Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
... men solnedgangen var smuk
Allerede fra første runde var der sne i luften, så jeg måtte konstant gå runder og så ringmærke 2-3 fugle imellem hver runde. Det var dog alligevel en ok dag med en god flok i nettet på første runde og ikke et skidt antal for slut november.
2 røde glenter var nysgerrige på det kylling jeg havde lagt ud til dem, men desværre fik jeg overrasket dem før de var kommet ned til maden, men forhåbenligt kommer der snart nogle ned og spiser det og så går i vores stormaskede net.
Datatjek blev lavet til aften så alt er up to date.
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Spurvehøg/Sparrowhawk 1/0
Rødhals/Robin 0/3
Solsort/Blackbird 1/1
Bogfinke/Chaffinch 1/0
Grønsisken/Siskin 20/0
Gråsisken/Redpoll 1/0
Nordlig gråsisken/Common redpoll 1/0
Lille gråsisken/Lesser redpoll 1/0
Total 26/4
God morgen ...
Trækket på Odden: En glasklar morgen. For første gang i dette efterår var der is på vandpytterne, og de blanke overflader viste vej i morgenmørket som spejle på ruten til Odden. Ellers var der kun en smal orange streg af solopgang mellem det mørke hav og de mørke snebyger, der kom til at præge trækket af fugle. De landede på vandet, mens det hvide dryssede fra skyerne, forsvandt i havet og smeltede ved mødet med jord og planter. Det var sikkert en af de væsentligste grunde til, at ugen startede med et yderst beskedent træk. En anden vigtig årsag var måske, at modvinden fra vestsydvest klokken 8:30 tog til i styrke i løbet af 10 minutter fra cirka 5 meter i sekundet til 9-10 meter i sekundet.
Ung han Pibeand (Anas penelope) i mandagens træk. Den har skiftet fra første ungfugledragt og er i et mellemstadie til voksendragten. Den voksne hans små og mellemstore hvide dækfjer giver en stor hvid plet på vingerne overside, men på den unge han er dækfjerene grålige med hvide spidser. Nogle hanner - som denne - har i denne dragt en eller flere hvide tertiærer, som også er begyndelsen på den voksne hans hvide plet. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Hættemåge lavt over vandet. De fleste er stadig i vinterdragter med kun en mørk plet bag øjet, men enkelte - som denne - viste mandag en sort halskrave som begyndelsen til en ny hætte. Sommeren er allerede på vej. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Selv om tallene fra mandag er små, er det stadig til at se, at det er Sortandænder (Somateria mollissima), Toppede Skalleslugere (Mergus serrator), Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) og Gråænder (Anas platyrhynchos), der fylder mest i trafikken mod sydvest. Bemærkelsesværdigt for denne mandag var også næsten et halvt hundrede Sangsvaner (Cygnus cygnus) og en del Hættemåger (Chroicocephalus ridibundus), hvor vinterdragtens lille sorte plet bag øjet nu er blevet til en sort krave så småt på vej til at ende som en ny sort hætte.
... og god nat med udsigten til solnedgangen fra fuglestationen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.
Folk på stationen: Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.