Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Lommer i tågen afslørede skjult træk
Første runde startede godt med 30 grønsiskner, men der efter kom der tåge og det kan sisknerne åbenbart ikke lide, for de kom slet ikke ned når tågen lå hen over haven. Dog kom der korte perioder hvor det lettede lidt og så røg der lidt i. På dagens sidste runde sad der 10 fugle i og da tågen kom ind igen valgte jeg at lukke(13.15).
Dagens ringmærkning/Todays ringing:
Solsort/Blackbird 2
Fuglekonge/Goldcrest 1
Grønsisken/Siskin 43
Nordlig gråsisken/Common repoll 2
Lille gråsisken/Lesser redpoll 1
Lille dompap/Eurasian bullfinch 1
Total 50
Trækket på Odden: Vinden havde lagt sig lørdag morgen og var drejet fra sydøst til nordvest og næsten ingenting, men tågen lå ligeså tæt som fredag, og vi så meget lidt i godt selskab med den lokale ornitolog Louis A. Hansen. Interessant var det at se lommer på træk længere ude over havet, hver gang der var optræk til lidt opklaring, før det lukkede til igen. Det gav os et indtryk af, at der foregik et konstant og stort træk af lommer, som vi bare kun kom til at opleve i korte glimt.
I løbet af standardtidens fem timer fik vi registreret 138 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) på træk mod sydvest og en enkelt ’fortryder’ i den modsatte retning ud af i alt 419 fugle, så der var ingen tvivl om, at det sene træk stadig er domineret af lommerne. Louis blev en time længere på Odden og fik ekstra 21 Rødstrubede Lommer. Dagens andre store træk var en enkelt flok på 70 Blisgæs (Anser albifrons) og en ligeledes enkelt flok på 60 Gråsiskener (Aanthis flammea).
Bramgæs i gang med at æde sig mætte i roerester på marken ved Gedser Odde lørdag formiddag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Landets sydligste mark ud mod spidsen af Odden er åbenbart med i et forsøg med at styre de mange tusinde rastende gæs i området til bestemte områder ved at lade rester af roer ligge til dem. Forleden blev den harvet, og det har tydeligt bragt flere rester af roer op til overfladen, men gæssene har været ude af syne i adskillige dage. Lørdag kom de tilbage i store flokke, og vi kunne i løbet af formiddagen registrere omkring tusind Bramgås (Branta leucopsis) på marken. Vi kunne også registrere, at deres ængstelse og dermed flugtafstand for mennesker, der står stille på samme sted var under 100 meter, mens løse hunde fik hele flokken til at lette på omkring 400 meters afstand.
Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her: https://dofbasen.dk/search/result.php?design=table&soeg=soeg&periode=dato&dato=26-11-2022&omraade=lokalitet&hiddenlok=395007&obstype=observationer&species=alle&sortering=dato"
Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.