Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Acro-dag
Ringmærkningen: Da vinden var faldet forventede vi en del, men der var ikke den store fart på. Så efter et par timer skiftedes vi til at gå runder og lige pludselig kom der fugle efter solen forsvandt. Dog var det ikke mængder hvor vi fik travlt, men med over 10 fugle per runde.
Dagen blev domineret af acroèr (22 styks) hvor de 15 var kærsangere. Kær-og rørsanger skal der tages ekstra mål af da især ungfugle ligner hinanden så de tager lidt ekstra tid.
Dagens overraskelse blev en ung korttået træløber.
Ole tog hjem i eftermiddags da han havde andre gøremål, men han er tilbage mandag igen.
Til aften fik Anne og jeg kigget på hvilke og hvor mange arter vi havde ringmærket, og det var for min del lidt overraskende med 153 arter for jeg regnede kun med ca 120-130. Dog er flere arter ikke her fra Fuglestationen (her er det pt 96 arter for mig). Ellers havde vi bare en hyggelig aften.
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Nattergal/Thrush nightingale 1/0
Rødstjert/Redstart 5/1
Kærsanger/Marsh warbler 15/0
Rørsanger/Reed warbler 7/0
Gulbug/Icterine warbler 10/2
Gærdesanger/Lesser whitethroat 11/1
Tornsanger/Whitethroat 10/3
Havesanger/Garden warbler 9/0
Munk/Blackcap 1/1
Broget fluesnapper/Pied flycatcher 1/0
Korttået træløber/Short-toed treecreeper 1/0
Total 71/8
Trækket på Odden: Den første tælledag i efterårshalvåret gav ikke de store tal, men de fem standardtimer foregik først og fremmest i godt selskab med en håndfuld af de lokale ornitologer, der plejer at indfinde sig på gode trækdage og bidrager til, at alt bliver set og registreret. Det lover godt for sæsonen. Tak til alle; det var dejligt at se jer.
En væsentlig del af skønheden ved at komme ud på sydspidsen af hele Skandinavien for at tælle dagens træk ved Gedser Odde er solopgangene, som vi oplever hver dag. Sådan så den ud klokken 5:40 fredag morgen på sæsonens første dag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Desuden var vinden løjet af efter stormen i begyndelsen af ugen, og den var drejet om i sydvest, så vi fik en dag, der mindede lidt om de flotte dage med østlig vind i weekenden før stormen. Selv om antallet af fugle på havruten generelt var beskedent, fik vi en fin variation med fire arter af terner, blandt andet Sortterner (Chlidonias niger), som altid vækker glæde, flere arter af vadefugle, et dryp af Dværgmåger (Hydrocoloeus minutus), en lys version af Almindelig Kjove (Stercorarius parasiticus) og en enlig repræsentant for rovfugletrækket fra land, da en ung 1k (første kalenderår) Rørhøg (Circus aeroginosus) målsikkert strøg langt ud over vandet mod syd, før den alligevel fortrød og kom ind over land igen.
Bemærkelsesværdig var også en ung Bynkefugl (Saxicola rubetra), som efterhånden er ved at være et småsjældent syn. Vi så den et øjeblik i toppen af nogle urter på odden, før den forsvandt, men den har ganske givet også været så småt på vej sydover.
Dagens Bynkefugl på Odden. De hvide pletter af fjerspidser og de hvide kanter på vingernes svingfjer viser, at det er en ung 1k fugl fra i år. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.
Folk på stationen: Anne Hermanns, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen