Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Autumn is coming!!!
Dagen startede positivt ud, da havens natugle hilste os godmorgen på dagens første runde, men derefter gik det stødt ned af bakke, da vi begyndte at fange mange flere blade end fugle.
Selvom sommeren ikke officiel er slut, begynder vi så småt at mærke skiftet i sæsonen. Det er stadig sommerens arter der dominere i nettene såsom gulbug, tornsanger, gærdesanger, løvsanger, rødstjert og broget fluesnapper, men de første af efterårs arter begynder så småt også at dukke op. Vi har fanget flere munke, en lille håndfuld gransangere og idag viste efterårets første rødtoppede fuglekonge sig.
Ung rødtoppet fuglekonge.
Trækket på Odden: En jævn vind fra nordøst føltes som hård blæst før solopgang ude på Odden, men det var en illusion, som skyldtes, at der ikke findes læ for østlige vinde på lokaliteten, hvis man samtidig vil se havtræk, og det var ikke til at undvære fredag morgen. Der gik lidt rigelig lang tid, før det kom i gang, men så var der også lidt over tre fine timer med flokke på over 70 Krikænder (Anas crecca) og et halvt hundrede Sortænder (Melanitta nigra). De to arter kom der henholdsvis 305 og 480 af, og det var for en gangs skyld betydeligt flere, end kollegerne ved Põõsaspea neem i Estland så. Det betød, at Gedser Odde måske havde dagens bedste havtræk i Østersøen, hvad angår antallet af fugle.
Over 200 Ederfugle (Somateria mollissima) var ikke imponerende, men det var stadig udelukkende adulte/voksne hunner med deres unger fra i år, og så er det alligevel værd at glæde sig over. Seks Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) var med til at krydre dagens servering på havruten.
Vi skelner mellem ældre hanner af Ederfugle og brune fugle. Der er forskel på hunnerne og årets brune unger, men det kan vi ikke nå at se, når de passerer hurtigt i store flokke, og vi ofte mest ser dem i modlys, som på billedet. Her afslører slidte fjer og åbninger, hvor der er fældninger i gang, dog, at de fleste i flokken er adulte/voksne hunner. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Fra land var det yderst beskedent, hvad der var af fugle, som gerne ville ud over havet. Småfuglene holdt sig tilbage, og der var kun få af dem i luften. To unge Rørhøge (Circus aeroginosus) lod det blive ved en kort runde ud over vandet, før de kom retur, men til gengæld bød den tidlige formiddag på hele to Fiskeørne (Pandion haliaeetus) – en ung 1k (første kalenderår) fra i år og lidt senere en adult/voksen hun. To unge Tårnfalke (Falco tinnunculus) fulgtes ad tæt sammen, og senere var en tredje Tårnfalk samt en Spurvehøg (Accipiter nisus) med til at gøre tælletimerne lidt mere festlige med en snert af det større rovfugletræk, Gedser Odde er kendt for senere i efteråret.
Den sidste halve time dukkede en hollandsk ornitolog op for at opleve lidt af trækket efter at have været inde på fuglestationen for at se på ringmærkning. Det var sjovt. Han var i sommerhus med familien på Møn, men havde fået bevilget en fridag til fuglekiggeri.
Weekenden tegner til at byde på nogenlunde det samme vejr med (lidt rigelig) vind fra nordøst, så det skal nok blive sjovt – især hvis der kommer flere fuglefolk for at kigge med.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.
Folk på stationen: Anne Hermanns, Chris Sharp, Adam Søderdahl, Joakim Matthiesen, Ole Friis Larsen.