Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (284)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Flydende slaraffenland for vadefugle

søndag 29. oktober 2023
af Philip Elbek & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Masser af vind og regn betød at ringmærkningen blev skubbet flere gange i løbet af morgenen. Vi håbede at kunne åbne inden for standarden, men det lykkedes desværre ikke. Ventetiden blev brugt på datacheck og efter nederlaget til regnen blev konstateret, besluttede vi at droppe ringmærkningen helt og gå ud på Odden. 

Ved 11 tiden gik jeg tilbage til stationen og fik alligevel åbnet 6 net i 3 timers tid. Det gav en herlig Træløber, et par vindrosler og lidt fuglekonger. Men ellers ikke det helt store. 22 fugle blev mærket og 6 aflæst. 

Skaermbillede_2023-10-29_203650.jpg

Trækket på Odden: En weekend med to vejrmæssigt ret ens dage. Både lørdag og søndag begyndte med regn, tæt skydække, lav sigtbarhed og vind fra sydsydøst med opklaring i løbet af formiddagen til mildere vejr. Lørdag var et par grader koldere end søndag, som til gengæld gav lidt kraftigere regn og vind. Trods de vejrmæssige ligheder, var der nogle markante forskelle i de to dages træk.

Lørdag var det mest markant med 85 Røde Glenter (Milvus milvus), hvoraf omkring 50 dukkede op i samlet flok og derfor meget sandsynligt havde overnattet sammen, som glenter ynder at gøre det. De brugte lang tid på at hænge i luften over kystskrænten, men endte med at forsvinde ud i den fugtige dis over havet. Louis A. Hansen, som holdt ud lidt længere end vores standardtid, nåede endda op på 97 Røde Glenter. Dem så vi ingen af søndag.

Værd at bemærke i lørdagens træktal er også 620 Alliker (Coloeus monedula) samt en flok på 62 Hedelærker (Lullula arborea), som kom efter standardtiden.

GFU so 1058Fire Gråænder (Anas platyrhynchos) og en af søndagens flokke af Toppede Skalleslugere. De to forreste med store hvide felter og dobbelte sorte streger er hanner. Resten ser ud til at v ære hunner, og den bageste med en svagere sort streg måske endda en ung hun fra i år. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Søndag var det interessant med et stigende antal Toppede Skalleslugere (Mergus serrator), som rundede 250, et halvt hundrede Havlitter (Clangula hyemalis) samt 66 Hvinænder (Bucephala clangula) – hvor alle tre tal kan ses som optakt til det sene efterårstræk af andefugle ved Gedser Odde.

GFU so 1059Den flydende ø af tang og ålegræs ud for Gedser Odde var søndag et eldorado for Sandløbere og Islandske Ryler, måger og skarver. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Ud for Odden er der de seneste dage opstået en stor flydende ø af ålegræs og andre vandplanter, hvor svaner, måger, skarver og vadefugle raster og leder efter mad. Søndag talte Lærke Winding fra fuglestationen 165 Sandløbere (Calidris alba) og 97 Islandske ryler (Calidris canutus) på den omkringdrivende ø. Det er ikke store tal i forhold til Vadehavet og andre vadefuglelokaliteter, men det er flot for sydspidsen af Danmark.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Lærke Winding, Signe Agermose, Philip Elbek, Ole Friis Larsen