Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (284)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Skarpe øjne slået af gode ører

lørdag 16. september 2023
Pattedyrene træder i karaktér, og rødhalsen får sit spotlight!
af Amanda Johannisson & Ole Friis Larsen

Ringmærkning: Roen fortsætter. Der havde ikke været et særligt skift i vejret, andet end lidt mere blæst end de tidligere dage. Og som mange af jer nok ved efterhånden, så er der behov for skiftende vejr, før der også er et skift i mængderne af fugle. Og trods lidt mere blæst, endte vi med at fange endnu færre fugle end i går. Vi endte op på 25 fugle i alt, 20 nye og 5 genfangster. Dog havde vi lidt flere gennem hænderne, da en håndfuld af vores nye mærkninger endte i nettene på de efterfølgende runder. De fik selvfølgelig lov til at smutte med det samme igen.

På den mest ’spændende’ runde havde vi endnu en dejlig fuglekonge (Regulus regulus), og Marie fik pillet en relativ besværlig gærdesmutte (Troglodytes troglodytes). De små runde muse-lignende smutter har den perfekte størrelse og adfærd til at få rodet sig godt og grundigt ind i maskerne i nettet, og det kan tage lang tid at få pillet dem ud.

gaerdesmutte 1k
Gærdesmutte ungfugl (1k). Dette er bl.a. en af de arter man får flere og flere af i nettene nu hvor efteråret stille og roligt tager over. De er bare ikke til at stå for, og er da også altid lidt interessante, da de kan være en udfordring - både at håndtere (fordi de er så små og runde), og at aldersbestemme. Foto: Marie Rubæk Holm.

Efteråret er trådt til, og det kan vi tydeligt se i fordelingen af arter vi fanger i løbet af standardtiden. Gransangerne har fuldkommen erstattet løvsangere, som vi ikke har fanget i nogle dage nu. Løvsangeren (Phylloscopus trochilus) trækker længere (Afrika syd for Sahara), hvor gransangeren (Phylloscopus collybita) trækker til Sydeuropa. Derfor rykker førstnævnte ud af landet væsentligt tidligere end sidstnævnte. Derudover fanger vi også en betydelig mængde rødhals (Erithacus rubecula), som vidst nok kan ses som kendetegnet for efteråret i Gedser. Denne utroligt dejlige fugl er rimelig begyndervenlig når man skal blive bekendt med at aldersbestemme, da de unge fugle i de fleste tilfælde har en tydelig fældningsgrænse i vingen. Så det er perfekt det er den vi har flest af, og som jeg kan fornemme Marie får bestemt korrekt hver eneste gang nu.

Rødhals er en fugl der er elsket af mange. Min egen mor venter selv spændt derhjemme i Hareskovby på, at ’hendes’ rødhals kommer tilbage til vinter – hun har den nemlig ikke i haven om sommeren. Rødhals er ikke en langdistance-trækfugl, men mange individer rykker alligevel en smule sydpå om efteråret (og modsat om foråret). Det kan ofte komme an på fødeudvalget i et område, konkurrence med andre arter og selvfølgelig konkurrence med andre af samme art. Ligesom gærdesmutten jeg skrev om for nogle dage siden, er rødhalsen også udpræget eneboer. De tolererer sjældent andre rødhalse, og man kan da også se dem jage andre fugle væk omkring foderbrættet om vinteren. Det jeg synes der er sjovt ved denne art er, at det er en af de få arter hvor vi kan bekræfte, at både hanner og hunner synger! Det er særligt vigtigt for rødhalsen at synge om vinteren, uanset køn, da fødeudvalget er mindre, og de derfor har behov for at opretholde et såkaldt vinterrevir, hvor de holder andre fugle væk så de har nok mad til at klare sig. Det er nok derfor min mor kun har én rødhals i løbet af vinteren i sin have. Jeg kan godt forstå at folk er meget draget af denne art, da det kan give en kæmpe lykkefølelse, at se den kraftige rød-orange farve skinne igennem i et ellers gråt og hvidt vinterlandskab.

Nu skal det også gerne blive en lille smule nørdet. Igen skal vi have fat i noget systematik!
Vi mennesker kan rigtig godt lide at putte ting i kasser, for så forstår vi det bedre. Det gælder også når det kommer til at sammenligne forskellige organismer. Når man skal navngive arter, bruger man det system som Carl von Linné fandt på i 1700-tallet. Han grundlagde moderne systematik, som inddeler dyr og planter i grupper. Jeg har en fin huskeregel til at huske de overordnede inddelinger som jeg lærte på biologi-studiet og som lyder: RR KOFSA. Man starter fra venstre, som er en højere inddeling end bogstavet til højre. Remsen ender derfor med at stave: Rige - Række - Klasse - Orden - Familie - Slægt - Art. Husk på denne, det kan blive en hjælp længere nede.
I kender nok alle til to overordnede riger: dyreriget og planteriget. Indenfor hver af disse riger findes der rækker af hhv. dyr og planter, og indenfor disse er der forskellige klasser osv. (forestil jer livets træ). På den måde ’holder vi orden’, og dette særligt ift. hvilke organismer der er tættest beslægtet med hinanden. Så to dyr i samme række er tættere beslægtet end to i hver sin række – og det gælder hele vejen ned i systematikken.
Alle dyre- og plantearter i verden har som udgangspunkt to navne: et slægtsnavn og et artsnavn. Rødhalsens videnskabelige navn er Erithacus rubecula. Første navn (slægtsnavnet) er altid med stort, og andet navn (artsnavnet) er altid med småt. Og så må man også meget gerne huske at skrive hele navnet i kursiv! Artsnavnet ’rubecula’ nedstammer fra det latinske navn ’ruber’ som betyder rød, og henviser sjovt nok til rødhalsens karakteristiske farve på hoved og bryst. Slægtnavnet Erithacus derimod er interessant, fordi det i sig selv betyder "rødhals" (erithacos = robin, det engelske navn for rødhals). Rødhalsen er den eneste fugl i denne slægt. Normalt er der i det mindste et par fuglearter i samme slægt, men pga. molekylære redskaber, har man frasorteret to asiatiske rødhalse-lignende fugle, og vores europæiske rødhals blev efterladt som den eneste tilbage i Erithacus-slægten.
Ikke nok med dette, så blev rødhalsen også førhen anset som en del af drosselfamilien (Turdidae, som inkluderer fx. solsort og sangdrossel). Men efter slægtskabsanalyser, igen baseret på molekylære undersøgelser, er den nu anset som en del fluesnapper-familien (Muscicapidae).

