Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (283)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Småt, men interessant træk

tirsdag 21. maj 2024
Ej færdig - not ready - opdateres.
af Robert Luttik & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Today was a kind of boring day concerning the birds in the garden. We caught only 7 birds (3 new - a whitethroat, a garden warbler and a Chiffchaff)  and 4 recaptures - a Blackbird, a Icterine Warbler, a Garden Warbler and the Pied Flycatcher from yesterday). The Gulbug was ringed in 2018 as a 1K. 

Havesanger_res.jpg

Garden Warbler - Havesanger

In the morning a Karmin Dompap (Rosefinch) was singing, but was able to avoid the nets.

The moths were a bit more interesting 12 species and 3 new ones for the season (bold in the table). I have two species selected for showing you, it is the Aksugle (Rustic Shoulder-knot) which can be found in most parts of Denmark and the Syreugle (Knot Grass) which is more common on the easterly Islands and less in Jutland

moths 21 mei

sordens rumicis

Akseugle and Syreugle

Trækket ved Odden: Endnu en dag med vind fra nordøstlige retninger og meget beskedent træk af fugle, denne dag uden byger over havet, men med lidt hårdere vind. Der var skumtoppe på bølgerne, men mere solskin. Alligevel er der et par tendenser, som er værd at bemærke og gør det ulejligheden værd at gå på arbejde for fuglestationen – der var selvfølgelig også den mulighed, at Kejserørnen (Aquila heliaca), som overnattede fra mandag til tirsdag i Bøtø-området, ville lette fra træet, hvor den sad, og fortsætte sin rejse mod Gedser Odde, men det gjorde den ikke.

Selv om tallene for Ederfugle (Somateria mollissima) er små, ser det ud til, at i hvert fald de hanner, som ikke yngler, allerede er på vej retur for at fælde og tilbringe sommeren i vores farvande. Vi ved fra træktællingerne, at der er et stort underskud af hunner og dermed mange hanner, der ikke får parret sig. Ud af 54 Ederfugle i dagens træk, var 51 hanner – både voksne/adulte fugle og unge/immature hanner, som egentlig slet ikke indgår i yngleriet. De tre hunner i trækket kan være fugle, der allerede trækker sig efter mislykkede forsøg på at yngle.

Tallene for Rørhøge (Circus aeroginosus) er endnu mindre, men i de seneste dage har der dog været tre-fire udtrækkende fugle mod syd dagligt. Det har mest været unge et år gamle 2k-fugle (andet kalenderår), der kommer som de sidste Rørhøge i trækket mod nord, og nogle af dem vender tilsyneladende således om få dage efter, at de er nået frem. De yngler ikke og deltager måske bare i trækket for at øve sig på den rigtige rute, før de bruger sommeren på at strejfe om.

Rorh 1606

Rørhøg på udtræk mod syd ved Gedser Odde tirsdag 21.05.2024. En 3k (tredje kalenderår, knap to år gammel) han. På oversiden så den i felten stadig ud som en ung Rørhøg eller en ung adult hun, men på billedet at oversiden kan man ane en grålig tone og en mørk bagkant på vingerne. På undersiden var den derimod tæt på at ligne en adult/voksen han, men alderen røbes af den mørke bagkant på vingernes bagkant. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

 Rorh 1605

2K-fuglene af Rørhøge (og andre kærhøgearter) er spændende udfordringer. Nogle har skiftet fjer i løbet af vinteren, mens andre ikke har. Nogle er mere afblegede end andre alt efter hvor stærkt lyset har været der, hvor de har tilbragt vinteren. Derfor kan de se meget forskellige ud. Det samme gælder 3k-fuglene, altså dem på cirka 2 år. Deres fjerdragter er på et eller andet stadig mellem ungfugledragten og voksendragten, og de kan på samme måde som 2k-fuglene være mere eller mindre afblegede og se temmelig forskellige ud. To af de tre Rørhøge på vej mod syd i dagens træk var netop 3k-hanner.

Se alle observationer tirsdag i DOFbasen.

Folk på stationen: Hanelie Sidhu, Gert Juul Jeppesen, Robert Luttik, Ole Friis Larsen.