Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (284)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

"Nu vil jeg puste og pruste..."

onsdag 13. september 2023
En historie fra en ny ringmærker
af Marie Rubæk Holm & Ole Friis Larsen

Da det ikke har været muligt at ringmærke i dag pga. regnvejret, har vi haft fokus på arbejde, samt gennemgået og dobbelttjekket vores tidligere data. Men det skal da ikke snyde jer for et blogindlæg i dag!

Jeg er relativt ny ringmærker, og begyndte først for alvor i år at ringmærke. Hertil har jeg endda brugt mest af min tid på CES ringmærkning og primært på Vestamager. CES mærkning er ikke det samme som mærkning på en fuglestation, selvom man selvfølgelig skal ringmærke på samme måde. CES betyder Constant Effort Site og fokuserer på ringmærkning af ynglefugle, i modsætning til ringmærkning af primært trækfugle på fuglestationer. I kan læse mere om CES projekter i Danmark her. Ved at ringmærke og genfange ynglefugle i et bestemt område, kan man få vigtige informationer om arternes overlevelse og ungeproduktion, som efterfølgende kan bruges til at forklare tendenser i arternes populationer - fx. hvorfor vi ser færre insektædende fugle såsom løvsangeren (Phylloscopus trochilus). Her foregår mærkningen ca. hver tiende dag henover sommeren (maj-august), hvilket gør at man ser fuglene i sommerdragter, og generelt overhovedet ikke så tykke som vi kan se dem her i efteråret.

Så selvom jeg efterhånden har haft en del fugle gennem hænderne, så er det lidt anderledes og overhovedet ikke på samme måde intenst som her, hvor man arbejder mange dage i træk og kan ramme træksæsonen. Når man har travlt prioriterer man nogle bestemte ting, og det vigtige er selvfølgelig at give ring på, samt bestemme art, alder og køn (hvis det er muligt, det kommer selvfølgelig an på arten). Herefter er det vingelængde, vægt og fedt-måling. Og det er også her jeg har fundet hvad jeg synes er sværest, måske også fordi det er mere subjektivt end de andre - nemlig FEDT!

Fedt bliver målt ved at man puster på fuglen, hvilket jeg vil sige nok er den underligste ting som jeg kunne forestille mig at skulle gøre! Hvad jeg også hurtigt fandt ud af er, at jeg er usædvanlig dårlig til at puste... Det kan skyldes at jeg ikke kan fløjte, og derfor aldrig rigtigt har skullet tænke så meget over at skulle puste i en bestemt retning. Kun måske efter en fødselsdagskage i ny og næ, meeeen føler ikke det er kommet mig til hjælp her. Fugle har en rimelig transparent hud, som gør at vi kan ane fedt, tarme og lever igennem. Når fuglene tager på, kan man tydeligt se fedtet, som viser sig i en gullig farve under huden. Og her på efteråret handler det om at blive godt polstret, så man har fedtreserver nok til at klare sit træk.

Det der er rigtig svært ved at puste for fedt (andet end selve pustet - hvis man er mig!), er at det ikke altid er helt klart hvad man kigger efter. Så jo du kigger efter gult fedt, det sætter sig først under brystbenene, dernæst ved halsen og ellers under vingerne og arbejder sig op på maven. Mellem brystbenene og kloakken kigger man så på om man stadig kan se lidt tarme og måske også leveren. På halsen ser man hvor højt det bevæger sig op. Og er det en der rigtigt har fået spist igennem, kan den bule helt ud af fedt. I kan se skalaen nedenfor, hvor man giver sin fugl et tal mellem 0 og 9, hvor 0 betyder ingen fedt og 9 er en der er dækket helt af fedt. Vi har imens jeg har været her kun haft en enkelt fugl der ramte helt op på 8, men ellers skal man sidde og sammenligne fuglen med billedet. Det er jo selvfølgelig også en ting man bliver bedre med som man øver sig. Men nogle gange så passer halsen med et andet nummer end tarmregionen gør, og så er det jo en vurderingssag. Det er fedt (haha) at have Amanda at diskutere med, når jeg er i tvivl. Hun er heldigvis en god og tålmodig lærer, og jeg håber at jeg ikke er helt værst som elev, men man ved jo aldrig!

tornsanger
Her pustes der på en tornsanger (Curruca communis, som også ser lidt skeptisk ud over situationen). Bemærk at der bliver holdt i ringmærkergreb, samt forsigtigt i benene, så man kan puste både tæt med kloakken, ved brystbenet og ved halsen, uden at skulle bevære fuglen meget rundt. Billede fra CES Vestamager, 2023.

373342820 2207875389419577 3881278123909183361 n
Her er det en gransanger. Den ser utrolig bar ud, men det er også i ynglesæsonen, og her kan man ofte se en rugeplet. De rugende fugle taber fjerene på maven, og huden bliver løs og rynket, så de kan varme deres æg meget mere, direkte med varmen fra huden. Jeg husker det også som om den her var med æg (ja det kan man faktisk godt se, når man puster på den), og så skal vi bearbejde dem hurtigt og forsigtigt, så de kan flyve tilbage til reden så hurtigt som muligt. Billede fra CES Vestamager, 2023.

fedt
Fedtskalaen her hænger i vores ringmærkningslab, og som i kan se går den fra 0-9, hvor 9 er helt fuld af fedt. Det gule repræsenterer fedt, og de små sorte streger samt mørke område under brystet er hhv. tarme og lever. Så er det ellers sjovt at se hvor lang tid man faktisk kan se tarme og lever på dem.

Trækket på Odden (Ole Friis): Onsdagens træk behøver kun en ganske kort beretning. Gennem alle fem standardtimer silede regnen ned over Gedser Odde, og det foregik med en sigtbarhed, som kun sjældent rakte ud til tre kilometer. Kun to Landsvaler (Hirundo rustica) fortsatte fra land ud over havet; alle andre fugle vendte umiddelbart om, da de nåede kysten, og der var ikke mange af dem.

Over havet kom lidt over hundrede Sortænder (Mellanitta nigra), en enkelt flok Krikænder (Anas crecca) og en enkelt flok Skeænder (Anas clypeata). Der var betydeligt flere af dagens få Splitterner (Thalasseus sandvicensis), der fulgte kysten mod nordøst, end der var terner i den ’rigtige’ retning mod sydvest, hvilket nok skyldtes, at Splitternerne stort set ikke trak i regnen, men fløj lokalt frem og tilbage på fourageringstogter.

Torsdag bliver det ifølge vejrudsigten fint vejr med solskin. Det betyder sandsynligvis et hurtigt overstået træk af ænder, men åbner for det landtræk, der (forhåbentlig) har hobet sig op tirsdag og onsdag.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

På stationen: Ole Friis Larsen, Amanda Johannisson og Marie Rubæk Holm