Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (284)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Solsort på 140 og sæsonafslutning for ringmærkningen

onsdag 15. november 2023
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: I dag var sæsonafslutning på ringmærkningen. Standard kunne ikke gennemføres i dag pga regn, men så blev datatjek klaret. Da jeg kunne se der ville blive tørt fra 10 tiden gjorde jeg et par højtalere klar så der evt kunne fanges lidt med lyd.

Det dryppede stadig lidt ved 10 tiden, men så lidt at 6 net kom op.

Det gav hurtigt en stribe solsorte(som virkelig har manglet dette efterår).

Ved 13 tiden begyndte det at dryppe igen så valgte at lukke da klokken blev 14.

En solsort han blev ringmærket og målet på vingen sagde 140mm. Normalt ligger de gamle hanner på 130+ så denne var virkelig en langvinget en og helt sikkert den længste vinge jeg har set på en solsort. Denne solsort er nok langt oppe fra nord da de ofte er mere langvinget da de har længere træk end dem vi har her hjemme. De fleste solsorte overvintrer i England, men de kan også sagtens overvintre her i Danmark når vi har milde vintre.

Selv om der var sæsonafslutning vil ringmærkningen dog stadig fortsætte i år så længe der stadig er noget at fange.

Dagens ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:

Rødhals/Robin 4/0

Solsort/Blackbird 13/0

Vindrossel/Redwing 1/0

Fuglekonge/Goldcrest 0/1

Blåmejse/Blue tit 2/0

Stillits/Goldfinch 2/0

Grønsisken/Siskin 7/0

Gråsisken/redpoll 2/0

Nordlig gråsisken 1/0

Lille gråsisken/Lesser redpoll 5/0

Dompap/Bullfinch 1/0

Total 38/1

Trækket på Odden: Onsdag morgen med silende regn, men dog opklaring efter klokken 10, så det blev muligt at rykke uden for halvtaget på marinestationen. Heldigvis har vi walkie-talkie-forbindelse med hinanden, ellers var 24 Røde Glenter (Milvus milvus) trukket ud direkte over bygningen uden at blive registreret. Det var et opkald fra ringmærkerne inde på fuglestationen om en stor flok glenter lige over bygningen, der sikrede, at de blev set og talt. De fleste fugle over havet er dog til at se og registrere.

Værd at bemærke var især 61 Dværgmåger (Hydrocoloeus minutus), som overgik det hidtil største dagstal for arten på 55 dagen før. En ung fugl oven i var endda stationær og fouragerede tæt på langs stranden flere gange.

GFU ondg 1182En ung Dværgmåge ledte efter mad langs stranden, den hører til W-mågerne på grund af den mørke tegning på oversiden af vingerne, men adskiller sig blandt andet fra de meget tilsvarende Rider (Rissa tridactylos) på den mørke række af pletter langs bagkanten af vingerne og et lille sort mærke under vingerne bagtid - og så er den mindre, men det kan faktisk være svært at se nogle gange. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Vinden fra nordøst aftog med opklaringen, og der var fint læ med udsigt over havet, men bortset fra pæne tal for Toppede Skalleslugere (Mergus merganser) med næsten 170, Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) med over 100 og Røde Glenter med 47 plus en flok på 15 efter standardtiden, blev det ved noget spredt småtrafik i dagens træk.

GFU ondg 1179En ung Rød Glente (hvide tegninger på undersiden af kroppen) fløj alene onsdag formiddag med en voldsom skade på venstre vinge. Nogle fjer er tydeligt ødelagte, andre steder er der nye på vej ud. Det sker, når en fjer bliver rykket helt ud, og viser, at glenten har klaret sig med den vinge et stykke tid og lært at holde balancen med vingernes forskellige bæreevne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Anne Ramskov Hermanns, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen