Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Over 100 ringmærket
Ringmærkningen: I dag kunne jernspurvene høres så nu kom trækket i gang af dem. Igen i dag var der en del kontroller af de sidste dages ringmærkning, men også pænt med umærkede fugle heldigvis. Efter standardtiden satte vi lyd på til grønsisken og det virkede omgående og ca halvdelen af dagens ringmærkede var grønsiskner. Benny var forbi fuglestationen over dagen og fik hjulpet nogle runder.
House Sparrow "Gråspurv", which very accidantly bit Henrik in the nose. How did that just happen? Foto: Hanelie Sidhu
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Gærdesmutte/Wren 5/2
Jernspurv/Dunnock 19/1
Rødhals/Robin 3/7
Solsort/Blackbird 4/5
Sangdrossel/song thrush 2/0
Vindrossel/Redwing 1/0
Gransanger/Chiffchaff 1/0
Fuglekonge/Goldcrest 0/2
Rødtoppet fuglekonge/Firecrest 2/3
Blåmejse/Blue tit 1/1
Musvit/Great tit 1/1
Gråspurv/House sparrow 3/0
Bogfinke/Chaffinch 8/0
Kvækerfinke/Brambling 1/0
Grønirisk/Greenfinch 4/0
Grønsisken/Siskin 53/0
Dompap/Bullfinch 1/0
Gulspurv/Yellowhammer 1/1
Total 110/23
Trækket ved Odden: Vejret har ikke været særlig smukt i weekenden, og ind imellem har det både lørdag og søndag været nødvendigt at søge i ly for regnbyger med ringere udsigt til trækket, men der har begge dage været godt selskab af feltfolk, og trækket af Ederfugle (Somateria mollissima) er kommet markant op i omdrejninger med 4.500 fugle i standardtiden lørdag og 7.300 søndag. Kønsfordelingen er stadig helt skæv med 23,3 procent – mindre end en fjerdedel – lørdag og bare 18,2 procent i søndagens flokke. Det skyldes både, at hannerne har mere travlt med at komme af sted og besætte de bedste ynglelokaliteter, og at der generelt i mange år har været færre hunner end hanner i de samlede opgørelser.
Ederfugle ved Gedser Odde lørdag morgen med klart flertal af sort-hvide hanner. Vi når ikke at tælle kønsfordelingen i alle flokke, men prøver at nå et repræsentativt antal. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Selv om trækket af Ederfugle ved Gedser Odde og Hyllekrog på Lolland er taget kraftigt til i de seneste dage, ser det stadig ud til at være temmelig lokalt. Vores kolleger ved Põõsaspea neem i Estland 800 kilometer mod øst talte lørdag kun 18 Ederfugle på træk ind i Østersøen i løbet af syv timer og tilsvarende 21 søndag. Det træk af Ederfugle, vi har set i marts ved Gedser Odde er ganske enkelt ikke nået så langt endnu.
Trækket af Ederfugle ved Gedser Odde i marts i år. Søjlerne viser de daglige gennemsnit per time, kurven viser gennemsnittet over syv dage. Dykket sidst på måneden skyldes, at der ikke er tal for de dage endnu. Grafikken er fra den hollandske database Trektellen, som vi bruger samtidig med DOFbasen.
Værd at bemærke fra weekendens træk ved sydspidsen af Danmark og hele Skandinavien er også et stigende antal rastende og fouragerende Splitterner (Thalasseus sandvicensis). Lørdag så vi tre Sortstrubede Bynkefugle (Saxicola rubicola) sidde i en busk og fouragere på vejen ud til Odden. Det var tre hanner på træk, så de kunne være tæt sammen i busken uden at komme i slagsmål om territoriet. Der plejer at yngle et-to par i området ved fuglestationen, men der har vi ikke set nogen endnu i år. Desuden er der dukket en Husrødstjert (Phoenicurus ochruros) op ved Odden, og der er stadig flere Hvide Vipstjerter (Motacilla alba) på pløjemarken ved Odden, så der foregår et indtræk fra syd, selv om vi stadig ser flere småfugle trække ud i ’efterårsretningen’ mod syd, end vi ser indtrækkende fugle – som formentlig også kommer ankommer langt mere spredt og derfor mindre synligt.
I alt blev det lørdag til 6.143 fugle af 35 arter i løbet af standardtidens fem timer og søndag til 9.082 fugle af 46 arter.
Se alle dagens registrerede arter på Gedser Odde her.
Folk på stationen: Hanelie Sidhu, Benny Steinmejer, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen og vores gæst Svend-Erik.