Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
En lille brik i et stort puslespil
Når der ikke er for travlt under ringmærkningen sker det, at der er tid til at kikke op på de overflyvende og i mange tilfælde trækkende fugle. Er det tid til at lade tankerne flyve yderligere presser spørgsmålet sig om hvor fuglene kommmer fra og er på vej hen sig på.
Et hurtigt kik på et landkort giver om efteråret det umiddelbare svar, at landfugle på deres vej mod syd og modvilje mod at flyve over åbent vand fanges i den¨sydvendte tragt som Gedser Odder udgør. Om foråret giver landkortet for mig ikke det samme umiddelbare svar, hvilket en lille fugl uden at synge i dag bekræftede.
Gedser Odde er et fladt landbrugsland, som ikke kan ses på lang afstand og derfor er det måske langt fra alle fugle der kommer ind syd fra efter de har forladt Nordtyskland. Samtidigt er det mit indtryk, at flere af de overtrækkende fugle, f.eks. duer, rent faktisk flyver mod syd og syd vest og således ikke benytter Gedser som en trædesten i deres rejse mod nordlige ynglepladser.
Samtidigt er Gedser efterhånder blevet kendt for Feltudvalgets arrangement "Projekt Overshooter", der hvert år finder sted på Gedser sidst på foråret. Et projekt, som ër baseret på at mange sydligt udbredte fugle i godt vejr kommer til at flyve for langt, for så at komme retur når de møder dårligt vejr nord på.
Ja der er mange muligheder når der spekuleres i hvor fuglene på Gedser kommer fra og er på vej hen om foråret. Og det er netop spekulation og ikke egentlig videnskab der bedrives når tiden tillader en sådan tankeflugt på Gedser.
I dag fik vi så en lille brik i det stor puslespil fuglenes træk over Gedser udgør. Et puslespil hvis kompleksitet er forsøgt beskrevet ovenfor. En Gransanger mærket den 3 April på Agersø ud for Sjællands syd vestlige hjørne ved Stigsnæs blev i dag genfanget på Gedser. En lille brik, som entydigt viser, at fuglene ikke altid bare trækker målrettet mod nord (øst) om foråret.
Hvis du efter læsning af dette syntes det kan være svært at finde ud af hvad der op af og ned af i fugletrækket er du ikke den eneste. Ligesom vi måtte vende lidt op og ned på ovennævnte Gransanger, da ringen var vendt omvendt i forhold til hvoran en ring normalt sættes på en fugl!
Udover ovenstående betagtninger bød dagen også på disse fine fugledronninger
og årets blot tredje Rørspurv
og et antal fugle som gjorde at vi også måtte bruge tiden på andet end flyvske tanker
På stationen: Anne Ramskov Hermanns, Susanne Primdahl og Søren Mygind