Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (284)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Sløvt på sløvt

tirsdag 12. september 2023
af Amanda Johannisson & Ole Friis Larsen

En sløv dag på alle fronter, både under ringmærkningen og træktællingen!

Ringmærkning: Det var endda så sløvt, at vi næsten ikke fik taget nogen billeder af fuglene. Vi havde et mindre regnskyl i løbet af morgenen, som gjorde at vi gik oftere end normalt, men for næsten ingen verdens nytte. Samtlige runder var nul-runder, og vi endte kun op på 34 fugle i alt under standarden. Derfor valgte vi at stoppe da standardtiden var ovre, og fik istedet arbejdet i løbet af eftermiddagen.

Få fugle betyder dog også, at vi kan tage os mere tid til at kigge på de enkelte individer, og få øvet fældningstyper, fældningsgrænser og fedtmåling. Vi brugte også tid på at sammenligne, når vi sad med hver vores individ af samme art, så Marie fik en fornemmelse af variationerne der kunne være selv indenfor ungfuglene. Det skal ikke undermineres hvor vigtigt det også er at få tid til, og ikke kun fokusere på at få en masse fugle i hænderne på én dag!

I skal dog ikke snydes for billeder vi faktisk fik idag - og slet heller ikke billede af gårsdagens natravn, som blev Maries første! Det er bare en fantastisk fugl. Hvis i ikke har læst bloggen fra igår, så drej på musehjulet, eller stryg fingrene over musefladen, og find Maries beretning om hendes oplevelse med den første natravn. Den var smadder fin!

Natravn 1k
Natravn (Caprimulgus europaeus), der blev aldersbestemt til at være 1k (dvs. klækket i år).

rodstjert han og hun ryg
Rødstjert han 2k+ (venstre), og hun 1k (højre), der blev fanget på anden runde. Det må næsten have været dagens højdepunkt for mærkningen. Marie og jeg bliver aldrig trætte af at se disse utroligt smukke fugle! Læg mærke til, hvordan hannen her er meget mere sort end hannen igår, og med hvidt øjenbryn. Hunnerne kan være en smule svære at bestemme, og derfor brugte vi bl.a. en del tid på at undersøge dette individ, sådan at vi kan genkende de specifikke træk til næste gang.

Dagens mærkningstal:

2023 09 12

Trækket på Odden: Tirsdag blev en uventet beskeden dag på sydspidsen. Efter de seneste varme og solrige dage var vejret skiftet til en diset morgen med kort sigtbarhed og flere regnbyger, men at det var slemt nok til, at der næsten ikke foregik noget træk på hverken den ene eller den anden rute, var en overraskelse.
Dagens to største tal blev lidt over hundrede Pibeænder (Anas penelope) og lidt under 80 Sortænder (Mellanitta nigra), mens der fra land kom seks rovfugle, en håndfuld svaler og 13 – som det største landtal – Hvide Vipstjerter (Motacilla alba).

Heldigvis var luften lun, så det var stadig en dejlig tjans, og det er svært at forestille sig, at onsdag ikke skulle blive bedre på den ene eller den anden måde – selv om meteorologerne nu har ændret det til en rigtig våd dag.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

 

Her til aften kom Gert og hans søde hund Tulle forbi og spiste aftensmad med os. Marie havde bikset en lækker tærte sammen, og efterfølgende blev der snakket om alt fra fuglenes systematik til natsommerfugle (Gerts specialitet).

På stationen: Ole Friis Larsen, Marie Rubæk Holm & Amanda Johannisson