Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Fin dag for ringmærkning, mindre fin dag for træk

tirsdag 9. april 2024
af Louis Poulsen & Susanne Primdahl

Træk

En endnu mere stille morgen i dag end i går, bla. 188 Ederfugle siger lidt om træk-situationen i morges - kritisk!

Dagens top fugl’e blev 12 Skeænder, 1 Landsvale, 2 Småspover og 1 Skovpiber, det er fint med flere tidlige arter, men der var alligevel noget langt mellem dem når det er over 5 timer, og når der ikke kommer noget kontinuerligt træk forbi.

Dagens mest talrige art blev Ringdue, med 469 som trak syd, og blot 4 Hulduer imellem.

IMG_4151.jpgRingduer og Huldue, kan du mon finde Hulduen?, et ret godt tip er at den aldrig har noget hvidt på sig;) / Foto: Louis Poulsen

Imorgen siger vejrguderne at vinden skal gå over i VSV og med en 9 m/s, hvilket lyder ret fint i mine øre, det kan meget muligt sætte lidt skub i bla. Ederfuglene, jeg håber det ihvertfald;)

Ringmærkning

Ingen udsigt til regn, flere net åbne og flere fugle - alt i alt en betydeligt sjovere dag at være ringmærker end i går.

Dagens allerførste fugl blev pillet ud af nettet lige udenfor døren, og det var fuglestationens første Rødstjert i år. Det er tidligt for den art, men en søgning 30 år tilbage i vores database viser, at der faktisk en enkelt gang er ringmærket en tidligere på året. Det var den 5. april 2018.

Der var for mange fugle på første runde til, at jeg ville bruge tid på at fotografere. Det er altid fuglenes ve og vel, der kommer i første række, så de skal ikke vente længere end nødvendigt . Men så kan man være så heldig, at der lander endnu en Rødstjert i nettet på sidste runde, så jeg fik alligevel dagens Rødstjert-foto lige på falderebet.

IMG 2986 red
Denne Rødstjert havde allerede ring på, og den er ringmærket et andet sted i Danmark. Nu er den indrapporteret til Ringmærkningsadministrationen på Statens Naturhistoriske Museum, så vi afventer en rapport, som kan fortælle os, hvor og hvornår fuglen er ringmærket.  Foto: Susanne Primdahl

Der var også en anden Afrika-trækker i nettet, som er ankommet tidligere end normalt. Det var vores 3. Løvsanger i år, men den første jeg personligt har haft i hånden i år.

IMG 2980 red
Man føler bare, at det er rigtigt forår, når man står med sin første Løvsanger i hånden.  Foto: Susanne Primdahl

Der gik 12 forskellige arter i nettene i dag, og halvdelen af de ringmærkede var Jernspurve.

IMG 2984 red
En af dagens 15 ringmærkede Jernspurve.  Foto: Susanne Primdahl

Jeg vil også lige nævne det Tornirisk par, som fulgtes ad i nettet. Vi har kun ringmærket 2 Tornirisker i år, og de to i dag havde ring på i forvejen. De er begge ringmærket her på stedet i 2023 - hunnen i august og hannen i juni.
Når sådan et par fanges sammen, bliver de altid sluppet fri igen samtidig, så de kan flyve videre som par. De kom desværre også på et tidspunkt, hvor jeg ikke prioriterede foto.

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip 09.04.2024

Folk på stationen: Louis Poulsen, Susanne Primdahl