Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Ingen ringmærkning, få fugle i havtrækket
Småregn hen over morgenen og formiddagen betød, at der ikke kunne ringmærkes i haven. Kombinationen af regn og kulde med vind fra sydøst på om til 9,6 meter i sekundet ville være at udsætte fuglene for en stor risiko. Mindre hensyn kan vi tage til os selv med varmt tøj, så vi gik begge ud på Odden for at tælle det kuldetræk, der var til at se med kun 1.500 meters sigte over havet som følge af regn og dis.
Det blev ikke til det store, med 535 fugle af 16 arter mod 2.327 og 21 arter på samme dato sidste år. Da var vinden også i sydøst, men væsentligt svagere, der var solskin mellem skyerne, og vi kunne se 10 kilometer ud over havet.
Søndag talte vi langt færre af nogle af de mest almindelige arter i trækket lige nu i forhold til samme dato sidste år. 149 Sortænder (Melanitta nigra) mod 839, 17 Fløjlsænder (Melanitta fusca mod 431 og 110 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) mod 185.
Det er dog ikke en enkelt dato, der gør forskellen, og der er næsten tre uger tilbage af december endnu, selv om vi på fuglestationen har 20. december som sidste dag. I 2022 blev der i hele oktober, november og december (der var andre, som talte videre helt til nytårsaften) registreret 29.388 Sortænder ved Gedser Odde i standardtiden. Om det kan indhentes med lige nu 13.369 Sortænder i de samme tre måneder i år, kan vi ikke vide, men det kan sagtens være, at mildt vejr har fået mange Sortænder til at udsætte sidste del af rejsen ud af Østersøen i år.
De røde søjler for 2023 og de grønne søjler for 2022 følges pænt ad for Sortænderne, hvor den sorte kurve er gennemsnittet over flere år, men især i begyndelsen af november og nu i december er det betydeligt mindre træk per time end sidste år. Det kunne tyde på, at fuglene venter med deres decemberryk. Kilde: Trektellen
På samme måde med Fløjlsænderne. Oktober, november og december 2022 bragte 4.021 af de elegante sorte ænder med hvide vingefelter forbi Gedser Odde, og indtil nu har vi registreret 2.237 i samme periode i år med især et tydeligt mindre træk i det seneste par uger.
For Fløjlsænderne er billedet næsten det samme som for Sortænderne, men med lidt større træk i overgangen mellem oktober og november en sidste år, og så tilsyneladende en tilbageholdenhed med rykket i december. Kilde: Trektellen
For to arter af svømmeænder, som er almindelige på træk forbi sydspidsen af Danmark, ser det lidt anderledes ud. De har overstået deres træk, og vi har ingen af dem set i den seneste tid – eller kun ganske få af dem. Når vi tager vejr og vind med i regnestykket, fordi dis kan betyde, at vi ser færre, pålandsvind at vi ser flere, fralandsvind at vi ser færre og så videre, er der ikke den store forskel på, at vi sidste efterår så 10.489 Pibeænder (Mareca penelope) og i år 9.688. For Spidsænderne (Anas acuta) gælder oven i købet, at vi i dette efterår har set flere end sidste år, nemlig 707 mod 604.
Trækket af Pibeænder er overstået, og kurverne viser slutfacit for 2022 med grønne søjler og 2023 med røde søjler, hvor det ser ud til, at det første store ryk i starten af september har ligget senere i år, og at det lidt mindre tal for i år, skyldes færre fugle midt i oktober. Kilde: Trektellen
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på fuglestationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen