Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (284)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Troglo-hvad-for-en-dyt?

fredag 8. september 2023
Er i klar til mere fugle-fakta?!
af Amanda Johannisson

Det stabile sensommervejr holder antallet af fugle markant nede her på egnen. Med den samme østenvind, ingen skyer og bagende sol er der ikke mange småfugle der går i nettene. Det samme galdt også på dagens trækobservation, hvor mængden af fugle heller ikke har været til at prale af.
Vi kan dog holde gejsten oppe ved stadig at have en god diversitet i arterne. På morgenens første runde i haven havde vi kun 10 fugle, men disse var fordelt på syv forskellige arter. Det er da meget hyggeligt :)

IMG 20230908 065735
Stemningsbillede fra solopgangen på anden runde under morgnenes ringmærkning.

De arter vi fik kunne vi også fryde os lidt over, da vi bl.a. fangede sæsonens første nye gærdesmutte (Troglodytes troglodytes). Ja det er ikke ligefrem en sjældenhed i det danske land, da det er en fugl der ofte er meget talrig i fx villahaver, parker, skov mv. Men her i stationshaven er det ikke hverdagskost på denne tid af året. Gærdesmutten er også en fugl, der ikke rigtigt trækker sydpå. De kan godt finde på at rykke en smule fra et sommerophold til et lidt mere sydligt vinterophold, men anses nok ikke som en reel trækfugl - det kalder vi en standfugl. Ligesom igår vil jeg have lov til at fremhæve artens fantastisk dejlige videnskabelige navn, som betyder "huleboeren" eller "eneboeren". Dette referer sjovt nok til artens karakteristiske levevis som en udpræget kratfugl, der yngler i små huler eller huller, og aldrig forekommer i flok! Den har nok i sit eget selskab. Gærdesmutte hanner er også notoriske svindlere og udprægede skørtejægere, da de i yngletiden har en helt særlig måde at sørge for, at få sine gener spredt så meget som overhovedet muligt. Når hannen har fundet et perfekt redehul, synger han en hun til sig, parrer sig med hende, indlogerer hende i den nye bolig, og så skulle man tro legen var slut. Men næh nej - han skynder sig videre og laver samme nummer med en anden hun! Dette kan han finde på at gentage op til flere gange, hvorpå han til sidst vender tilbage til hun nr. 1, og hjælper hende med at opfostre unger. Ej men magen til frækhed skal man da lede længe efter.

Nå, nok om gærdesmutten. Vi havde nemlig også en anden lidt sjov fjerdragt idag. Jeg fik en fin broget fluesnapper af Adam, som vi efterhånden nyder til fulde. De er snart ved at være færdige med at trække igennem landet. Men denne ene fugl, en voksen (2k+) hun manglede en hel del hvidt i sin hale. Når i ser billedet nedenfor, kan der i venstre side (fuglens højre halefjer) ses hvide markeringer i de to yderste halefjer - dette er normalen. Men se så lige i højre side (fuglens venstre halefjer), her mangler hun fuldkommen det hvide! Det strider meget imod den normale fjerdragt for arten, og husker os på, hvor variable fugle kan være i sin fjerdragt, selvom vi mennesker sætter regler for hvordan disse bør se ud. Så husk altid at have de kritiske briller på!

 

BrogetFlue
Broget fluesnapper, 2k+ hun. Vi holder den ALDRIG kun i benene, da arten har nogle ret små ben og nogle ret lange, kraftige vinger. Hvis man ikke passer på, kan fuglen gøre skade på sig selv når vi holder i benene, fordi vingerne har sådan en kraft i sig. Derfor får i altså kun et udsnit af den forreste del, men det er heldigvis også den bedste at se på! :)

BrogetFlueHale
Broget fluesnapper, 2k+ hun, hale, hvor der mangler to hvide felter i de venstre halefjer. Et eksempel på at fugle kan have en del variation i deres fjerdragt.

 

Dagens mærkningstal:
2023 09 08

På trækobsen kunne Jimmy som sagt berette om ikke så mange fugle, men til gengæld nogle gode arter. Tre sortterner (Chlidonias niger) dukkede op, og det er ved at være lidt usædvanligt på dette tidspunkt. Der var også kun unge hvepsevåger (Pernis apivorus). Jimmy måtte være lidt på dupperne, da der kom en sortand (Melanitta nigra) forbi med et måske liiiiiidt for gult næb. Han pønsede på, om det nu ikke kunne være en amerikansk sortand (Melanitta americana), som han er vant til at se i Blåvand. Frem kom kameraet, men fuglen var allerede forbi i en dårlig vinkel, og siden det er en SU art (en art der er sjælden og hvis observation skal godkendes af sjældenhedsudvalget), skal der et ret godt dokufoto til for at få denne godkendt. Next time!
En sidste overraskelse kom i form af en meget sen gøg der ombestemte sig ude på Odden og dykkede ned i stationshaven. Adam så den med det samme da han, som sædvanligt, var ude og lave havearbejde. Straks kom han løbende indenfor, for at hente højtaler til at afspille lyd, for forhåbentligt at lokke fuglen i et af de åbne net. Desværre havde han ikke held, men det er altid et forsøg værd!

Se dagens tal for trækobservationen her.

Idag kørte jeg Adam ind til Nykøbing F., da han skulle have en bus hjem til Berlin. Det har været en kæmpe fornøjelse at arbejde med ham, og jeg håber vi ses i Gedser igen! Ud gik den ene, og ind kom den anden - Ole Friis Larsen nåede lige aftensmaden, og vi fik en god lang snak om havørne, spurve/duehøge og nattælinger. Nu tjekker jeg nettene for natravn igen, der var desværre ikke held igår. Vi har virkelig brug for et vejrskifte så der kommer lidt gang i fuglene igen. Det bliver nok ikke imorgen, men forhåbentligt kan søndag bringe nye tider til os på stationen. Ses!

På stationen: Jimmy Skat, Ole Friis Larsen, Amanda Johannisson