Tag det ikke så tungt hvis det er TOTALT forvirrende det her. Så vil jeg hellere have I kigger ud af vinduet, og ser om I kan spotte den lille røde plet hoppe rundt på jorden, og give den lidt hjertelige tanker med på vejen.

Rodhals 1k portraet
Rødhals ungfugl (1k). Jeg har ingen ord, det er bare en af de dejligste fugle vi har herhjemme! Nyd dem, deres smukke sang de synger året rundt (!) og deres dejlige klikken i busken. Foto: Marie Rubæk Holm.

Det kan godt være vi havde en rimelig sløv dag når det kommer til antallet af fugle i nettene. Til gengæld havde vi nogle sjove oplevelser med pattedyrene i stationshaven! På åbnerunden var vi lige ved at fange en flagermus i et net som Marie lige havde åbnet. Den var nok blevet lidt overrasket over, at dens rute var blevet blokeret af os. Heldigvis fandt den selv vej ud igen. Senere på morgenen kaldte Marie på mig lige efter vi startede en netrunde. Jeg susede tilbage til hende, for man ved jo aldrig om hun havde pillet en sjov fugl ud. Det var til gengæld en lille bitte museunge, der var kravlet ud på grusvejen ved siden af huset. Den var stadig så ung, at den ikke kunne finde ud af at gå rigtigt. Marie fik pænt gennet den ind i busken, så der ikke var nogen (eller noget) der tilfældigvis stødte på den og kunne gøre den ondt.

Dagens mærkningstal:
2023 09 16

Trækket på Odden: Sat på spidsen blev det en herlig lørdag med især masser af godt selskab af fuglefolk, godt vejr og et helt fint træk. Vejret var det samme som fredag, men med lidt mere vind fra syd-sydøst, og det var måske det, der skubbede lidt til balancen og gav os en smule mindre træk af ænder over havet, men til gengæld lidt mere træk fra land. Desuden ser flere engagerede mennesker altid mere end færre, og hvis man kigger godt efter på tallene i DOFbasen, kan man se, at vi kigger i forskellige retninger og efter forskellige fugle, når vi er mange nok.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Det er dog ikke kun trækket af fugle, der sørger for god underholdning på sydspidsen af Danmark, men også lokale fugle. En af dem er lige for tiden en Tårnfalk (Falco tinnunculus), som dag for dag er blevet tryggere ved fuglefolket, kameraer og kikkerter. Fugle ser ellers ud til at opfatte den slags udstyr som ’glasøjne’, der kigger på dem og på den måde udgør en trussel, for vi kan se, at de normalt flytter sig længere væk, når de bliver kigget på. Denne Tårnfalk hænger nu i luften og ’muser’ ganske få meter fra os. Vi kan se, at det er den samme lokale falk hver dag, fordi den er ringmærket.

Lørdag formiddag så vi den pludselig jagte en flagermus over marken tæt på kystskrænten. Flagermusen må være blevet skræmt op af falken, som til gengæld ikke rigtig så ud til at ane, hvad den skulle stille op, da de begge landede på marken, og falken havde en chance for at slå kløerne i flagermusen, som et øjeblik senere røg i luften igen og slap væk, da falken så ud til at miste interessen for den. Flagermusen manøvrerer ved hjælp af lyd, Tårnfalken ved hjælp af sit skarpe syn, så det var hørelsen, der vandt den runde.

GFU lordg 849Her missede Tårnfalken sin chance for at tage flagermusen på marken, og ser bare til, mens flagermusen flyver op.

GFU lordg 850I luften blev falken hurtigt udmanøvreret af flagermusen, og her erkendte Tårnfalken efter et par forsøg sin underlegenhed og fløj væk.

GFU lordg 851I stedet blev en mus det næste måltid for Tårnfalken. De kraftige mørke tegninger på undersiden viser sammen med de brede mørke bånd og afrundede spidser på halefjerene, at det er en ung Tårnfalk fra i år. Ringen sidder på det venstre ben. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Lidt senere så vi Tårnfalken fange en mus, og det var synd for musen, men falken fik stillet sin sult, og vi oplevede, at falken har lært at klare sig på naturens vilkår.


Her til eftermiddag nød Marie og Amanda deres sidste hele dag på stationen ved at besøge den lokale restaurant Købmandsgården til en omgang frokost. Det er også ved at være tid til udskiftning i stablen, og idag ankom Robert, som skal stå for ringmærkningen de næste to uger sammen med Susanne, som ankommer imorgen. Det er altid skønt når der kommer nye (og gamle) ansigter på stationen, og snakken gik da også resten af eftermiddagen og aftenen om stort og småt. Vi (Marie og Amanda) glæder os til at suge til os af viden fra Robert under morgendagens mærkning, inden vi pakker sammen og tøffer tilbage mod København.

Folk på stationen: Amanda Johannisson, Marie Rubæk Holm, Robert Luittik, Ole Friis Larsen.