ud og opleve trafikken af fugle. Det var det også onsdag morgen, da der var mulighed for at lave en standardtælling for fuglestationen med ordinær start klokken 4:05, en halv time før solopgang og fem timer frem.

Juni forste 1700Ederfugle ved Gedser Odde tidligt onsdag morgen. Bemærk, at der stort set kun er hanner i 'efterårstrækket'. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Allerede før solopgang kom de første flokke af Ederfugle (Somateria mollissima) i hastig flugt mod sydvest, og i løbet af dagens tælling nåede det samlede antal op på 933. Næsten alle var hanner med bare 14 hunner i alt. Det var måske hanner, som slet ikke har fået mulighed for at blive ynglefugle længere inde i Østersøen. Vores tællinger har gennem flere år dokumenteret et stort underskud af hunner i forhold til hanner. I dette tidlige ’efterårstræk’ er der sikkert også fugle, som har yngleriet er slået fejl for. Det kan også være, at der mangler mad i Østersøen, og overskuddet af ynglefugle søger mod områder med mere mad. Det kan kun flere undersøgelser gennem flere år give svar på. Vores tællinger dokumenterer blot trafikken og eventuelle forandringer i den.

Interessant var det også onsdag morgen at opleve et mindre træk mod nord af Mursejlere (Apus apus), som kom ind fra havet. Det kunne godt være ynglefugle. Mursejlere kan i tilfælde af dårligt vejr forlade deres unger i flere dage og flyve langt efter mad.

Juni forste 1701Ung Rørhøg fra sidste år ved Gedser Odde onsdag morgen. Bemærk, at den har skiftet den midterste halefjer til en ny, som ikke ser slidt ud, og er brun. Det tyder sammen med andre skiftede fjer i vingerne på en hun. Udtrykket fri som en fugl passer fint på sådan en ung Rørhøg, som ikke er ynglemoden endnu og derfor kan bruge sommeren på at strejfe vidt omkring. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Et tredje eksempel var en ung Rørhøg (Circus aeroginosus) fra sidste år (2k, andet kalenderår), som dukkede op nordfra og kiggede efter mad på marken ved sydspidsen er par runder, før den forsvandt igen. Mange større unge fugle, som ikke yngler, før de er to, tre eller flere år gamle, kan strejfe vidt omkring. De følger efter de ældre fugle af deres art på forårstrækket mod ynglelokaliteterne op lærer måske på den måde trækruterne bedre at kende.

Vejret tegner fint for det næste par dage, og formentlig bliver der tid igen til at lave et par standardtællinger med et indblik i, hvad der foregår på trækruterne ved Gedser Odde lige nu.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Anne Marie Reith, John Hartwich, Gert Juul Jeppesen, Hans Lind, Hanelie Sidhu, Jasper Mosman, Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen.