Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Kampsveder I også i denne varme?
Ringmærkning: Idag var den første dag jeg prøvede at ringmærke mutters-alene på fuglestationen. Ikke noget jeg var særligt nervøs for, men man er da altid spændt på, om man bliver overrasket over et højt antal fugle lige når alle andre mærkere er taget hjem.
Første runde var rimelig standard med en lille håndfuld fugle, hvorimod anden runde bød på lidt mere gas. Jeg var næsten færdig med runden og var nået til det nordligste hejsenet, da jeg kunne høre noget stort baske rundt. I nettet sad en stor, grå, tyk fugl, som jeg den seneste måned har set meget frem til at kunne ringmærke, efter at have smidt én i Blåvand på min fødselsdag i starten af august. Ikke mindre end en ringdue (Columba palumbus)! De fleste mennesker ville nok kigge mærkeligt på mig, og undre sig over hvorfor jeg lige var så glad for at fange en SÅ almindelig fugl, men disse store dyr ryger meget sjældent i nettene - mest fordi de flyver højt. Her kom hejsenettet til sin ret, og jeg fik hurtigt trukket nettet ned om fuglen, og fik febrilsk løftet den ud af lommen. Jeg havde godt fået det fortalt, men blev stadig overrasket over hvor stærk den var. Den var da også lidt af en udfordring at håndtere, både fordi den var stærk, men også fordi duer (ligesom mange andre fugle), smider deres fjer som en forsvarsmekanisme. Det ser man fx. også rigtig meget hos solsorten. Dette individ blev bestemt til en 2k+ fugl, altså en voksen en af slagsen.
Ringdue, 2k+. Læg lige mærke til den mega mærkelige 'pupil'. Det er dog slet ikke selve pupillen der er mærkeligt formet - duer har en helt normal, rund pupil. Grunden til, at formen ser sådan ud, er fordi der er sort pigment lige nedenunder pupillen i øjet (iris), som får det til at ligne, at pupillen flyder ud og får en aflang form. The more you know.
Jeg fik på samme runde pillet en løvsanger (Phylloscopus trochilus) ud, som jeg lige måtte pudse brillerne en ekstra gang for (jeg bruger ikke briller, men i ved hvad jeg mener). Den havde nemlig nogle helt hvide primærdækfjer og en enkelt helt hvid primær svingfjer (for dem der ikke er kendt med denne terminologi, er det strengt taget nogle af de yderste fjer i fuglens vinge). Efter at have studset lidt over vingen, konstaterede jeg, at det altså ikke var en sjældenhed, men blot IGEN en variation i fjerdragten. I kender det måske fra solsorte, hvor man nogengange ser et individ der er lidt hvid i det, eller måske faktisk meget hvid. Det samme var tilfældet her, og det kaldes for leucisme - en gen-fejl der gør at fuglen optræder med nogle enkelte hvide fjer (partiel), eller en helt hvid fjerdragt (komplet). Leucisme optræder, når der mangler pigmenter som eumelanin eller feomelanin, og derfor lagres forkert i fjererne. Det er umiddebart den mest almindelige pigmentforandring hos fugle. Nu vil nogen måske tænke - jamen når et dyr er hvidt, så er de da albino!? Albinisme er dog en anden type pigmentvariation, hvor der slet ikke er melanin tilstede (så ingen af de to typer nævnt ovenfor). Jeg vil ikke gå mere i deltajen om dette, google er din ven hvis du vil vide mere ;)
Løvsanger med leucistiske fjer i vingen. Den yderste svingfjer (primær svingfjer) er svær at se, da den er gemt bag ved sin nabo, men det er tydeligt på de små dækfjer (primær dækfjer).
Dagens mærkningstal:
Her til eftermiddag kørte jeg ind til Nykøbing F. for at hente Marie, som skal ringmærke sammen med mig i den næste uge. Vi har mærket ynglefugle sammen en del gange henover sommeren på CES Vestamager i København, og det er nu tid for hende at prøve kræfter med fuglestationslivet. Det bliver dejligt at have selskab! Vi nød lige den varme eftermiddag med en dukkert i havet ud for Birkemose Strand, hvorefter vi kunne sidde og øve os i vores vadefugle, ænder og hvad der ellers dukker op ude over havet på den tid af døgnet.
Trækket på Odden: Lørdag blev en meget varm dag på Odden, men der kom mange fuglefolk for at opleve noget træk, og den ene af os fra fuglestationen slap fra de varmeste timer for at deltage i et møde i fuglestationens styregruppe. Uden bureaukrati og praktisk planlægning går det ikke at drive sådan en døgnaktiv arbejdsplads, som stationen er.
På Odden var Jimmy – som var den, der stod for dagens tælling – godt tilfreds med resultatet, som lidt imod forventning på en varm dag med blå himmel og ikke særlig meget vind bød på et varieret septembertræk af svømmeænder – mest Pibeand (Anas Penelope) med store hvide felter på vingeoversiderne hos hannerne, Spidsand (Anas acuta) med et langstrakt og tyndhalset look, Skeand (Anas clypaeta) med store næb, der får fuglen til at ligne en, der er ved at falde forover i flugten, samt den meget lille Krikand (Anas crecca).
Pibeænder kom i nogle tilfælde lige over observationspladsen på Odden. Nedefra kendes de på formen, størrelsen og de hvide maver, som nogle andre arter dog også har. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Også rovfuglefolkene fik noget for indsatsen med en Fiskeørn (Pandion haliaetus) tæt forbi (det lignede en adult/voksen han uden mørk hagesmæk), en ung Hvepsevåge (Pernis apivorus), som blev så anstrengt af først at bakse med nogle krager og derefter en Tårnfalk (Falco tinnunculus), at den måtte hvile sig i et træ og var smuk at se på, før den gjorde et par trækforsøg og endte med at opgive det projekt for den dag. Senere blev det til en Aftenfalk (Falco vespertinus) og en Steppehøg (Circus macrourus).
Søndag bliver det tilsvarende varmt, men vinden vil være slået om fra øst til sydvest og vest, men det får næppe nogen betydning, for det bliver praktisk talt vindstille med højst et par meter i sekundet ifølge DMI. Vi håber, at vi står op til en flot solopgang og træk af både ænder og rovfugle.
Nyt fra fuglestationen: Lørdag havde vi møde i stationens styregruppe. Blandt emnerne på dagsordenen var en diskussion om principperne for diæter til frivillige ringmærkere og træktællere og arbejdsvilkårene for frivillige, der vil tage det, vi har besluttet at kalde en ’fuglestationsuddannelse’.
Et andet stort punkt på dagsordenen var et besøg af Kenneth Rude, en feltornitolog med erfaring i arbejde med blandt andet sociale medier – som Facebook. Vi fik et spændende indblik i, hvordan vi kan bruge Facebook bedre og mere målrettet, ligesom vi også trænger til at optræde på Instagram. Desuden fik vi nogle forslag til ændringer i brugen af Gedser Fuglestations hjemmeside.
Styregruppens møde med Kenneth Rude om bedre brug af some - sociale medier.
Et tredje stort punkt handlede om en udvidelse af fuglestationens arbejde med blandt andet kontrol af fuglekasser og registrering af ynglefugle rundt om på Falster.
Styregruppen besluttede på et møde tidligere i år at offentliggøre referater af gruppens møder på hjemmesiden. Det vil også ske hurtigst muligt for mødet lørdag.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.
På stationen: Jimmy Skat, Ole Friis Larsen, Marie Rubæk Holm & Amanda Johannisson