Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
En helt usædvanlig fangst
I dag er en af de dage hvor der så godt som var helt dødt i haven og på himlen også. 2 af de rødhalse som næsten er genfanget hver dag var i nettene igen i dag, så det er nogen som nok kommer til at overvintre her.
Lidt korn blev lagt ud, og en times tid senere blev en flot fasan fanget. Hans havde ikke ringmærket fasan før så ham fik jeg hurtigt ringet til så han kunne få den på sin liste.
Dagens ringmærkning og kontroller/todays ringing and recaptures:
Rødhals/Robin 0/2
Fasan/pheasant 1/0
Blåmejse/Blue tit 1/0
Total 2/2
Fasan
Trækket på Odden: Endnu en dag med yderst sparsomt træk. Det blev kun til 302 fugle på havtrækruten og ingen fra land, 14 arter, hvoraf de Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) stod for over en tredjedel af tirsdagens samlede træk i standardtiden med 108. Næststørste art blev Toppet Skallesluger (Mergus serrator) med 52, og så kom der en enkelt Dværgmåge (Hydrocoleus minutus).
På samme dato sidste år blev der i standardtiden registreret 983 Rødstrubede Lommer, 412 Toppede Skalleslugere, 59 Røde Glenter (Milvus milvus), 3 Dværgmåger – og en enkelt meget sen Landsvale (Hirundo rustica), men da var vejret også helt anderledes.
Denne tirsdag var kold, overskyet og blæsende. Havet blev pisket op af vind fra sydøst på 7,2 til 13,3 meter i sekundet, og sigtbarheden forblev lav, omkring et par kilometer med god vilje. Dagens tælling startede med en temperatur på 0,1 grad, som efterhånden steg til 1,9 grader. Sådan var det ikke for et år siden. 21. november 2021 startede med en tilsvarende lav temperatur på 0 grader, men den steg hen over formiddagen til 6,5, og vinden var yderst moderat fra nordvest med 3-4 meter i sekundet.
Sådan kan trækket svinge med vejret.
En opgørelse fra lederen af Gedser Fuglestations træktællinger, Bo Kayser, viser i øvrigt, at det i efteråret er lykkedes at dække trækket ganske godt med 5 dage i august, 25 i september og 30 i oktober, selv om det har været vanskeligt at skaffe frivillige til at gøre arbejdet. November er ikke gjort op endnu, fordi måneden ikke er slut, men det nuværende hold agter at fortsætte til midt i december af hensyn til trækket af lommer.
Resten af denne beretning skal være en hyldest til mågerne, som man netop allermest kan regne med på dage med hårdt vejr. Så leder de efter mad ganske tæt på kysten lige der, hvor bølgerne brydes, og der åbenbart især er gode muligheder for at finde fortumlede fisk og krabber. Måger kan være ustyrligt smukke i gråvejr, når deres sorte og hvide dragter lyser op mod en mørk himmel og et gråt hav, og så er der masser af udfordring i at kigge på dem. Hver aldersklasse og årstid har sin dragt, og der er fugle som måske/måske ikke er fremmede underarter eller mellemformer, ligesom der også er hybrider eller fremmede arter at kigge efter. Det hele er oven i købet svært, fordi måger ligner hinanden så meget.
De store bølger tæt på land trak masser af måger til. Her var chancerne for at få noget at æde åbenbart størst.
En ung Sølvmåge fandt en lille fisk viklet ind i tang i bølgerne, men dermed var frokosten ikke sikret, for et godt fund lokker andre til, og så begynder den egentlige kamp om føden. I dette tilfælde fik mågen dog sit måltid.
Et langt træk har bragt mange Stormmåger (Larus canus) fra det inderste af Østersøen forbi Gedser Odde i den seneste tid. Mange har vist tegn på at være mellemformer af vores egen version (L. canus canus) og den russiske (L. canus heinei). Denne fugl ved Odden tirsdag formiddag havde ikke alle tegn på at være den russiske heinei, men dog tilstrækkeligt mange til, at det var rigtig at regne den for at tilhøre den underart med mere sort på vingerne, mindre hvidt på den næstyderste fjer (p9) og to sorte prikker helt ind på den svingfjer, der hedder p4. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Tak til mågerne for at være så talrige og seje at opleve i blæsten ved Danmarks og hele Nordens sydligste punkt denne tirsdag.
Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.
Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.