Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Søde siskner
Ringmærkningen:
De fleste af fuglene fra i går er allerede trukket videre, dog har det stadig været en fin ringmærknings dag med 64 nye mærkninger.
Henrik overraskede mig med en fin nordlig gråsisken, som er en ny ringmærknings art for mig og derudover bare en skøn fugl at opleve i hånden!
Sisknerne er nogle af de vinterarter vi hvert år ser frem til kommer pga. af deres rolige temperament og bedående udseende.
Nordlig gråsisken til venstre og lille gråsisken til højre. Foto: Anne Hermanns.
Nordlig gråsisken. Foto: Anne Hermanns.
Trækket på Odden: Vejrudsigten havde truet med regn søndag morgen og formiddag, men virkeligheden viste sig at være tør og med ikke ret meget vind. Det gav gode arbejdsforhold på sydspidsen af landet, og vi nåede i løbet af formiddagen op på fem observatører, da Lærke og hendes far Andreas fordelte deres sidste dag på fuglestationen ligeligt mellem ringmærkning og træktælling – tusind tak til begge for solid assistance på nogle af de mest travle dage, mens de var her.
Især Ederfuglene (Somateria mollissima) og de Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) lagde hårdt ud med massive træk allerede før solopgang, men trækket af Ederfugle ebbede hurtigt ud efter en times tid og endte på lidt over 2.100, hvilket stadig var helt fint. De Rødstrubede Lommer endte i overensstemmelse med forventningerne på dette tidspunkt på 170, og det var smukt med tre sikre Sortstrubede Lommer (Gavia arctica) til sammenligning. Bemærk også pæne tal efter årstiden for Bjergand (Aythya marila), Sortand (Mellanitta nigra) og Havlit (Clangula hyemalis) i vores indtastninger i DOFbasen.
Trækket af småfugle forblev minimalt på Odden, men efterhånden som det klarede op, og der dukkede lidt blå himmel frem over skyerne, kom der både en lille flok Traner (Grus grus) og lidt rovfugle sivende fra land ud over havet, og en enkelt af dagens tre Blå Kærhøge (Circus cyaneus) kom endda ganske tæt på vores observationspost, før den røg ud over vandet.
Blå Kærhøg på udtræk ved Gedser Odde søndag formiddag. Det slanke look viste sammen med den bruntonede underside, lyse fjerspidser på oversiden af vingerne og de lyse øjne, at der er tale om en ung han fra i år. NB: Der er ikke noget i vejen med næbbet. Der ser bare ud til at hænge en lille fjer. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Mest opsigtsvækkende i søndagens standardtid var en Landsvale (Hirundo rustica). Et opslag i DOFbasen viser, at der stadig bliver set nogle få svaler hist og pist i landet, men mest enlige fugle på efterhånden meget sent træk.
To Husrødstjerter (Phoenicurus ochruros) på taget af marinestationen ved Gedser Odde søndag formiddag. De fleste flyver til Spanien om vinteren, men nogle bliver og overlever i vores milde vintre, det gælder især unge fugle i havneområder. Foruden de to ved marinestationen blev alene i Gedser og omegn søndag set tre i færgehavnen og to i lystbådehavnen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Lærke Winding, Andreas Winding Mønsted, Anne Ramskov Hermanns, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen