Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Forrygende opvisning af rovfugle
Ringmærkningen: Det startede stille ud med kun 12 fugle på de første 2 runder, så foventningerne var ikke store. Med blå himmel og god vind er der dog chancer for lidt mejser, og de blev også leveret! Vi fangede 4 arter; Blåmejse, Musvit, Sortmejse og Halemejse, og igen redder Blåmejserne dagens total.
Dagens ringmærkninger (RI) og genfangster (RC):
Trækket på Odden: Selv om det næsten altid er skønt at komme ud på Gedser Odde og arbejde med trækfugle for fuglestationen, er der ind imellem dage, der føles som en helt ekstraordinær belønning for at tage vagterne alene med næsten ingen fugle i regn, rusk og kulde. Sådan en dag var fredag.
Jupiter hang med fire synlige måner under vores egen måne, mens solen stod op bag et diset skydække, men skyerne forsvandt hurtigt, himlen blev blå og luften lun ved observationsposten i læ for vinden på 10 meter i sekundet fra syd. Over havet var der ikke meget trafik at registrere, men så dukkede de første Røde Glenter (Milvus milvus) op og blev hastigt til flere. De drev ganske langsomt sidelæns langs kysten ud mod spidsen og trak først ud over havet helt ude ved marinestationen. I løbet af de første timer blev det til 110, før trækket hastigt ebbede ud og sluttede ved 11-tiden med yderligere seks rastende på marken ved fuglestationen efter standardtiden.
En af dagens første Røde Glenter med Månen i baggrunden. En ung fugl fra i år, som let kan aldersbestemmes på de lyse striber på brystet. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Det blev i det hele taget en af de bedste rovfugledage, som denne observatør gennem årene har oplevet i fuglestationens tjeneste. Ikke fordi dagens tal blev store, men fordi lyset var fantastisk, og næsten alle dagens rovfugle kom meget lavt og tæt forbi marinestationen. Ikke noget med fjernbestemmelse af prikker højt oppe eller langt væk – bortset fra en Sort Glente (Milvus migrans), der ’snød’ og fløj ud højt ’nede over havnen’.
Dagens måske flotteste rovfugl blev denne ekstremt lyse Musvåge (Buteo buteo). De mørke øjne og det markante sorte endebånd på vingerne viser, at det er en adult/voksen fugl.
Der er stor variation i Musvågernes fjerdragter, fra næsten rent hvide til sortbrune fugle som denne voksne/adulte i den anden ende af farveskalaen i dagens træk af Musvåger. Fotos: Ole Friis Larsen/GFU
Værd at bemærke var desuden et fint udtræk af kragefugle med tæt på 800 Alliker (Coloeus monedula), lidt over 30 Råger (Corvus frugilegus) – både unge og adulte/voksne fugle - samt to Ravne (Corvus corax), der måske snarere bare fulgte med en flok Røde Glenter, end de egentlig var på selvstændigt træk.
I den dæmpede trafik af vandfugle var det slående med et lavt antal Ederfugle (Somateria mollissima) på bare et par hundrede, men til gengæld over 140 Pibeænder (Mareca penelope) og 34 Gråænder (Anas platyrhynchos) som smukt eksempel på, at det ikke er alle Gråænder, der lever som halvtamme parkfugle eller er opdrættet til jagt.
Småfuglene blev hurtigt overladt til sig selv i lyset af rovfugletrækket, men der var heller ikke mange af dem helt ude på Odden. En enkelt sen Landsvale (Hirundo rustica) – nogle så to over p-pladsen - gjorde dog en hel sommer på sydspidsen af landet, i hvert fald for nogle timer.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Lærke Winding, Signe Agermose, Philip Elbek, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen