Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (68)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Kom med på tidsrejse i dagens blog!

torsdag 17. august 2023
Så gik den ikke længere...
af Joakim Matthiesen & Ole Friis Larsen

Og det er ikke antallet af ringmærkede fugle som der hentydes til ovenfor. Tværtimod, for det blev faktisk endnu en super dag med 100+ fugle i nettene. Dét som jeg i virkeligheden vil frem til er, at det er lykkedes mig at ankomme og husere på fuglestationen i hele 5 dage uden at skrive bloggen (nu kendt som dagbogen). MEN den går altså ikke længere og hermed kommer dagens beretning. 

For at forvirre jer endnu mere - ja så starter dagens fortælling faktisk i går. Da vi i går forsøgte os med at fange svaler ved søen blev vi opmærksomme på en lille krikand der svømmede rundt mellem tagrørene. Anden holdte til i søen hele dagen og om aftenen listede Anne og jeg os ud med lygte og net for at forsøge at fange den. Natfangst kan være utroligt svært og succesraten er notorisk lav. Dét betyder dog også at det kun er endnu federe når det rent faktisk lykkes - og det gjorde det altså i går aftes. Et styks krikand ringmæket, mega nice!

and3
Krikand, foto: Joakim Matthiesen. På billedet nederst til højre ses krikandens artskarakteristiske grønne vingespejl. 

Også vender vi tilbage til dagen i dag. Det var en flot morgen med stille vejr. Normalt kan man godt frygte at haven vil være tom for fugle under sådan forhold da vejret er idelat for fuglene at trække ud over vandet i. Heldigvis viste det sig ikke at være tilfældet og endnu engang blev dagens ringmærkningtal rigtigt fint. Se selv nedenfor. Hvor længe mon det kan blive ved? Vi krydser fingre og håber på endnu en god dag i morgen hvor vejrguderne hos DMI dog har spået om lidt mere vind end hvad vi synes er sjovt. De lover 7 m/s fra øst, hvilket dog ikke er nok til at stoppe os, så mon ikke det hele nok skal gå alligevel? 
- se med i næste afsnit. 

Dagens tal:
Skaermbillede 2023 08 17 192128

Trækket på Odden: Måske var det den mørke udsigt til en rustik regnfront et godt stykke nede i Tyskland, der lagde en markant dæmper på ethvert træk denne torsdag morgen. Fronten var synlig var solopgang, selv om regnen først nåede Rostock, da de fem standardtimer sluttede, og det varede endnu længere, før der kom lidt vand oppefra ind over Gedser Odde.

De få Ederfugle (Somateria mollissima), der kommer, fylder ikke meget, men det er værd at bemærke, at det i denne periode udelukkende er brune fugle, det vil sige hunner og deres unger fra i år. Hannerne er passeret på fældningstræk tidligere på sommeren, og nu ser vi næppe hanner igen i større antal, før andre bestande begynder at røre på sig. Hunnerne og deres unger er til gengæld et godt tegn på, at Ederfuglene klarer sig trods et markant fald i antallet af hunner gennem de seneste år, så hver flok fortjener egentlig en klapsalve.

Ellers var torsdagens småtræk mest præget af Splitterner (Thalasseus sandvicensis) med omkring 150 fugle (169 talt mod vest minus 19 mod nordøst, som nok kan kaldes for fourageringsbevægelser) og lige under 70 Fjordterner (Sterna hirundo) samt en lille gruppe Havterner (Sterna paradisea), som stadig ikke er helt ude af billedet.

Over land kom der meget få fugle fra nord. Smukt var det derfor med en Rød Glente (Milvus milvus), som lige tog tilløb i en enkelt runde over sydspidsen, før den forsvandt ud over havet på den måde, som Røde Glenter plejer at flyve – på samme tid målrettet og nonchalant ukoncentreret. Inde ved stationen så ringmærkerne tre glenter gøre trækforsøg, så der var lidt rovfugletræk i luften.

GFU torsd 758Den Røde Glente, som trak ud fra Odden, var en et år gammel fugl (2. kalenderår, 2k) fra sidste år, og har nok prøvet turen før. Alderen kan bestemmes på, at den stadig har mørke øjne, som er lyse på voksne fugle, der er hvide striber på halsen som hos de unge glenter og tydelig kontrast mellem den røde undergump og de lyse halefjer. Samtidig har den de første karakterer for en voksen/adult Rød Glente med sorte striber på den ellers røde underside. Alt i alt en glente midt imellem helt ung og voksen/adult. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Desværre bød morgenen også på en grim oplevelse, da en løs hund på stranden foretog et lynangreb på de fugle der rastede i vandkanten og nåede at bide to Skarver, før alle fuglene kunne nå at flygte. Den ene så ud til at have fået et alvorligt bid og slæbte sig besværet ud i vandet. Der var tilsyneladende ingen mennesker med hunden, eller den var så langt væk, at de ikke var til at se rundt om pynten ved Birkemose, så der var ikke noget at gøre ved sagen. Det var en grå jagthund med brunt hoved og brune pletter.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Anne Hermanns, Chris Sharp, Joakim Matthiesen, Ole Friis Larsen.