Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Der er intet som vejret i november...
Ringmærkningen: Vejret har været intet mindre end frygteligt set fra en ringmærkers perspektiv... regn og blæst har nemlig umuliggjort nettene i at komme op overhovedet, og der har derfor ikke fundet ringmærkning sted i dag.
Op af formiddagen kiggede Hans forbi, og han og Henrik påbegyndte konstruktionen af fuglestationens nye rovfuglefælde. Det er et større projekt som forhåbentlig vil muliggøre mere fangst og ringmærkning af kragefugle og rovfugle i fremtiden.
Stormen i sidste måned ødelagde ikke kun klinten omkring odden, men fyldte også stranden op med affald fra havet... et grimt og yderst ubehageligt syn for både mennesker og dyr. Klædt godt på til vejret, har jeg derfor været en tur nede ved vandet og forsøgt at rense noget af stranden igen. Det var en blæsende og mudret oplevelse, og alt for nemt fik jeg fyldt skraldeposen op. Det skræmmende ved at begynde at fjerne affald er, at man pludselig opdager hvor meget der egentlig ligger. Selvom det kun blev til et par hundrede meter ren strand, kan jeg trøste mig ved, at der på denne korte strækning foreløbig ikke sidder sæler, ederfugle og skarver fast i plastikposer og fiskesnører.
På Gedser fuglestation kommer fuglenes helbred og beskyttelse i første række, og vi opfordrer derfor altid folk til at hjælpe med at passe på den natur de lever i.
Opskyllet skrald fra havet ved Gedser odde.
Trækket på Odden: Silende regn og hård vind fra sydvest på op til 15,9 meter i sekundet forekommer næppe fristende for mange, der gerne vil ud at se nogle fugle, og så i fem timer med det mest vanskelige menneske, man kan være tvunget til at være alene i selskab med, nemlig sig selv – for der kom ikke andre for at være med til at tælle tirsdag morgen og formiddag inde fra dybet under halvtaget på marinestationen.
Begrænset udsyn på en arbejdsdag med dårligt vejr, men ly for regnen og læ for vinden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Alligevel var det ikke så ringe endda; der foregår faktisk fugletræk i den slags vejr, og det er interessant at se, hvordan det foregår, og hvem, der er i trafikken. Nogle vil formentlig væk fra vejrforhold, der er endnu værre, andre er vant til regn og rusk og flyver i næsten al slags vejr, og andre har måske bare opdaget lidt sent, at de skulle have været af sted for længe siden. Tirsdag var den eneste småfugl overhovedet at se ved sydspidsen en enlig Landsvale (Hirundo rustica), som passerede hastigt ude over havet uden at komme ind over land; måske var den rosinen i pølseenden af svalernes efterårstræk.
Måske kommer der endnu sådan en rosin om et par dage. Ved en af de ganske få andre lokaliteter i østersøområdet, hvor der bliver talt træk dagligt og systematisk, så vores kolleger ved Põõsaspea neem i Estland 800 kilometer øst for Gedser Odde tirsdag formiddag en Splitterne (Thalasseus sandvicensis) flyve mod sydvest. Der bliver stadig set nogle her og der, men ved Gedser Odde er det næsten en måned siden, der blev set Splitterner (seks af dem) på vej ud af østersøområdet.
Ellers var det måger og de sene andefugle, der dominerede tirsdagens træk, om end med små tal – Hættemåge (Chroicocephalus ridibundus), Stormmåge (Larus canus), en enkelt ung Ride (Rissa tridactylos), Toppet Skallesluger (Mergus serrator) med over 100, Havlit (Clangula hyemalis), Ederfugl (Somateria mollissima) og 17 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) over et oprørt hav, hvor sigtbarheden vekslede med regnens intensitet fra højst et par kilometer og helt ned til 500 meter.
Ude i regndisen lyste de sorte vingeundersider på dagens adulte/voksne Dværgmåger op og gjorde det let at registrere trækket af de små måger inden for synsvidde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Lidt overraskende var der et pænt træk af Dværgmåger (Hydrocoloeus minutus) som med i alt 55 blev det hidtil største antal for november i år og samtidig foregik tættere på land end i de foregående dage.
Dagens store overraskelse kom som en lys Mellemkjove (Stercorarius pomarinus), der fløj så tungt og støt, at det i sig selv gav en ide om arten, og ellers så langt ude, at den kun lige akkurat var mulig at dokumentere med et par billeder, beskåret til bristepunktet. De to uger midt i november er den bedste tid for træk af Mellemkjover ved Gedser Odde, så det er forventeligt med nogle nu, men dagens fugl var kun nummer to, siden en fin dag med 8 Mellemkjover 19. oktober, og derfor fik den humøret til at stige ganske betragteligt på en dag med fem pjaskvåde standardtimer i fuglestationens tjeneste. Mellemkjoverne ved Gedser Odde kommer fra det nordligste Sibirien for at overvintre i blandt andet Nordsøen.
Den lyse Mellemkjove var selv på teknisk dårlige billeder let at bestemme på de to hvide felter, der dannede et artstypisk dobbelt ’komma’ omkring en mørk plet på undersiden af vingerne, men litteraturen peger også på den mørke krave omkring halsen og den lyse undergump i kontrast til de mørkere halefjer som typiske for en yngre Mellemkjove. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Anne Ramskov Hermanns, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen