Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Ringmærkning for fulde sejl
Eller for fulde net må det vel hedde, når vi i dag var tre ringmærkere, så vi kunne risikere at åbne alle net. Det viste sig at være en god idé, for vi kom på den gode side af 100 i antal ringmærkede fugle.
Det var en god start på mit ophold på Gedser Fuglestation, men faktisk startede det fint allerede efter min ankomst i går aftes. Freya gik nemlig ud med lys, natkikkert og ketcher og kom hurtigt tilbage med en smuk Skovsneppe. På grund af tidspunktet nåede den ikke med i gårsdagens blog, men I skal bestemt ikke snydes for et par billeder af den.
Skovsneppen med den lange næb, som den kan bruge til at søge føde dybt i mudderet, og de store vagtsomme øjne, som den ser fint med, selvom det er mørkt.
I det hele taget har den et fantastisk syn og overblik, fordi øjnenes placering gør det muligt for den at se næsten 360 grader rundt. Foto: Freya Mørup-Petersen
Skovsneppens smukke dragt er en fremragende camouflage, når den om dagen færdes i skovbunden. Foto: Freya Mørup-Petersen
Men tilbage til dagen i dag, hvor vi havde virkelig godt vejr til ringmærkning med en vindstyrke på kun 5-7 m/s - noget helt andet end den nyligt overståede storm. Vi kunne også nyde solen, som ret hurtigt brød igennem, og heldigvis landede mange af fuglene i nettene, selvom nettene bliver nemmere at se, når sollyset rammer dem.
Der var mange Fuglekonger i dag, og en del af de 46, der fik ring på, måtte faktisk hjælpes ud af nettene en ekstra gang i løbet af standardperioden.
Fuglene registreres kun én gang om dagen, så de 13 Fuglekonger, der blev noteret som aflæst i dag, er alle ringmærket på et tidligere tidspunkt. Jeg vil gætte på, at vi har pillet omkring 75 Fuglekonger ud af nettene, hvis vi også medregner gengangerne.
Freya var heldig at få sig en ny ringmærkningsart, da vi også fangede en Rødtoppet Fuglekonge. Den ligner meget sin "fætter" Fuglekongen, men kendes alligevel nemt på de sort/hvide aftegninger på siden af hovedet, som får det til at se ud, som om den har motorbriller på. Foto: Freya Mørup-Petersen
Blandt dagens 15 forskellige arter var også en Rørspurv. Selvom vi gjorde os umage, kunne vi desværre ikke få den til at blive til den Dværgværling, vi ønskede os ;-) Men en fin fugl alligevel.
Rørspurv 1k hun. Foto: Freya Mørup-Petersen
En ganske almindelig Rødhals blev et af dagens højdepunkter. Den var allerede ringmærket, men ringen var ikke en fra fuglestationen - faktisk var den slet ikke fra Danmark, og det er jo altid spændende med en fugl, der er ringmærket i udlandet.
Et nærmere kig på ringen, som denne Rødhals havde på, afslørede, at den var ringmærket i Finland. Den er nu indrapporteret på hjemmesiden Fuglering.dk, så vi kan få præcise oplysninger om ringmærkningssted og -tidspunkt. Samtidig får ringmærkningsadministrationen i Helsinki og den finske ringmærker besked om, at fuglen er aflæst hos os. Foto: Susanne Primdahl
Lars Ulrich tog hjem efter dagens ringmærkning, så nu må Freya og jeg se, om vi kan fortsætte den gode stil med fugle i nettene. Pt. ser vejrudsigten i hvert fald ikke ud til at blive et problem.
Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Trækket på Odden: Søndagens smukke vejr med solskin og moderat vind fra sydlige retninger bragte hundredvis af mennesker til Odden for at se skaderne på kysten og marinestationen. Parkeringspladsen var i timevis propfuld af biler, og der blev fløjet med drager og droner. Lidt af en folkefest. TV2 Øst havde et reportagehold på stedet i flere timer for at filme og interviewe. Det store pres af mennesker betød også, at en del af de afspærringsstrimler, som kommunen satte op lørdag, forsvandt. Heldigvis holdt områdets nye tilstand til presset, og vi oplevede ingen nye styrt, eller at mennesker kom til skade.
Til gengæld var der en del fuglefolk, som både hjalp med fuglestationens indsamling af data om dagens fugletræk og fik en fin dag i fred og ro langs det levende hegn mod vest – på god afstand af de beskadigede dele af kystskrænten og marinestationen.
Mest bemærkelsesværdigt var nok formiddagens pæne træk af rovfugle med over 280 Spurvehøge (Accipiter nisus), 37 Fjeldvåger (Buteo lagopus), 22 Røde Glenter (Milvus milvus) og en gentagelse af lørdagens træk af kærhøge, denne gang med 15 Blå Kærhøge (Circus cyaneus) og en ung Steppehøg (Circus macrourus), som både viste tydelig halsring og tog sig meget rødorange ud i solskinnet. Også et større træk af Traner (Grus grus) vakte opsigt med lige omkring 650 fugle. Andre tog sig af at dække et varieret træk af småfugle med blandt andet et tocifret antal Store Korsnæb (Loxia pytyopsittacus), en meget gul Gulirisk (Serinus serinus) og 17 Bjergirisker (Linaria flavirostris).
Vi ser ikke bare arter på trækket, men også individer med tegn på voldsomme hændelser, som vi ikke altid kan forklare, men som vidner om fuglenes barske liv. Denne Bramgås (Branta leucopsis) havde søndag formiddag så meget urede i fjerdragten lige under halsen, at der må være sket et eller andet dramatisk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Over havet kom der flere arter af gæs og svømmeænder samt 4.600 Ederfugle i løbet af standardtiden plus godt en time ekstra.
Pibeænder (Mareca penelope) i flok over Gedser Odde søndag formiddag. Flere dage med nogle hundrede af de hvidmavede ænder, som også afslører sig på hannernes hvide vingefelter i et fladt 'V', pynter på statistikken. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Kurven på grafikken fra den hollandske database Trektellen viser trækket af Pibeænder i gennemsnit om efteråret ved Gedser Odde. De grønne søjler er sidste års træk af arten, og de røde viser gennemsnittet per time i 2023. Trækket ser i år ud til at forløbe lidt senere end både normen og sidste års træk.
Se alle dagens over 180 observationer 78 arter og underarter fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Freya Mørup-Petersen, Susanne Primdahl, Lars Ulrich Rasmussen, Ole Friis Larsen