Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Back to the days before
Back to the low numbers again. We caught 11 birds (8 species, 6 new and 5 recaptures). Hanelie was the lucky person today, she started with a Bluethroat (Blåhals). It was number 21 of the station, so a relatively rare bird. The one before was caught in 2020 by myself. I have made better pictures in my life, but the bird did not like to be photographed
Blåhals (Bluethroat)
Also the number of moths were very low, only 5 moths of 3 species: 1 Sorte C (Setaceous Hebrew), 2 Poppelporcelænsspinder (Swallow Prominent) and 2 Poppelsværmer (Poplar Hawk-moth).
Trækket ved Odden: Pinsesolen så ud til at danse de syv slørs dans, da den stod op i let dis, og det varede længe, før vi så solen nøgen. Omkring to timer af dagens fem standardtimer blev præget af regn, som akkurat strejfede landets sydligste punkt. Bare 500 meter væk var der så få dråber i luften, at det ikke kom til at påvirke dagens ringmærkning negativt. Først flere timere senere viste solen sig i sin smukkeste form.
Pinsesol i let diset morgendans ved Gedser Odde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Flere fuglefolk dukkede op og bidrog med godt selskab og udkig efter de ikke ret mange fugle, der så ud til at trække. Det kan være vanskeligt lige nu at afgøre, om nogle svaler, der kommer ind fra havet er indtrækkende fugle eller identiske med andre, som fløj ud over vandet for at fange insekter i luften. På samme måde kan det være svært af afgøre, om en flok Ederfugle (Somateria mollissima), der flyver forbi Odden, er på træk, eller de blot er ved at flytte sig nogle få hundrede meter. Det er vilkårene, når der kun er få fugle over havet.
Søndag morgen var der måske et rigtigt træk af Ederfugle, idet et par flokke på vej mod sydvest udelukkende bestod af hanner. Der var voksne/adulte, som måske allerede har overstået parringen og ikke længere behøver at være på ynglelokaliteterne, og der var unge/immature hanner, som slet ikke indgår i yngleriet endnu.
Rød Glente (Milvus milvus) med 'morgenhår' på sydgående træk over Gedser Odde søndag morgen. Bemærk 'fældningshakkene', hvor den svingfjer, der kaldes p5, mangler på begge vinger. De Røde Glenter skifter håndsvingfjer netop nu. De unge fugle fra sidste år starter lidt før de voksne/adulte, og hunnerne begynder før hannerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Ellers var der en indtrækkende Tårnfalk (Falco tinnunculus), en indtrækkende Blå Kærhøg (Circus cyaneus) og en enlig Trane (Grus grus) på sydgående udtræk. Det kunne være en tilfældigt omstrejfende fugl, men det kunne også være en ung fugl fra sidste år, som var bortvist af forældrefuglene. Unge Traner følger med deres forældre om efteråret og tilbringer vinteren sammen med dem. Derefter splitter mange unge Traner op med forældrefuglene i løbet af forårstrækket, men enkelte følger med hele vejen til ynglepladsen, hvor forældrefuglene så bortviser dem. Det kunne også være sådan en fugl, vi så flyve stik syd.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
People: Robert Luttik, Hanelie Sidhu, Ole Friis Larsen