Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (284)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Spurvehøge og nye sæsonarter!

søndag 10. september 2023
Fuld girlpower på ringmærkningen
af Amanda Johannisson

Så skete der noget!
Men et lille vindskifte og en del dis og tåge omkring Odden, har fuglene været koncentreret mere omkring stationshaven. Det gav en god mængde fugle på de første par runder, hvor der blev arbejdet hurtigt. Vi havde flere gode overraskelser i løbet af morgenen, bl.a. en græshoppesanger (Locustella naevia), korttået træløber (Certhia brachydactyla), skovspurv (Passer montanus) samt to nye arter for sæsonen - sangdrossel (Turdus philomelos) og fuglekonge (Regulus regulus)! Marie fik sig også hele 8 nye mærkningsarter, og fik håndteret sine allerførste spurvehøge (Accipitier nisus). Det er jo noget man som ringmærker af primært småfugle ser meget frem til. Hun tog det som en champ og var totalt frygtløs, da hun håndterede en ung han, mens jeg tog mig af en større 2k hun. Vi var begge meget tilfredse med dagens ringmærkning, hvor vi endte op på 80 fugle, og fem nye spruvehøge.

I løbet af anden runde fik vi besøg af mine forældre, som var kørt tidligt afsted fra Hareskovby nord for København, for at overvære vores arbejde på fuglestationen. De fulgte med på samtlige runder, og overværede mærkning af alle dagens 16 arter. Som de gode stations-gæster de er, medbragte de boller og croissanter, som vi kunne nyde efter standarden var færdig. Marie og jeg blev ved med at mærke i et par timer, da der var mange spurvehøge i luften omkring stationen og Odden, efter en tung tåge var trukket ind fra havet.

amanda og marie me spurvehoge
To glade damer med to ikke så imponerede spurvehøge. Til venstre, Marie med en 1k han. Til højre, Amanda med en 2k hun. Læg mærke til størrelsesforskellen på de to indivder - hos rovfugle er det en regel at hunner er større end hanner, og det gælder bestemt også hos spurvehøgene. Dette var min første hun, og Maries første spurvehøg overhovedet.

fuglekonge 1
Sæsonens første fuglekonge, en 1k han. Danmarks mindste fugl - de er simpelthen ikke til at stå for! 

Dagens mærkningstal:
2023 09 10

Trækobsen idag bød på en del ænder og rimeligt med rovfugle. Tågen der kom ind fra havet og lå over området i ca. to timers tid holdt dem nok fra at flyve til Tyskland. Spurvehøgene hobede sig op, og vi fik da også glæde af nogle falke, ikke mindst en skøn ung aftenfalk (Falco vespertinus). Vi havde også en voksen steppehøg (Circus macrourus) han rastende på marken mellem Odden og Fuglestationen, som alle fik set. Da Marie og jeg sen eftermiddag havde været nede og tage en dypper ved Birkemose Strand fandt vi en voksen steppehøg han flyve over markerne på vej tilbage. Vildt fedt syn at se den flotte fugl på vingerne! Det kunne jo meget vel have været den samme vi så tidligere på dagen..

Se dagens tal for trækobservationen her.

Vi har ikke haft meget held med natravn det sidste stykke tid. Jeg tænker, det kan have meget at gøre med det gode vejr, der ikke ligefrem presser fuglene til at trække sydpå efter insekter. Hvis de har det godt hvor de er, bliver de der nok. Lidt mere markant ændring i vejret kan måske hjælpe på det. Vi håber og prøver stadig ihærdigt hver aften!
Lad os da også lige takke Marie for nogle lækre billeder af dagens fugle - det kommer i til at se mere til.

På stationen: Jimmy Skat, Ole Friis Larsen, Marie Rubæk Holm & Amanda Johannisson