Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Gråænder i farver
Endnu en gang var der rimfrost i nettene men de var heldigvis hurtigt varmet op og allerede på første runde sad der en pæn flok grønsiskner i og en enkelt stillits. Lidt sjovt i dag var at der blev fanget 3 mejser og de har ellers i dette efterår været meget fåtallige i forhold til hvad de plejer de andre år. Dagens fangst var faktisk rigtigt pæn når man tænker på at vi er midt i december og at det er koldt.
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Gærdesmutte/Wren 1/0
Blåmejse/Blue tit 1/0
Musvit/Great tit 2/0
Stillits/Goldfinch 2/0
Grønsisken/Siskin 15/1
Nordlig gråsisken/Common redpoll 2/0
Lille gråsisken/Lesser redpoll 1/0
Total 24/1
Trækket på Odden: Tirsdag kan ses som en bekræftelse af, at vi er ved at være nået til vejs ende med efterårstrækket på Danmarks sydspids. Vores kolleger i Estland og Finland er stoppet for en uge siden, mens vi holder os til beslutningen om at fortsætte til og med 15. december af hensyn til trækket af lommer. Dem kom der næsten dobbelt så mange af som mandag, nemlig 25 af de rødstrubede (Gavia stellata), men det er stadig udtryk for, at trækket af lommer har kulmineret for nogle dage siden.
Andre steder bliver der stadig set flere, vores amerikanske kolleger ved Cape May på østkysten talte tirsdag 100 Rødstrubede Lommer, på den engelske østkyst kom der 25 forbi observationsposten ved Flamborough Head, akkurat det samme som ved Gedser Odde, og dem ville de nok gerne have set på den hollandske træklokalitet Wijfhoek Dimmen lige øst for Amsterdam, hvor 2 Rødstrubede Lommer mandag blev markeret med halvfed tekst som noget særligt bemærkelsesværdigt. Ved Grenen talte vores kolleger på fuglestaitonen i Skagen 9 Rødstrubede Lommer.
Gråænder i solskin lige neden for spidsen af Odden. De så ud til at nyde den smule lunhed, som solen gav over det rolige hav, mens de rodede i tangen, der flød langs stranden og fandt noget at æde der. Det er skønt at opleve rigtige, at der stadig findes vilde Gråænder, som hverken er udsatte og opfodrede til jagt eller lever som halvtamme fugle i parker. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Tirsdag blev det samlet til 335 fugle af 14 arter på træk ved Gedser Odde, en art mindre, men lidt flere fugle end mandag. Mest bemærkelsesværdigt var nok en flok Bramgæs (Branta leucopsis), som kom indtrækkende langt ude fra havet mod øst. Det tyder på, at de er kommet over fra området ved Darss og Zingst i Østtyskland. Fint var det også med en Blå Kærhøg, som trak ud mod syd, og at en forbitrækkende han Gråand (Anas platyrhynchos) kom i selskab med en hun Spidsand (Anas acuta) – det er ikke usædvanligt med Spidsænder i Danmark nu, men det er flere uger siden, at vi har set en Spidsand på træk ved Odden.
På havet var der stadig tusindvis af Sortænder (Melanitta nigra), som lettede langt ude, når der sejlede en lodsbåd gennem området. Tæt på var der usædvanligt mange Gråænder med op til 35, der så ud til at nyde det smukke solskin midt på formiddagen, før skyerne lukkede og slukkede for solen igen, mens de fandt noget at æde i bræmmen af tang, der flød langs stranden. Lige før solopgang var der også en flok på 235 Almindelige Ryler (Calidris alpina), som fandt mad i tangen på vandet. De vejede så lidt, at de sagtens kunne løbe rundt på de flydende klumper.
Almindelige Ryler på jagt efter morgenmad i flydende tang langs kysten før solopgang. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Sådan blev også tirsdag en fin, men kold dag på Odden.
Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.
Folk på stationen: Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.